Quantcast

«Μπλόκο» από βουλευτή των ΗΠΑ στην πώληση αμερικανικών μαχητικών στην Τουρκία

Ο David Cicilline, Δημοκρατικός πολιτευτής από το Ρόουντ Άιλαντ επικαλείται την επίθεση που δέχθηκαν πριν από δύο μήνες διαδηλωτές από άνδρες της ασφάλειας του Ταγίπ Ερντογάν, στην Ουάσινγκτον.
Oυάσιγκτον, του Θανάση Κ. Τσίτσα

Ενας Δημοκρατικός βουλευτής από το Ρόουντ Άιλαντ επιδιώκει να εμποδίσει την πώληση αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-35 από την εταιρεία Lockheed Martin στην Τουρκία, με αφορμή την επίθεση που δέχθηκαν, πριν από δύο μήνες, διαδηλωτές από άνδρες της ασφάλειας του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, έξω από την κατοικία του Τούρκου πρεσβευτή, στην Ουάσινγκτον.

Ο David Cicilline, μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, πρότεινε την απαγόρευση, ως τροποποίηση του Νόμου περί Εξουσιοδότησης Εθνικής Άμυνας (National Defense Authorization Act) του 2018, ο οποίος εγκρίθηκε τον περασμένο μήνα από την Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων αναμένεται να συζητήσει το νομοσχέδιο και να ασχοληθεί με τις τροπολογίες την επόμενη εβδομάδα.

Τυχόν εγκεκριμένες τροποποιήσεις θα χρειαστούν την έγκριση από τη Βουλή, για να ενταχθούν στο νομοσχέδιο, το οποίο θα πρέπει να συμβιβαστεί και με την έκδοση της Γερουσίας, αφού, όμως, περάσει πρώτα από την τη Βουλή των Αντιπροσώπων

Η Τουρκία σχεδιάζει να αγοράσει περισσότερα από 100 αεροσκάφη F-35 διαφόρων παραλλαγών. Η χώρα αναμένει να λάβει το πρώτο της F-35 το 2018.

Όπως και άλλοι εταίροι του προγράμματος, η Τουρκία παίζει σημαντικό ρόλο στη βιομηχανική βάση των F-35, συμπεριλαμβανομένης και της ευθύνης της για την κατασκευή μονάδας συντήρησης κινητήρων που θα εξυπηρετεί τους ευρωπαίους αγοραστές.

Η προτεινόμενη τροπολογία από τον Cicilline θεωρείται ότι θα εμπόδιζε αποτελεσματικά τη μεταφορά των μαχητικών αεροσκαφών F35 στην Τουρκία, έως ότου ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ πιστοποιήσει ότι η κυβέρνηση της Τουρκίας συνεργάζεται με την ποινική έρευνα και δίωξη των υπαλλήλων της τουρκικής κυβέρνησης που εμπλέκονται στις επιθέσεις της 16ης Μαΐου.

Η αστυνομία της Ουάσιγκτον τον περασμένο μήνα, είχε απαγγείλει κατηγορίες εναντίον 12 μελών της ασφάλειας του τουρκικού προέδρου, οι οποίοι καταγράφησαν σε κάμερες να ξυλοκοπούν διαδηλωτές.