Ινδονησία: Ένας στους πέντε μαθητές και φοιτητές επιθυμεί εγκαθίδρυση ισλαμικού χαλιφάτου

Τα τελευταία χρόνια δοκιμάζεται η φήμη ανεξιθρησκίας που έχει η χώρα, καθώς σκληροπυρηνικές ισλαμιστικές οργανώσεις προωθούνται στη δημόσια ζωή της νεόκοπης δημοκρατίας.
Ανησυχητικά είναι τα αποτελέσματα δημοσκόπησης στην Ινδονησία, σύμφωνα με τα οποία σχεδόν το 20% των μαθητών γυμνασίου και των φοιτητών πανεπιστημίου υποστηρίζει την εγκαθίδρυση ενός χαλιφάτου στη χώρα αντί της παρούσας κοσμικής κυβέρνησης.

Σημειώνεται ότι η χώρα έχει τον μεγαλύτερο μουσουλμανικό πληθυσμό παγκοσμίως.

Τα τελευταία χρόνια δοκιμάζεται η επί μακρόν φήμη της ανεξιθρησκίας που έχει η χώρα, καθώς σκληροπυρηνικές ισλαμιστικές οργανώσεις προωθούνται στη δημόσια και πολιτική ζωή της νεόκοπης αυτής δημοκρατίας.

Η μεγάλη πλειονότητα των Ινδονήσιων πρεσβεύει μία συντηρητική μορφή του Ισλάμ και η χώρα διαθέτει πολυάριθμες μειονότητες ινδουιστών, χριστιανών καθώς και ανθρώπων με παραδοσιακές θρησκευτικές απόψεις. Η ανεξιθρησκία, άλλωστε, προβλέπεται και από το Σύνταγμα της χώρας.

Τη δημοσκόπηση πραγματοποίησε μια οργάνωση με έδρα την Τζακάρτα, η οποία υπέβαλε ερωτήσεις σε περισσότερους από 4.200 μουσουλμάνους μαθητές και φοιτητές, κυρίως σε κορυφαία σχολεία και πανεπιστήμια στη νήσο Ιάβα, όπου κατοικεί πάνω από το ήμισυ του πληθυσμού της χώρας.

Σχεδόν ένας στους τέσσερις μαθητές και φοιτητές δήλωσε, σε διαφορετικό βαθμό, έτοιμος να ασπαστεί την Τζιχάντ για την εγκαθίδρυση ενός χαλιφάτου.

«Αυτό υποδηλώνει ότι τα κηρύγματα μισαλλοδοξίας έχουν ήδη εισβάλει σε κορυφαία πανεπιστήμια και γυμνάσια» αναφέρει η εταιρεία δημοσκοπήσεων Alvara, που πραγματοποίησε την έρευνα.

«Η κυβέρνηση και οι συντηρητικοί ισλαμικοί οργανισμοί θα πρέπει να ξεκινήσουν να λαμβάνουν απτά μέτρα για την πρόληψη αυτού του φαινομένου και να είναι παρόντες στους μαθητικούς και φοιτητικούς κύκλους, μιλώντας με κατανοητή γλώσσα για εκείνους» προσθέτει η έκθεση.

Προεδρικός εκπρόσωπος αρνήθηκε να σχολιάσει τα ευρήματα της δημοσκόπησης, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Σκληροπυρηνικές ισλαμιστικές οργανώσεις στο τέλος του περασμένου χρόνου πραγματοποίησαν μαζικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά του πρώην κυβερνήτη της Τζακάρτας, ενός χριστιανού, τον οποίον κατηγόρησαν ότι προσέβαλε το Ισλάμ.

Τελικά, κατάφεραν να παρεμποδίσουν την προσπάθεια επανεκλογής του Μπασούκι Τζαχάτζα Πουρνάμα τον περασμένο Απρίλιο και ο ίδιος φυλακίστηκε για βλασφημία, με μια απόφαση η οποία θεωρήθηκε άδικη σε παγκόσμιο επίπεδο.

 Αφίσες τρόμου του ISIS - Οι τζιχαντιστές απειλούν με νέο αιματοκύλισμα - «Σπάστε τον σταυρό»

Οργανώσεις όπως το «Μέτωπο Υπερασπιστών του Ισλάμ» (FPI) ζητούν την επιβολή του νόμου της σαρίας και πιστεύουν ότι οι ηγέτες της χώρας θα πρέπει να είναι μόνο μουσουλμάνοι.

Η δημοσκόπηση έδειξε ότι η μεγάλη πλειονότητα των μαθητών και φοιτητών διαφωνεί με την εγκαθίδρυση ισλαμικού χαλιφάτου και με τη βία. Οι Αρχές όμως έχουν επανειλημμένως προειδοποιήσει κατά της επιρροής του ριζοσπαστικού Ισλάμ στους κόλπους των φοιτητικών οργανώσεων και στις δραστηριότητες στις πανεπιστημιουπόλεις.

Ο πρόεδρος Τζόκο Γουιντόντο και η κυβέρνησή του προσπαθούν να συγκρατήσουν την αυξανόμενη επιρροή σκληροπυρηνικών οργανώσεων, κυρίως σε πανεπιστήμια και σε ισλαμικά οικοτροφεία.

Τον περασμένο μήνα το κοινοβούλιο ενέκρινε ένα προεδρικό διάταγμα που απαγορεύει τις πολιτικές οργανώσεις, που κατηγορούνται ότι αντιτίθενται στην κοσμική ιδεολογία της χώρας.

Η Χιζμπ-ουτ-Ταχρίρ, μια κατά κύριο λόγο ειρηνική οργάνωση που ζητεί την εγκαθίδρυση χαλιφάτου στην Ινδονησία, ήταν η πρώτη οργάνωση που απαγορεύτηκε με βάση το διάταγμα.

Ο ίδιος ο πρόεδρος Γουιντόντο έχει πραγματοποιήσει πολλές ομιλίες σε ισλαμικά οικοτροφεία ανά τη χώρα, όπου έχει τονίσει τη σημασία της πολυπολιτισμικότητας και της εθνικής ενότητας στη χώρα.