Quantcast

Ετήσια έκθεση ΝΑΤΟ: Αύξηση των αμυντικών δαπανών και ανησυχία για το ρόλο της Ρωσίας

Η Ελλάδα σύμφωνα με την έκθεση...
Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

Την τέταρτη ετήσια απολογιστική έκθεσή του ως Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο Γενς Στόλτεμπεργκ, σύμφωνα με την οποία το 2017, οι Ευρωπαίοι Σύμμαχοι και ο Καναδάς αύξησαν τις δαπάνες για την άμυνα κατά σχεδόν 5%, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά από το 2014, αλλά τονίζεται και η ιδιαίτερη ανησυχία της συμμαχίας για τον ρόλο και τη συμπεριφορά της Ρωσίας, μετά και τη χρήση ενός νευροπαραλυτικού χημικού στο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου.

Αναλυτικά η έκθεση καταγράφει ότι οι Σύμμαχοι έχουν σημειώσει πρόοδο στην επένδυση σε νέες δυνατότητες, και το 2017, είκοσι έξι Κράτη Μέλη ξόδεψαν περισσότερο σε πραγματικούς όρους σε σημαντικό εξοπλισμό από ό, τι το προηγούμενο έτος.

Η Ελλάδα σύμφωνα με την έκθεση ξεπερνά το στόχο του 2% του ΑΕΠ (βρίσκεται στο 2,36% με μείωση -0,60% από το 2016) και η Τουρκία φτάνει μόλις το 1,48% (με αύξηση ετήσια 7,15%). Οι μόνες άλλες χώρες που ξεπερνούν το στόχο είναι η Εσθονία με 2,08%, το Ηνωμένο Βασίλειο με 2,12% και οι ΗΠΑ με 3,57%.

"Όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ έχουν δεσμευτεί να συνεχίσουν να αυξάνουν τις αμυντικές δαπάνες σε πραγματικούς όρους. Η πλειοψηφία έχει ήδη θεσπίσει σχέδια για το πώς θα επιτευχθεί η κατευθυντήρια γραμμή του 2% μέχρι το 2024. Και περιμένουμε να ακολουθήσουν και άλλοι ", ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας.

Η έκθεση δείχνει επίσης ότι οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ συμβάλλουν περισσότερο στις επιχειρήσεις και τις αποστολές. Στα τέλη του 2017, πάνω από 23.000 στρατιώτες υπηρετούσαν στις αποστολές του ΝΑΤΟ, από μόλις 18.000 το 2014, πριν από την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας από την Ρωσία και την άνοδο του ISIS. "Αυτή είναι μια αύξηση περίπου 30%", δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας.

Σχολιάζοντας την αποστολή εκπαίδευσης του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, ο Γενικός Γραμματέας ανέφερε ότι με τη βοήθεια της Συμμαχίας, οι δυνάμεις του Αφγανιστάν αύξησαν τις στρατιωτικές πιέσεις στους Ταλιμπάν το 2017, διασφαλίζοντας να μην πετύχουν τον στρατηγικό τους στόχο να καταλάβουν την πρωτεύουσα.

"Υποστηρίζουμε σθεναρά μια διαδικασία ειρήνευσης και συμφιλίωσης και επιδοκιμάζουμε τον πρόεδρο Ghani για τη θαρραλέα ηγεσία του", δήλωσε σχετικά ο Γενικός Γραμματέας, σημειώνοντας ότι "υπάρχει μια ευκαιρία τώρα να τερματιστεί η σύγκρουση".

Ο Γενικός Γραμματέας καταγράφει επίσης την πρόσφατη χρήση ενός νευροπαραλυτικού παράγοντα στο Ηνωμένο Βασίλειο, σημειώνοντας ότι αυτή ήταν "η πρώτη επιθετική χρήση ενός νευροπαραλυτικού πράκτορα στην περιοχή της Συμμαχίας από την ίδρυση του ΝΑΤΟ". "Όλοι οι Σύμμαχοι συμφωνούν ότι η επίθεση ήταν μια σαφής παραβίαση των διεθνών κανόνων και συμφωνιών και έχουν καλέσει τη Ρωσία να απαντήσει στις ερωτήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου", δήλωσε.

Σημείωσε δε, ότι το σκηνικό καταδεικνύει "το απερίσκεπτο μοτίβο της ρωσικής συμπεριφοράς για πολλά χρόνια". Αυτή η συμπεριφορά περιλαμβάνει "την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας και τη στρατιωτική υποστήριξη στους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία, τη στρατιωτική παρουσία στη Μολδαβία και τη Γεωργία ενάντια στη βούληση αυτών των χωρών, την ανάμιξη στα εσωτερικά στο Μαυροβούνιο και αλλού στα Δυτικά Βαλκάνια, προσπάθειες ανατροπής των δημοκρατικών εκλογών και θεσμών, όπως και τη συσσώρευση στρατιωτικών δυνάμεων από τη Βόρεια Ευρώπη προς τη Μέση Ανατολή". Επίσης, προειδοποίησε ότι η "θολότητα της γραμμής" μεταξύ πυρηνικού και συμβατικού πολέμου "μειώνει το όριο για τη χρήση των πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία".

Ο Γενικός Γραμματέας εξήγησε ότι η προσέγγιση του ΝΑΤΟ στο θέμα της Ρωσίας "παραμένει σταθερή, αμυντική και αναλογική" και ότι "το ΝΑΤΟ δεν θα απαντά στη Ρωσία τανκ προς τανκ, πύραυλο για πύραυλο και drone προς drone". Δήλωσε επίσης ότι η Συμμαχία θα συνεχίσει να επιδιώκει ουσιαστικό διάλογο και πως Ρωσία, η οποία, αν και "δύσκολη", παραμένει "ζωτικής σημασίας για την αύξηση της διαφάνειας και τη μείωση του κινδύνου".

Το ΝΑΤΟ καλεί τη Ρωσία να δώσει πλήρη πληροφόρηση για το πρόγραμμα Νοβιτσόκ