Quantcast

Αποκαταστάθηκε ο Ντράζα Μιχαήλοβιτς

Είχε καταδικαστεί σε θάνατο το 1946 ως συνεργάτης των ναζιστικών κατοχικών δυνάμεων.
Το ανώτερο δικαστήριο του Βελιγραδίου αποφάσισε την αποκατάσταση του αρχηγού του κινήματος των "Τσέτνικ" στρατηγού Ντράζα Μιχαήλοβιτς, ο οποίος, μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, είχε δικαστεί και καταδικαστεί σε θάνατο ως συνεργάτης των κατακτητών.

Ο Μιχαήλοβιτς, στις 15 Ιουλίου 1946, καταδικάστηκε από δικαστήριο της νεοσύστατης Ομοσπονδιακής Λαϊκής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας με αφαίρεση των πολιτικών δικαιωμάτων και θάνατο διότι, κατά τη διάρκεια της κατοχής, συνεργάστηκε με τα ναζιστικά στρατεύματα, ενώ το κίνημα των "Τσέτνικ" που διοικούσε προέβη σε μαζικά εγκλήματα κατά των αμάχων. Ο Μιχαήλοβιτς εκτελέστηκε μία ημέρα αργότερα σε άγνωστη μέχρι σήμερα τοποθεσία, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Το ανώτερο δικαστήριο του Βελιγραδίου ακύρωσε την απόφαση εκείνη και αποκατέστησε τη μνήμη του. Η δίκη για την αποκατάσταση του Μιχαήλοβιτς ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2010, ύστερα από έφεση που κατέθεσε ο εγγονός του και μέλη ακροδεξιών, εθνικιστικών οργανώσεων.

Η εκκίνηση της διαδικασίας αποκατάστασης του Μιχαήλοβιτς προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις αντιστασιακών οργανώσεων, σερβικών, αλλά και ξένων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, πολιτικών κομμάτων της ευρύτερης αριστεράς, ιστορικών και δίχασε την κοινή γνώμη.

Σήμερα, έξω από το δικαστήριο, μετά την ανακοίνωση της απόφασης, οπαδοί ακροδεξιών, νεοναζιστικών οργανώσεων πανηγύριζαν, ενώ, από την άλλη πλευρά, μέλη αντιφασιστικών οργανώσεων αποδοκίμαζαν την απόφαση αποκατάστασης του αρχηγού του κινήματος των "Τσέτνικ".