Quantcast

Απόβαση Ρώσων στρατιωτών στην Κριμαία

Υπό ασφυκτικό κλοιό η χερσόσησος. 2.000 Ρώσοι στρατιώτες μεταφέρθηκαν στο αεροδρόμιο της Συμφερόπολης. Δεν εκτελούνται πτήσεις, ενώ έχουν κοπεί οι τηλεφωνικές γραμμές. (ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ - VIDEO)

ΛΕΠΤΟ ΠΡΟΣ ΛΕΠΤΟ

01:07
Το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας ανέφερε ότι διαθέτει πληροφορίες για κινήσεις άγνωστων «ριζοσπαστικών δυνάμεων», που σχεδιάζουν επιχείρηση αφοπλισμού των ουκρανικών στρατιωτικών μονάδων στην Κριμαία νωρίς το πρωί του Σαββάτου. Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας στην σχετική ανακοίνωσή του προειδοποίησε κατά της εν λόγω δράσης.

01:00
Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε την ανησυχία του σχετικά με τις αναφορές για ρωσικές στρατιωτικές κινήσεις στο εσωτερικό της Ουκρανίας και προειδοποίησε για τις συνέπειες και το "κόστος" που θα έχει αυτή η εξέλιξη.

00:47
Τυχόν ρωσικές στρατιωτικές κινήσεις στην Κριμαία είναι σύμφωνες με τις υφιστάμενες συμφωνίες που έχει η Μόσχα με το Κίεβο για την ανάπτυξη ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων σε αυτή την πρώην σοβιετική δημοκρατία, ανέφερε ο Βιτάλι Τσούρκιν πρέσβης της Ρωσίας στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

00:35
Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν τη σοβαρή τους ανησυχία για τις αναφορές, ότι η Ρωσία έχει αναπτύξει στρατιωτικές μονάδες στην Κριμαία, την αυτόνομη περιοχή της Ουκρανίας. Η Ουάσιγκτον κάλεσε δε τη Μόσχα να αποσύρει αυτές τις μονάδες από την περιοχή.

23:18
Το πρακτορείο Reuters μεταδίδει ότι «πάγωσαν» τα περιουσιακά στοιχεία 20 Ουκρανών, ανάμεσά τους ο Γιανουκόβιτς και ο γιος του, στην Ελβετία, την Αυστρία και το Λιχτενστάιν.

23:06 Αυτή την ώρα συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΝΑΤΟ, με θέμα τις ραγδαίες εξελίξεις στην Ουκρανία και ειδικότερα στην Κριμαία.

23:01
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο επικεφαλής της Αστυνομίας στη Σεβαστούπολη υπέβαλε την παραίτησή του.

22:56
«Πρέπει ο Πούτιν να σταματήσει αμέσως αυτήν την πρόκληση και να ανακαλέσει τους στρατιώτες στην Κριμαία, να εργαστεί αποκλειστικά εντός του πλαισίου των συμφωνιών που έχει υπογράψει με την Ουκρανία», πρόσθεσε στην ομιλία του ο Τουρτσίνοφ.

Αναφερόταν στη συμφωνία του 1997 μεταξύ Κιέβου και Μόσχας η οποία θέτει τους όρους με βάση τους οποίους ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας σταθμεύει στο λιμάνι της Σεβαστούπολης, στην Κριμαία της Ουκρανίας.

22:17
Ο υπηρεσιακός πρόεδρος της Ουκρανίας, Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ, κατηγορεί τη Ρωσία για «ένοπλη εισβολή» στην Κριμαία και καλεί τον Πούτιν «να σταματήσει τις προκλήσεις».

Ο Τουρτσίνοφ υποστήριξε ότι η Ρωσία επεξεργάζεται για την Ουκρανία ένα σενάριο παρόμοιο με εκείνο που είχε θέσει σε εφαρμογή πριν από την εισβολή της στη Γεωργία, τον Αύγουστο του 2008.

22:05
Σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο της Ουκρανίας, 2.000 Ρώσοι στρατιώτες μεταφέρθηκαν με μεταγωγικά αεροσκάφη στο αεροδρόμιο της Συμφερόπολης, της πρωτεύουσας της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας, όπου έχει τη βάση του ο ρωσικός στόλος στη Μαύρη Θάλασσα.

21: 17 Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο έκανε έκκληση για «πολιτικό διάλογο» και υπογράμμισε την ανάγκη να γίνει σεβαστή η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, με αφορμή την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη χερσόνησο της Κριμαίας.

Ο Μπαρόζο μίλησε τηλεφωνικά με τον νέο πρωθυπουργό της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ, στον οποίο ευχήθηκε να έχει «αποφασιστικότητα και τόλμη για να αντεπεξέλθει στις σημαντικές προκλήσεις» με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη η χώρα του.

21:12 Η νέα κυβέρνηση της Ουκρανίας απηύθυνε επίσημη διαμαρτυρία στη Ρωσία, υποστηρίζοντας ότι ρωσικά αεροσκάφη παραβίασαν τον εναέριο χώρο της και οι ένοπλες δυνάμεις της παραβίασαν τους όρους μιας συμφωνίας που διέπει την ενοικίαση των βάσεων της Κριμαίας στον Στόλο του ρωσικού πολεμικού ναυτικού στη Μαύρη Θάλασσα.

20:38 Ουκρανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι τηλεφωνικές γραμμές στην Κριμαία έχουν κοπεί.

