Quantcast

Αιθιοπία: Το κυβερνών κόμμα σάρωσε στις κοινοβουλευτικές εκλογές

Το κυβερνών κόμμα της Αιθιοπίας και οι σύμμαχοι του κέρδισαν τη συντριπτική πλειοψηφία των εδρών στο κοινοβούλιο, όπως ανέφεραν αξιωματούχοι της εκλογικής επιτροπής.
Το κυβερνών κόμμα της Αιθιοπίας και οι σύμμαχοι του κέρδισαν τη συντριπτική πλειοψηφία των εδρών στο κοινοβούλιο, όπως ανέφεραν αξιωματούχοι της εκλογικής επιτροπής, βασιζόμενοι σε μια πρώτη καταμέτρηση των αποτελεσμάτων μετά τη διαδικασία του Σαββατοκύριακου, ενόψει της οποίας η αντιπολίτευση κατήγγειλε μια εκστρατεία εκφοβισμού της.

Ο πρωθυπουργός της Αιθιοπίας Χαϊλεμαριάμ Ντεσαλέν, αρχηγός του κόμματος «Επαναστατικό Δημοκρατικό Μέτωπο του Αιθιοπικού Λαού» (EPRDF) το οποίο διατηρεί την εξουσία για περίπου 25 χρόνια απέκρουσε τις καταγγελίες σε μια εκλογική ψηφοφορία που αναμενόταν να σαρώσει.

Το EPRDF και οι σύμμαχοι του καταλαμβάνουν τις 442 έδρες από τις συνολικά 547 του κοινοβουλίου, σύμφωνα με μια καταμέτρηση του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς με βάση την έως τώρα ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του προέδρου της επιτροπής των εκλογών Μέργκα Μπεκάνα.

Η προσωρινή καταμέτρηση έδειξε πως η αντιπολίτευση, που είχε κερδίσει μόλις μία έδρα στην προηγούμενη βουλή, δεν έχει κερδίσει καμία σε αυτές, σύμφωνα την καταμέτρηση έως τώρα. Τα πλήρη αποτελέσματα δεν αναμένονται να ανακοινωθούν μέχρι τον επόμενο μήνα.

Μέλη οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της αντιπολίτευσης κατηγορούν την κυβέρνηση ότι έχει συνθλίψει τους διαφωνούντες, έχει οδηγήσει στην φυλακή μπλόγκερ και δημοσιογράφους για τις απόψεις τους και ότι νόθευσε τις εκλογές.

Η κυβέρνηση αρνείται τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας πως διασφαλίζει την ελεύθερη έκφραση και διεξάγει δίκαιες εκλογές.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