Διαδήλωση στις Βρυξέλλες υπέρ της έκπτωτης καταλανικής ηγεσίας

Στην πορεία γύρω από το κτίριο της Κομισιόν...
Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

Διαδήλωση συμπαράστασης προς την έκπτωτη καταλανική ηγεσία μέρος της οποίας παραμένει έγκλειστο στις ισπανικές φυλακές, πραγματοποίησαν σήμερα στις Βρυξέλλες, Καταλανοί που κατέφθασαν στην πόλη προς αυτόν τον σκοπό.

Στην πορεία γύρω από το κτίριο της Κομισιόν, το κτίριο του Συμβουλίου και το Πάρκο της πεντηκονταετίας, που δεν βρίσκονται στον κέντρο, αλλά στα ανατολικά των Βρυξελλών και αποτελούν την λεγόμενη "ευρωγειτονιά", συμμετείχε και ο καθαιρεθείς Καταλανός πρώην πρόεδρος Κάρλες Πουζδεμόντ ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τον όγκο και τον παλμό της συγκέντρωσης.

Οι διοργανωτές κάνουν λόγο για 45.000 κόσμο, αν και αυτό το νούμερο δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί.

Την ίδια ώρα η Κομισιόν, δια μέσου το Πρώτου Αντιπρόεδρου της Φρανς Τίμμερμανς, άσκησε σφοδρή κριτική σε όσους επιχειρούν να χρησιμοποιήσουν τη δημοκρατία, ή επικαλούνται τους δημοκρατικούς θεσμούς, για να πλήξουν τη συνταγματική τάξη.

Ο Πρώτος Αντιπρόδρος της Κομισιόν, αναγνώρισε το δικαίωμα όλων να εκφράζονται, αλλά όπως εξήγησε αναλυτικά, η "δημοκρατία" δεν μπορεί χρησιμοποιείται για την κατάλυση του κράτους δικαίου και της συνταγματικής έννομης τάξης.

Ο Φρανς Τίμμερμανς εξέφρασε μάλιστα και αμφιβολίες για το πόσο δημοκρατικό ήταν το αντισυνταγματικό "δημοψήφισμα" του Κ.Πουζδεμόντ.

Ο Κάρλες Πουζδεμόντ και οι συνεργάτες του διώκονται στην Ισπανία για σειρά παράνομων πράξεων και η Κομισιόν, όπως και όλα ανεξαιρέτως τα Κράτη Μέλη στηρίζουν με απόλυτο τρόπο την εδαφική ακεραιότητα της Ισπανίας, Κράτους Μέλους της ΕΕ και δηλώνουν ότι η λύση σε όλα τα εσωτερικά ζητήματα μπορεί να πηγάζει μόνο το ίδιο το ισπανικό σύνταγμα.