Quantcast

Η ΕΕ θέτει την κοινωνική διάσταση στην κορυφή των προτεραιοτήτων της σύμφωνα με Γιούνκερ, Λέουφεν και Τουσκ.

Την προσπάθεια των 28...
Γκέτεμποργκ, του Θάνου Αθανασίου

Την προσπάθεια των 28 να μπορέσουν να ανατρέψουν τη δυσπιστία των πολιτών προς την Ευρώπη, θέτοντας ξανά ως προτεραιότητά την κοινωνική διάσταση της ΕΕ, επεσήμανε ο Πρωθυπουργός της Σουηδίας και συνδιοργανωτής της Συνόδου του Γκέτεμποργκ, Στέφαν Λέουφεν μιλώντας κατά την καταληκτική διάσκεψη Τύπου. Ο Πρωθυπουργός τόνισε το γεγονός ότι η ΕΕ επικεντρώθηκε επί μακρόν στα δημοσιονομικά και τις αγορές και πως αν οι συνθήκες των εργαζομένων χειροτερέψουν και η ανεργία δεν περιοριστεί, η ΕΕ θα αντιμετώπιζε κοινωνική κρίση.

"Όπως γνωρίζετε, αυτή ήταν η πρώτη κοινωνική διάσκεψη κορυφής από το 1997. Το 1997 πραγματοποιήσαμε την πρώτη και τελευταία σύνοδο κορυφής για την απασχόληση. Είμαι ο μόνος που το θυμάμαι αυτό επειδή προήδρευσα στη συνάντηση το 1997", δήλωσε από την πλευρά του ο Ζαν Κλώντ Γιούνκερ.

"Στα συμπεράσματά μας που εγκρίθηκαν στη συνέχεια, είπαμε, ως μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ότι πρέπει να έχουμε μια σύνοδο κορυφής για την απασχόληση και την κοινωνία μία φορά το χρόνο. Χρειάστηκαν 20 χρόνια για τη δεύτερη σύνοδο κορυφής", σημείωσε για δεύτερη φορά σήμερα.

"Και χάρη στην αποφασιστικότητα και τη φιλοδοξία του Στέφαν Λέουφεν με τον οποίο συμφώνησαμε να πραγματοποιηθεί αυτή η σύνοδος στη Σουηδία. Γιατί στη Σουηδία; Η αρχική ιδέα της Κομισόν ήταν να περιορίσει αυτόν τον κοινωνικό πυλώνα στα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ. Και σκέφτηκα ότι θα ήταν καλό να το διευρύνω και η πρώτη μου ιδέα ήταν να καλέσω τον Πρωθυπουργό της Σουηδίας να προεδρεύσει αυτής της συνάντησης προκειμένου να δείξουμε και να αποδείξουμε στα μέλη που δεν είναι μέλη του ευρώ ότι πρόκειται για ζήτημα που πρέπει αφορά όλους. Και ευτυχώς ο Στέφαν ανέλαβε τη διοργάνωση", επεσήμανε ο Πρόεδρος της Κομισιόν.

"Συμφωνήσαμε σε μια λίστα με 20 γενικές αρχές που αποτελούν πλέον ένα είδος πλαισίου για την εξέλιξη των κοινωνικών πολιτικών στην Ευρώπη και στα κράτη μέλη μας", επεσήμανε και τόνισε ότι και τα 28 Κράτη Μέλη προσυπέγραψαν τη διακήρυξη.

"Επομένως, χαίρομαι που βλέπω ότι έχουμε τώρα έναν κατάλογο αρχών που θα θέλαμε να μην παραμείνουν ένα νεκρό γράμμα. Η διακήρυξη των κοινωνικών δικαιωμάτων δεν είναι μια συλλογή ποιημάτων αλλά ένα πρόγραμμα επί της αρχής πρώτα και στη συνέχεια δράσης"

Τόνισε δε ότι η Κομισιόν δεν περίμενε την ολοκλήρωση αυτής της συνόδου κορυφής για να ξεκινήσει τις πρώτες πρωτοβουλίες που αντικατοπτρίζονται στο επίπεδο των κοινωνικών δικαιωμάτων, είπε υπενθυμίζοντας την οδηγία για την απόσπαση εργαζομένων, η οποία αποτελεί βασικό κομμάτι για την καταπολέμηση του κοινωνικού ντάμπινγκ που απειλεί την ΕΕ.

Σημείωσε δε ότι η Κομισιόν πρότεινε στους συν-νομοθέτες μια οδηγία για τη γονική άδεια, για την άδεια φροντίδας, καθώς και άλλες πρωτοβουλίες που θα ήθελε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο δεχθούν το συντομότερο δυνατό.

"Όλοι μου λένε, εδώ είμαστε, πρέπει τώρα να εφαρμόσουμε τις αρχές που παρουσιάσαμε ως κοινωνικό πυλώνα". είπε ο Γιούνκερ.

"Ωστόσο, από τις 19 προτάσεις που υπέβαλε η Κομισιόν από τότε που ανέλαβε καθήκοντα μόνο 7 μέχρι σήμερα ολοκληρώθηκαν", διευκρίνισε επεξηγώντας ότι "12 παραμένουν στο τραπέζι του Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου".

"Καλώ λοιπόν το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο να κάνουν το δικό τους έργο", τόνισε και δήλωσε αισιόδοξος προς αυτό.

