Quantcast

«Γολγοθάς» για τον Ερντογάν η κατάρρευση της λίρας - Οι Τούρκοι 20% φτωχότεροι σε λίγους μήνες και φόβοι για capital control!

Η Τουρκία έχει μπροστά της έναν Γολγοθά, έχοντας να αντιμετωπίσε μια νομισματική κρίση, λίγες εβδομάδες, μάλιστα, πριν τις πρόωρες εκλογές που προκήρυξε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Η Τουρκία έχει μπροστά της έναν Γολγοθά, έχοντας να αντιμετωπίσε μια νομισματική κρίση, λίγες εβδομάδες, μάλιστα, πριν τις πρόωρες εκλογές που προκήρυξε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι Τούρκοι είναι 20% φτωχότεροι σε πέντε μόλις μήνες, μετά τις απανωτές πτώσεις που καταγράφει η τουρκική λίρα!

Συνεχίζει η «κατρακύλα» της τουρκικής λίρας – Από την αρχή του έτους έχει χάσει το 21% της αξίας της

«Αυταπατώνται όσοι πιστεύουν ότι θα αλλάξουν το αποτέλεσμα των εκλογών παίζοντας με το δολάριο και δίνοντας αποτελέσματα που θα βλάψουν την τσέπη του λαού», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Μπεκίρ Μποζντάγ, σχολιάζοντας το νέο ρεκόρ της τιμής της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου.

Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση για το ότι δεν κάνει τίποτα για το εθνικό νόμισμα της χώρας και η κυβέρνηση το μόνο που κάνει είναι να αντιδρά μόνο λεκτικά και με οργή.

Ο Τούρκος αντιπρόεδρος ανέφερε ότι «ο λαός είδε και το παιχνίδι, είδε και τους παίχτες» και πρόσθεσε ότι γνωρίζουν καλά τους όρους της οικονομίας και πως «η Τουρκία, με τη βοήθεια του Αλλάχ, είναι μια ισχυρή οικονομία».

Στο μεταξύ, ο υπουργός Οικονομίας, Νιχάτ Ζεϊμπεκτσί, ανέφερε ότι διαθέτουν τα κατάλληλα όργανα για να προβούν στα απαραίτητα όσον αφορά στη νομισματική πολιτική και την αξία της τουρκικής λίρας, χωρίς να εμπλακεί στο θέμα ούτε ο πρόεδρος ούτε ο πρωθυπουργός. Και υποστήριξε ότι αυτή τη στιγμή δεν είναι στο φυσιολογικό της επίπεδο η νομισματική αξία, αλλά ακόμη δεν έχει προκαλέσει μόνιμη ζημιά.

Η τουρκική λίρα «βούλιαξε» σε ποσοστό 5,2% και έφτασε σε ιστορικό χαμηλό. Περίπου πέντε λίρες το δολάριο. Πρόκειται για νούμερο που μόλις πριν λίγους μήνες θα έμοιαζε αδιανόητο…

Το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης ανακοίνωσε πως έχει μετατρέψει όλο του το συνάλλαγμα σε τουρκικές λίρες, ώστε να δείξει την εμπιστοσύνη της στην τουρκική λίρα.

Η απειλή των capital control!

Την ίδια ώρα, δημοσίευμα του Bloomberg μιλά ανοιχτά για ενδεχόμενο capital control στην Τουρκία! Συγκεκριμένα, οι αναλύσεις μιλούν για τεράστιασ προβλήματα τόσο στις αναλήψεις χρημάτων, όσο και στο συνάλλαγμα.

Δηλαδή οι Τούρκοι πολίτες όχι μόνο θα έχουν περιορισμούς στο όριο των αναλήψεων. Αλλά θα έχουν και μεγάλα προβλήματα στο να μετατρέψουν τουρκικές λίρες σε ευρώ ή άλλα νομίσματα.



Σε επίπεδο-ρεκόρ υποχώρησε η τουρκική λίρα - Άνοδος των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, χαλάρωση πιέσεων στα ιταλικά ομόλογα

Η τουρκική λίρα καταρρέει κι ο Ερντογάν το... βιολί του: Τα καπρίτσια των Ελληνοκυπρίων διατηρούν την απόσταση στο Κυπριακό

Καταρρέει η τουρκική λίρα - Σε νέο ιστορικό χαμηλό, νευρικότητα στους επενδυτές