Μάλιστα, εκπρόσωπος της εταιρίας που έχει το μονοπώλιο στην κινητή τηλεφωνία της Ουκρανίας δήλωσε ότι η επιχείρηση δεν μπορεί να επικοινωνήσει με την θυγατρική της στην χερσόνησο.

20:26 Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο εναέριος χώρος της Κριμαίας έχει κλείσει μετά την κατάληψη του διεθνούς αεροδρομίου της Συμφερόπολης.

20:21 Οι ρωσικές αρχές θα χορηγήσουν διαβατήρια στους αστυνομικούς των ουκρανικών ειδικών δυνάμεων για την καταστολή ταραχών, των διαβόητων Μπερκούτ, οι μονάδες των οποίων διαλύθηκε από τη νέα, φιλοευρωπαϊκή ηγεσία της Ουκρανίας.

Όπως ανακοίνωσε η Μόσχα, τα έγγραφα αυτά θα χορηγηθούν από το ρωσικό προξενείο της Συμφερόπολης στην Κριμαία.

19:59 Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, το αεροδρόμιο της Συμφερόπολης στην Κριμαία δεν επιτρέπει να προσγειώνονται αεροπλάνα από το Κίεβο, μετά την κατάληψή του από τους ένοπλους άνδρες.

Αξιωματούχος του αεροδρομίου ανέφερε ωστόσο ότι μόνο μία πτήση από την πρωτεύουσα της Ουκρανίας έχει καθυστερήσει και ότι όλες οι υπόλοιπες πτήσεις εκτελούνται κανονικά.

Ραγδαίες οι εξελίξεις

Μέσα σε μία εβδομάδα, στην Ουκρανία έχουν έρθει τα πάνω κάτω. Αρχικά, απομακρύνθηκε ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ενώ στη συνέχεια ανακοινώθηκε νέα κυβέρνηση στη χώρα.

Πλέον, μετά τα αιματηρά επεισόδια στην πλατεία Ανεξαρτησίας στο Κίεβο, εκεί όπου υπήρξε εκατόμβη νεκρών, στο προσκήνιο βρίσκεται η χερσόνησος της Κριμαίας.

Τηλεφωνική επικοινωνία Μέρκελ – Πούτιν

Εκεί, ένοπλοι άνδρες κατέλαβαν σήμερα δύο αεροδρόμια, το πολιτικό στη Συμφερόπολη και το στρατιωτικό στη Σεβαστούπολη, ενώ περισσότερα από δέκα ρωσικά ελικόπτερα πετούν πάνω από τη χερσόνησο, παραβιάζοντας τον εναέριο χώρο της Ουκρανίας.


Armed men seize two Crimea airports, Ukraine... από reuters

Προειδοποιεί τη Ρωσία η Ουάσιγκτον

Την ίδια ώρα, ο υπηρεσιακός πρόεδρος Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ με δηλώσεις του προσπαθεί να ρίξει τους τόνους στην Κριμαία, κατηγορώντας «εγκληματίες με στρατιωτικές στολές» για την αποσταθεροποίηση.

Η πλευρά των Τατάρων στην χερσόνησο δεν αναγνωρίζει τη νέα τοπική κυβέρνηση που ψηφίστηκε χθες, καθώς θεωρούν ότι ψηφίστηκε από το κοινοβούλιο της Κριμαίας «υπό την απειλή όπλου».

Στην πλατεία Μαϊντάν, εκεί όπου βρίσκεται το προπύργιο των διαδηλωτών, οι ακτιβιστές δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να απομακρυνθούν και θα μείνουν εκεί, παρακολουθώντας τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα.

Η εισαγγελία της Ουκρανίας έδωσε εντολή στο υπουργείο Εσωτερικών να συλλάβει μέσα σε δέκα ημέρες 24 αξιωματούχους οι οποίοι εμπλέκονται με τους θανάτους από τα βίαια επεισόδια στο Κίεβο.

Πληροφορίες από το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας αναφέρουν ότι ενώ έχει επανειλημμένα ζητήσει από το Κρεμλίνο να συζητήσουν για την κρίση, ωστόσο δεν έχουν λάβει καμία απάντηση.

Από τη Μόσχα ωστόσο γίνεται γνωστό ότι η Ρωσία θα λάβει σίγουρα μέρος στις συνομιλίες της Ουκρανίας με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όταν αξιωματούχοι του φτάσουν στο Κίεβο.

Τι είπε ο Γιανουκόβτις

Ο έκπτωτος πρόεδρος της Ουκρανίας, στην πρώτη του συνέντευξη Τύπου μετά την ανατροπή του δήλωσε πως θα συνεχίσει τον αγώνα για το μέλλον της χώρας, ενώ πρόσθεσε ότι αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το Κίεβο, γιατί δέχθηκε απειλές.

Σημείωσε μάλιστα πως «εμπιστεύτηκε την ακεραιότητα των δυτικών διαμεσολαβητών» όταν υπέγραψε την συμφωνία ειρήνης που προώθησε η Ε.Ε. Όπως τόνισε, μετά την συμφωνία ακολούθησε «η ανομία, η τρομοκρατία, η αναρχία και το χάος».



Θα ζητήσει την έκδοση Γιανουκόβιτς

Πιθανή η κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης στην Κριμαία

Θα τηρήσει τους όρους του ΔΝΤ

Η Ουκρανία ζητεί εγγυήσεις από ΗΠΑ-Βρετανία

Ποινική έρευνα κατά Γιανουκόβιτς