Σημείωσε δε ότι "τον επόμενο χρόνο θα ήθελα να είναι το έτος που θα εγκριθεί γραπτώς νέα οδηγία για τις συμβάσεις εργασίας". "Η τελευταία οδηγία χρονολογείται από το `91. Είναι καιρός, δεδομένης της εξέλιξης των αγορών εργασίας και της εξέλιξης των μοντέλων κοινωνικής σκέψης, να επιστρέψουμε στην υπόθεση αυτή", επεσήμανε.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, αφού καταρχάς, ευχαρίστησε θερμά τον οικοδεσπότη πρωθυπουργό Λέουφεν για την πρωτοβουλία να συζητήσουμε την κοινωνική διάσταση στο Γκέτεμποργκ, τόνισε ότι η Σουηδία είναι το καλύτερο μέρος στην Ευρώπη για να συζητήσει κανείς τα κοινωνικά ζητήματα, όχι μόνο επειδή έχει το υψηλότερο ποσοστό απασχόλησης στην ΕΕ, αλλά πάνω απ `όλα "η Σουηδία είναι παγκόσμιος πρωτοπόρος στην κοινωνική δικαιοσύνη, την ένταξη και την ισότητα".

"Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο όλοι θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε το θετικό σας παράδειγμα δημιουργώντας ταυτόχρονα περισσότερη ισότητα και αλληλεγγύη μεταξύ των Ευρωπαίων πολιτών", τόνισε ο Ντ.Τουσκ και σημείωσε ότι "προσωπικά θα διασφαλίσω ότι τα αποτελέσματα της σημερινής διάσκεψης κορυφής θα αντικατοπτριστούν στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου".

Σε ό,τι αφορά την εκπαίδευση και τον πολιτισμό, αντικείμενο του δείπνου των ηγετών, ο Ντ.Τουσκ που προήδρευσε αυτής της συνάντησης, τόνισε ότι ήταν η πρώτη συζήτηση από την γνωστή "ατζέντα των ηγετών" και επεσήμανε ότι οι 28 "είχαμε μια εποικοδομητική συζήτηση για οκτώ συγκεκριμένες ιδέες, οι οποίες δεν προτάθηκαν από τις Βρυξέλλες, όχι από τα θεσμικά όργανα, αλλά από τα κράτη μέλη".

Ανέφερε ως παράδειγμα το να καταστήσουν οι 28 το πρόγραμμα Erasmus περιεκτικό, έτσι ώστε ένας αυξανόμενος αριθμός Ευρωπαίων "να ωφεληθεί από το να γνωρίσουν τον πολιτισμό των άλλων , ενώ ζουν και σπουδάζουν σε άλλη χώρα της ΕΕ".

Το δεύτερο παράδειγμα είναι η ευρωπαϊκή κάρτα φοιτητών, η οποία ξεκίνησε ως συνεργασία μεταξύ Γαλλίας και Ιταλίας. "Στη συνέχεια επεκτάθηκε για να καλύψει τη Γερμανία και την Ιρλανδία, είπε ο Πρόεδρος και τόνισε ότι "τώρα η ιδέα είναι να επεκταθεί το γεωγραφικό πεδίο αυτής της πρωτοβουλίας και να προσφερθεί στους κατόχους καρτών πρόσβαση σε πολιτιστικούς χώρους και δραστηριότητες σε ολόκληρη την Ευρώπη".

Τέλος τόνισε ότι κατά τη σημερινή συνάντηση, οι 28 δημιούργησαν πολιτική υποστήριξη για αυτές τις ιδέες. Και σύμφωνα με τη νέα μας μέθοδο εργασίας, ο ίδιος θα φροντίσει να συμπεριληφθεί αυτή η στήριξη στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. "Η οικονομική πτυχή των σχεδίων μας θα πρέπει να αντικατοπτρίζεται στην επόμενη πολυετή συζήτηση για τον προϋπολογισμό", κατέληξε.

Ο Ζ.Κ.Γιούνκερ, σε ότι αφορά τον πολιτισμό συμπλήρωσε πως η Κομισιόν πρότεινε ορισμένα μέτρα στο Στρασβούργο την περασμένη Τρίτη - έξι τον αριθμό, προωθώντας την ενίσχυση του Erasmus με 9 επιπλέον εκ.ευρώ τώρα και άλλα 3 εκ το 2019.

"Υπάρχουν πολλοί που λένε ότι το πρόγραμμα αξίζει τα διπλάσια", είπε ο Γιούνκερ αλλά εξήγησε ότι όταν προχώρησε στο να τους προτείνει διπλασιασμό των ποσών (δηλ 30 εκατομμύρια ευρώ) επεσήμανε ότι ο ενθουσιασμός εξαφανίστηκε.

Τόνισε δε ότι θα ήθελε να υπάρξει και προώθηση της πολυγλωσσίας: "να ζητήσουμε από όλους τους Ευρωπαίους να μιλούν δύο γλώσσες εκτός από την εθνική τους γλώσσα. Και αυτό πρέπει να ξεκινήσει μέχρι το 2025."

Συμπλήρωσε ωστόσο ότι "αυτό δεν θα αποτελέσει μεγάλο πρόβλημα για το Λουξεμβούργο. Επειδή οι Βέλγοι, οι Γάλλοι και οι Γερμανοί αρνούνταν να μαθαίνουν τη λουξεμβουργιανή γλώσσα εδώ και αιώνες, οι Λουξεμβούργιοι δεν είχαν άλλη επιλογή παρά να μαθαίνουν γερμανικά και γαλλικά και στη συνέχεια προστίθενται τα αγγλικά".

"Πολλοί Λουξεμβούργιοι μιλούν επίσης πορτογαλικά και ισπανικά, επομένως είμαστε η Ευρώπη, είμαστε ένα βήμα μπροστά. Αλλά δεν θα μιλώ εδώ για το Λουξεμβούργο, καθώς όμως κανείς δεν μπορεί να μιλήσει τόσο καλά για το Λουξεμβούργο όπως εγώ, προτιμώ να το κάνω μόνος μου", κατέληξε ο Ζ.Κ.Γιούνκερ.