Quantcast

2ο συνέδριο Real Estate: Μεγάλες επενδύσεις – Τα σχέδια των εταιρειών

Τα Εμπορικά πάρκα, τα Οικιστικά Συγκροτήματα, τα Σύγχρονα Logistics, οι Καινοτόμες Τουριστικές Μονάδες κι όλες οι νεότερες εξελίξεις για τα μεγάλα project που αλλάζουν το χάρτη της κτηματαγοράς από εκπροσώπους σημαντικών εταιρειών real estate είναι τα κυριότερα θέματα που συζητήθηκαν στο 1ο πάνελ με τίτλο «Μεγάλες επενδύσεις – Τα σχέδια των εταιρειών» για το 2ο Συνέδριο που διοργανώνει ο όμιλος Real Group. 

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Dimand, Δημήτρης Ανδριόπουλος στην τοποθέτηση του ανέφερε πως είναι τόσο μεγάλο και ευρύ το αντικείμενο της δημόσιας περιουσίας κι τόσο διάσπαρτο, που θα πρέπει να δημιουργηθεί υπουργειο για την αξιοποίηση της. «Είναι τόσο μεγάλη η περιουσία, οι αριθμοί και η διασπορά που πιστεύω θα καταλήξει να είναι ένα εκπληκτικό εργαλείο για την ανάπτυξη και τη ρύθμιση της αγοράς» σημείωσε χαρακτηριστικά. Αναφερόμενος στις επιδράσεις που έχουν τα μεγάλα έργα στην τοπική κοινωνία ο κ. Ανδριόπουλος τόνισε ότι «Από το 2015 σταθήκαμε στις αστικές αναπλάσεις και σε αυτό το πλαίσιο επιδιώξαμε και αγοράσαμε/μισθωσαμε εμβληματικά κτίρια» ενώ στάθηκε και στο παράδοξο του μεγέθους της δημόσιας περιουσίας σε σχεσή με την απουσία προσιτής κατοικίας. 

Για την ανάγκη διαμόρφωσης μίας ορθής στρατηγικής μέσω της οποίας θα γίνει σωστή καταγραφή, ωρίμανση και αξιοποίηση των ακινήτων του δημοσίου έκανε λόγο ο Διευθύνων Σύμβουλος του Υπερταμείου, Γρηγόρης Δημητριάδης. «Πρέπει να προχωρήσει όλο αυτό σταδιακά και σωστά αλλά είναι πολύ κρίσιμο τουλάχιστον σε ένα φορέα όπως η ΕΤΑΔ να γίνει σωστά ώστε να προχωρήσει και μετά αλλού αντίστοιχα. Έχουμε πολύ μεγάλη ευθύνη για το κομμάτι του περιβάλλοντος. Πρέπει να κάνουμε τα πράγματα σωστά, ώστε να είναι ωφέλιμα περιβαλλοντικά»  τόνισε χαρακτηριστικά. 

«Η αγορά ζητάει καινούργιο προϊόν, με υψηλή ενεργειακή απόδοση και μικρό αποτύπωμα» σημείωσε με την σειρά του ο Διεθύνων Σύμβουλος της Noval Property, Παναγιώτης Καπετανάκος. «Εμεις ξεκινήσαμε εδώ και χρόνια να επικεντρωνόμαστε στον επαναπροσδιορισμό παλαιών κτιρίων σε αχρηστία και σε αστικές αναπλάσεις. Έχουμε αρχίσει να δουλεύουμε στο αρχιτεκτονικό αφήγημα αυτών των κτιρίων» υπογράμμισε. 

«Είναι ευτύχημα ότι δεν πάμε με πολύ γρήγορους ρυθμούς στην αξιοποίηση των ακινήτων του Δημοσίου. Δε θα μπορούσε να το σηκώσει η ελληνική αγορά. Πρέπει η αξιοποίηση αυτών των ακινήτων να γίνει σταδιακή σε πάρα πολλά χρόνια. Η καταγραφή τους είναι πολύ σημαντική» τόνισε χαρακτηριστικά ο Αριστοτέλης Καρυτινός, CEO της PRODEA INVESTMENTS. «Η αξιοποίηση των ακινήτων θα πάει παράλληλα με την ανάπτυξη της χώρας. Δεν έχουμε δυνατότητα σαν αγορά να μεγαλώνουμε με τον ρυθμό αυτών που μπορούμε να προσφέρουμε» σημείωσε.

«Ευελπιστούμε ότι με την σταθεροποίηση των τιμών των υλικών κατασκευής και της μείωσης των επιτοκίων ότι θα δοθούν καλύτερες προοπτικές ανάπτυξης» επεσήμανε ο Δημήτρης Παπούλης, Διευθύνων Σύμβουλος Trade Estates ΑΕΕΑΠ ενώ επεσήμανε ότι είναι σημαντικό να υπάρχει η δυνατότητα εύρεσης και εξυπηρέτησης νέων οικοπέδων τα οποία θα είναι εύκολα σε πρόσβαση, με μεγάλα πάρκινγκ στα οποία θα μπορούν να αναπτυχθούν και να μισθωθούν ακίνητα. Όπως ανέφερε, αυτό αποτελεί ένα «σύγχρονο έργαλείο αποσυμφόρησης του κέντρου των πόλεων». 

Live το συνέδριο:

Το συνέδριο τελεί υπό την Αιγίδα των Υπουργείων: Υποδομών και Μεταφορών, Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, καθώς επίσης και της Ομοσπονδίας Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων, του Ελληνικού Ινστιτούτου Εκτιμητικής και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων.

Πλατινένιος Χορηγός Prodea Investments, Χρυσός Χορηγός Trade Estates, Αργυρός Χορηγός Eurolife FFH, Noval Property, Χορηγοί Alpha Real Estate Services, ΔΕΗ, Dimand, Grecotel, Revithis & Partners.