Quantcast

Αντιμέτωπο με «καταιγίδα» αγωγών το Facebook: Το χρονικό της... εμπλοκής στην εκλογή Τραμπ, η απολογία Ζούκερμπεργκ και το πρόστιμο-μαμούθ

Η «χιονοστιβάδα» των αποκαλύψεων οδήγησε σε… ελεύθερη πτώση τη μετοχή της εταιρίας. Ο ρόλος του πρώην συμβούλου του Αμερικανού προέδρου στην Cambridge Analytica. Η προσωπική περιουσία του Ζούκερμπεργκ μειώθηκε κατά 7 δισ. δολάρια, μέσα σε πέντε ημέρες. (BINTEO)
Η «χιονοστιβάδα» των αποκαλύψεων οδήγησε σε… ελεύθερη πτώση τη μετοχή της εταιρίας. Ο ρόλος του πρώην συμβούλου του Αμερικανού προέδρου στην Cambridge Analytica. Η προσωπική περιουσία του Ζούκερμπεργκ μειώθηκε κατά 7 δισ. δολάρια, μέσα σε πέντε ημέρες

Κλυδωνισμούς που απειλούν ακόμα και να «γκρεμίσουν» το οικοδόμημα του Facebook, παρά την απολογία του Μαρκ Ζούκερμπεργκ, που ήρθε ενώ έχουν ήδη κατατεθεί οι πρώτες αγωγές από πολίτες, τα προσωπικά δεδομένα των οποίων διέρρευσαν, προκαλούν οι αποκαλύψεις για τους 50 εκ. χρήστες του Facebook, που εν αγνοία τους …συνέβαλαν στην εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην Προεδρία των ΗΠΑ.

Η εταιρεία του Facebook «είδε» τη χρηματιστηριακή της αξία να κάνει… βουτιά της τάξης των 50 δισ. δολαρίων μέσα σε ένα 24ώρο.

Το σκάνδαλο έφερε απώλειες και στις μετοχές άλλων μέσων κοινωνικής δικτύωσης, καθώς υπάρχουν φόβοι ότι μία αποτυχία των μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας να προστατεύσουν τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών τους, θα μπορούσε να αποτρέψει τους διαφημιστές και τους χρήστες να τις στηρίξουν και να τις χρησιμοποιούν.

Οι αποκαλύψεις, ξεκίνησαν προ πέντε ημερών, από τις εφημερίδες Observer και New York Times, που είχαν πληροφορίες και άρθρα για παράνομη συγκέντρωση προσωπικών δεδομένων 50 εκ. χρηστών του Facebook το 2014, από την Cambridge Analytica, αντιπρόεδρος της οποίας ήταν τότε ο πρώην σύμβουλος στρατηγικής του Τραμπ, Στιβ Μπάνον.

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα ant1news.gr, η εταιρεία βρίσκεται αντιμέτωπη με πρόστιμο 40.000 δολαρίων για κάθε έναν από τους 50 εκ. χρήστες των οποίων διέρρευσαν τα προσωπικά δεδομένα, συνολικά δηλαδή με πρόστιμο 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, ποσό που ισούται με το 2% του παγκόσμιου πλούτου!

Αμέσως μετά, η Cambridge Analytica εντάχθηκε στην προεκλογική ομάδα του Τραμπ, αναπτύσσοντας μηχανισμό αξιοποίησης των στοιχείων αυτών, για να επηρεάσει Αμερικανούς ψηφοφόρους υπέρ του Τραμπ στις εκλογές του 2016.

Μετά από πέντε ημέρες και απώλειες πολλών δισ. δολαρίων για την εταιρεία, αλλά και από την προσωπική του περιουσία (σ.σ: εκτιμάται ότι λόγω της πτώσης της αξίας των μετοχών του έχει «χάσει» 7 δισ. δολάρια από την Κυριακή), ο ιδρυτής και επικεφαλής του Facebook έδωσε εξηγήσεις και ζήτησε συγγνώμη, όμως φαίνεται πως ουδείς επείσθη.

Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ, που δεν τα πήγαινε ποτέ καλά με την δημοσιότητα, αναγκάστηκε υπό την ασφυκτική πίεση των 50 εκ. χρηστών που ζητούν απαντήσεις, να μιλήσει δημόσια.

Αφού ζήτησε συγγνώμη για την υπόθεση, τόνισε «κάναμε λάθη. Εχουμε ευθύνη να προστατεύσουμε τα δεδομένα σας και αν δεν μπορούμε τότε δεν μας αξίζει να σας υπηρετούμε», ενώ μιλώντας στο CNN είπε «ακόμη προσπαθώ να καταλάβω ακριβώς τι συνέβη και πως αυτό δεν θα ξανασυμβεί».

Σε μια προσπάθεια να εξηγήσει γιατί δεν υπήρξε αντίδραση από το 2015, όταν και η εταιρεία του Facebook ενημερώθηκε για την υπόθεση «Cambridge Analytica» είπε «δεν ξέρω για εσάς, αλλά εγώ είμαι συνηθισμένος όταν οι άνθρωποι μου βεβαιώνουν εγγράφως ότι θα κάνουν κάτι, να το κάνουν. Αλλά πιστεύω ότι ήταν ξεκάθαρα ένα λάθος στην οπτική. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι δεν θα συμβεί το ίδιο λάθος ξανά».

Η πρώτη αντίδραση ήταν μια μακροσκελής ανάρτηση του στο Facebook, στην οποία έγραφε:

«Θέλω να μοιραστώ μια ενημέρωση για την κατάσταση της υπόθεσης Cambridge Analytica, συμπεριλαμβανομένων των βημάτων που έχουμε ήδη κάνει και τα επόμενα βήματα μας για να αντιμετωπίσουμε αυτό το σημαντικό θέμα.

Έχουμε ευθύνη να προστατεύσουμε τα δεδομένα σας, και αν δεν μπορούμε τότε δεν μας αξίζει να σας υπηρετούμε. Προσπαθώ να καταλάβω ακριβώς τι συνέβη και πώς να σιγουρευτώ ότι αυτό δεν θα ξανασυμβεί. Τα καλά νέα είναι ότι οι πιο σημαντικές ενέργειες για να αποτρέψουμε αυτό το γεγονός να συμβεί ξανά σήμερα, τις έχουμε ήδη πάρει χρόνια πριν. Αλλά κάναμε και λάθη, υπάρχουν κι άλλα να κάνουμε, και πρέπει να το κάνουμε.