Quantcast

Απάντηση-χαστούκι σε Ερντογάν από Βερολίνο, Βρυξέλλες, ΗΠΑ: Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι αδιαπραγμάτευτη

Παρέμβαση Ουάσιγκτον για τις δηλώσεις Ερντογάν: Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την κυριαρχία των χωρών της περιοχής. Η συνθήκη της Λωζάννης ισχύει εδώ και 100 χρόνια, δεν τίθεται θέμα αναθεώρησής της, τόνισε γερμανική διπλωματική πηγή στον realfm 97.8. Αντίδραση και απο τις Βρυξέλλες.
Αυστηρό μήνυμα και από το Βερολίνο: Η συνθήκη της Λωζάνης ισχύει εδώ και 100 χρόνια, δεν τίθεται θέμα αναθεώρησής της, ανέφερε γερμανική διπλωματική πηγή στον Realfm.

Παρέμβαση Ουάσιγκτον για τις δηλώσεις Ερντογάν περί αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάνης. Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ από θέση αρχής, υποστηρίζουν την κυριαρχία των χωρών της περιοχής συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας και της Τουρκίας.

Οι Βρυξέλλες απορούν πως μια συνάντηση “που θα έχτιζε γέφυρες κατέληξε boxing match” και ηθελημένα κρατάνε αποστάσεις από τα οσα συμβαίνουν στην Αθήνα.

Αυστηρό μήνυμα στον Ερντογάν, με αφορμή τις δηλώσεις του μπροστά στον Παυλόπουλο στέλνει το Βερολίνο, ότι η συνθήκη της Λωζάννης ισχύει εδώ και 100 χρόνια, δεν τίθεται θέμα αναθεώρησής της, τόνισε γερμανική διπλωματική πηγή στον realfm 97.8.

Όπως μετέδωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του σταθμού με τον Νίκο Στραβελάκη ο ανταποκριτής στη Γερμανία, Παντελής Βαλασόπουλος, οι ίδιοι κύκλοι είπαν πως δεν μπορούμε να κλείνουμε την πόρτα στην Τουρκία αλλά ούτε και τα μάτια στις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Παρέμβαση ΗΠΑ

Ο εκπρόσωπος του Στειτ Ντιπάρντεντ σχολιάζοντας τις δηλώσεις Ερντογάν περί αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάνης, τόνισε ότι οι ΗΠΑ θεωρούν ως θέμα αρχής να υποστηρίζουν την κυριαρχία των χωρών της περιοχής.

Σε ερώτηση του Real.gr να σχολιάσουν τις αναφορές του Τούρκου προέδρου αναφορικά με την Συνθήκη της Λωζάννης είπε: «Ως θέμα αρχής, οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν την κυριαρχία των χωρών της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας και της Τουρκίας».

Βρυξέλλες: Απορούμε πως μια συνάντηση «που θα έχτιζε γέφυρες κατέληξε boxing match»

Απορία εκφράζουν οι Βρυξέλλες στην πρώτη αντίδραση για το κλίμα της επίσκεψης του τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα.

Οι Βρυξέλλες απορούν πως μια συνάντηση «που θα έχτιζε γέφυρες κατέληξε boxing match» και ηθελημένα κρατάνε αποστάσεις από τα όσα συμβαίνουν στην Αθήνα.

"Η επίσκεψη του Προέδρου της Τουρκίας στην Ελλάδα μετά από 65 χρόνια αποδεικνύει την αποφασιστικότητα και των δύο πλευρών να προχωρήσουν στις διμερείς τους σχέσεις και να ενισχύσουν τις σχέσεις καλής γειτονίας. Είναι σημαντικό η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Τουρκία να διατηρήσουν τον διάλογο και την άμεση επαφή", δήλωσε κοινοτικός αξιωματούχος, σε συνέχεια της επίσκεψης Ερντογάν στην Αθήνα.

"Οι προσδοκίες μας σε όλες τις υποψήφιες χώρες όσον αφορά το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις σχέσεις καλής γειτονίας και τη δέσμευση έναντι του διεθνούς δικαίου και των συνθηκών είναι σαφείς σε όλους", σημείωσε ο ίδιος αξιωματούχος.

"Θεωρούμε την επίσκεψη αυτή ως επιβεβαίωση των απτών αποτελεσμάτων που επιτεύχθηκαν στην επιτυχή εφαρμογή της δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας", ανέφερε και συμπλήρωσε ότι "η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Τουρκία μοιράζονται συμφέροντα και συνεργάζονται σε πολλούς τομείς, μεταξύ των οποίων το εμπόριο, οι μεταφορές, ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας".

Σημειώνει δε ότι "για το θέμα αυτό διεξήχθη, στις 29 Νοεμβρίου, ένας διάλογος ΕΕ - Τουρκίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας στην Άγκυρα"

"Για την οικονομία", αναφέρει, "αύριο θα φιλοξενήσουμε εδώ στις Βρυξέλλες τον διάλογο υψηλού επιπέδου ΕΕ - Τουρκίας".

"Απαιτείται μια εποικοδομητική προσέγγιση για τη διατήρηση των σχέσεών μας και τη μετάβασή τους", κατέληξε ο κοινοτικός αξιωματούχος.