Quantcast

Καίγεται η Ιταλία από καύσωνα και φωτιές – Τουλάχιστον μια νεκρή – Ελληνικά αεροσκάφη στην Αλβανία για τις πυρκαγιές

Οι υψηλές θερμοκρασίες «καίνε» τη μισή Ευρώπη. Στην Αλβανία ελληνικά αεροσκάφη για να αναλάβουν το πυροσβεστικό έργο. (ΒΙΝΤΕΟ)
Στο έλεος του καύσωνα βρίσκεται η Ιταλία, με τις υψηλές θερμοκρασίες να έχουν προκαλέσει καταστροφικές πυρκαγιές, που είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο μιας γυναίκας στο Αμπρούτζο (κεντρικά), την ώρα που οι αρχές προχώρησαν στο κλείσιμο ενός αυτοκινητοδρόμου κατά μήκος των ακτών της Μεσογείου.



Η σορός μιας γυναίκας ηλικίας 79 ετών, που όπως όλα δείχνουν έχασε την ζωή της από τη φωτιά, εντοπίστηκε σε ένα κάμπινγκ κοντά στην οικία της στο Σαντομέρο.

Σε αυτήν την περιοχή οι φλόγες μετέτρεψαν σε στάχτες 20 στρέμματα γεωργικών εκτάσεων.

Επιπλέον, τμήμα της παραθαλάσσιας οδού Βία Ορέλια που συνδέει την περιφέρεια της Ρώμης με την ιταλική Ριβιέρα έκλεισε για πολλές ώρες εξαιτίας της μεγάλης πυρκαγιάς που ξέσπασε κοντά στο Γκροσέτο στην Τοσκάνη.

Ελληνική βοήθεια για την πυρόσβεση στην Αλβανία

Δύο ελληνικά πυροσβεστικά αεροσκάφη από την Κέρκυρα θα αναλάβουν πυροσβεστικό έργο στην Αλβανία, η οποία μαστίζεται το τελευταίο 24ώρο από χωρίς προηγούμενο εστίες πυρκαγιών, αναφέρουν πηγές από το αλβανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η απόφαση αποστολής ελληνικών πυροσβεστικών σκαφών ελήφθη ύστερα από αίτημα της αλβανικής κυβέρνησης, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Από χθες μαίνονται στη χώρα 25 ισχυρές εστίες φωτιάς, με τις μεγαλύτερες και τις πιο καταστρεπτικές στην περιοχή ανάμεσα στη Χειμάρρα και τον Αυλώνα. Είναι η πρώτη φορά που η Αλβανία αντιμετωπίζει τόσα πυκνά και ισχυρά μέτωπα πυρκαγιών.

Η Αλβανία δεν διαθέτει στόλο αεροπυρόσβεσης, ταυτόχρονα ούτε δυνατότητες πρόσβασης των οχημάτων σε δασώδεις περιοχές. Συνεπώς, η πυρόσβεση με πρωτόγονα μέσα και μόνο με ανθρώπινες δυνάμεις καταστούν αδύνατο το πυροσβεστικό τους έργο.

Στις καταστάσεις αυτές, η αλβανική πλευρά αναγκάστηκε να ζητήσει βοήθεια σε τρίτες χώρες, ανακοινώνοντας προς το παρόν, την ετοιμότητα να συμβάλλει μόνο η Ελλάδα.

Η Ελλάδα και παλιότερα είχε στείλει στην Αλβανία πυροσβεστικά αεροσκάφη, αλλά στις περιπτώσεις αυτές η αποστολή τους αφορούσε την πυρόσβεση πυρκαγιών στις ελληνικές μειονοτικές περιοχές.

«Ψήνεται» η μισή Ευρώπη – Κόκκινος συναγερμός για τον καύσωνα στην Ιταλία

Με τις θερμοκρασίες να ανέρχονται στους 40 βαθμούς κελσίου στην πλειονότητα της Ιταλίας, συνολικά 26 πόλεις κηρύχθηκαν σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού για τον καύσωνα.

Στο Γκρατσανίζε ο υδράργυρος έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ, αγγίζοντας τους 55°C. Πενήντα βαθμούς Κελσίου έδειξε το θερμόμετρο στη Φεράρα. Σε Ρώμη, Μπολόνια και Φλωρεντία, ο υδράργυρος έχει ξεπεράσει τους 40°C.

Οι αρχές να προειδοποιούν τις ευπαθείς ομάδες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις, τη στιγμή που οι εισαγωγές ασθενών στις μονάδες πρώτων βοηθειών των νοσοκομείων αυξήθηκαν κατά 15% τις τελευταίες ημέρες και οι μετεωρολόγοι δεν προβλέπουν ύφεση των ακραίων φαινομένων πριν από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Το κύμα καύσωνα που πλήττει την χώρα ακολουθεί την περίοδο παρατεταμένης ξηρασίας που έχει ήδη προκαλέσει σημαντικές ζημιές στις γεωργικές καλλιέργειες, ενώ 11 περιοχές είναι αντιμέτωπες με ελλείψεις στο νερό.

Η παραγωγή ελιάς στο νότιο τμήμα της χώρας αναμένεται μειωμένη αυτό το φθινόπωρο κατά 50% σε σύγκριση με τα συνηθισμένα επίπεδα, ενώ η παραγωγή πρόβειου γάλακτος μειώθηκε κατά 30% σε άλλες περιοχές.

Γαλλία: Σε πορτοκαλί συναγερμό πολλές επαρχίες

Κύμα καύσωνα πλήττει και την Γαλλία. Στην Κορσική ο υδράργυρος ξεπέρασε τους 42°C. Πολλές επαρχίες έχουν κηρυχθεί σε πορτοκαλί συναγερμό. Οι μετεωρολόγοι προβλέπουν πως οι υψηλές θερμοκρασίες θα διατηρηθούν μέχρι την Παρασκευή.

Γέμισαν οι παραλίες στη Ρουμανία

Πάνω από τους 40°C έχει σκαρφαλώσει ο υδράργυρος και στη Ρουμανία. Οι κάτοικοι των πόλεων αναζητούν σκιερά μέρη για να αποφύγουν τον καυτό ήλιο. Οι πιο τυχεροί έσπευσαν στις κοντινότερες παραλίες.
Δεκάδες άνθρωποι νοσηλεύονται με θερμοπληξία.

Ανάσες δροσιάς σε ποτάμια και σιντριβάνια στην Βοσνία

Ίδιο το σκηνικό του καιρού και στην Βοσνία. Οι κάτοικοι αναζητούν ανάσες δροσιάς σε ποτάμια και σιντριβάνια καθώς ο υδράργυρος έχει ξεπεράσει τους 40°C.

Καύσωνας σε Πόρτλαντ και Όρεγκον – Σφοδρές βροχοπτώσεις σε Βοστώνη

Στο Πόρτλαντ των Ηνωμένων Πολιτειών, ο υδράργυρος ξεπέρασε τους 41°C, σπάζοντας το ρεκόρ του 1939. Ο ζωολογικός κήπος του Όρεγκον έκλεισε τις πόρτες του για το κοινό και οι εργαζόμενοι κατέβαλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να δροσίσουν τα ζώα.

Την ίδια ώρα σφοδρές βροχοπτώσεις έχουν προκαλέσει τεράστια προβλήματα στη Βοστώνη. Οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια. Τα ορμητικά νερά εισέβαλαν σε αυτοκίνητα και λεωφορεία.