Ο Ντόναλντ Τραμπ χαίρει άκρας υγείας, αλλά θα ήταν καλό να χάσει βάρος -Το τεστ που απέδειξε τις διανοητικές του ικανότητες (ΒΙΝΤΕΟ)

Η διανοητική και ψυχική υγεία του προέδρου των ΗΠΑ και το κατά πόσον είναι σε θέση να ασκεί την εξουσία τέθηκαν υπό αμφισβήτηση μετά την κυκλοφορία ενός αμφιλεγόμενου βιβλίου του δημοσιογράφου Μάικλ Γουλφ.
Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πέρασε με άνεση μια εξέταση για την αποτίμηση των γνωστικών λειτουργιών του και γενικά χαίρει άκρας υγείας, αλλά θα ήταν καλό να χάσει από 4 ως 7 κιλά, τρώγοντας πιο υγιεινά και αθλούμενος περισσότερο, γνωστοποίησε ο Δρ. Ρόνι Τζάκσον, ο γιατρός του Λευκού Οίκου, την Τρίτη.

Τα… γυρίζει ο Τραμπ μετά τις χώρες – απόπατους: Τώρα θέλει μετανάστες από παντού

Ο Τραμπ, που επεδίωκε να αποκρούσει τις αμφιβολίες για το κατά πόσον είναι διανοητικά και ψυχικά ικανός να ασκεί την προεδρία, ζήτησε από τον γιατρό του Λευκού Οίκου να προσθέσει ένα τεστ γνωσιακής λειτουργίας στο πλαίσιο των κλινικών εξετάσεων στις οποίες υποβλήθηκε και ενέκρινε τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων από τον Δρ. Ρόνι Τζάκσον, τον γιατρό του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού που παρακολουθεί τον Τραμπ, όπως παρακολουθούσε επίσης την υγεία του προκατόχου του Μπαράκ Ομπάμα.Ο γιατρός εξάντλησε τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων σε μια μάλλον ασυνήθιστα μακρά, ωριαία συνέντευξη Τύπου για την κατάσταση της υγείας του προέδρου των ΗΠΑ.

«Είπε "θέλω να πας εκεί έξω και να τους μιλήσεις, να απαντήσεις σε οποιαδήποτε ερώτηση μπορεί να έχουν"», σημείωσε ο Τζάκσον, αναφερόμενος στον Τραμπ.

Ο μεγιστάνας, 71 ετών, είναι γνωστό πως απολαμβάνει τροφές με υψηλά λιπαρά, όπως τηγανητό κοτόπουλο, χάμπουργκερ και μπριζόλες, ενώ, αν και παίζει γκολφ, δεν ασκείται καθημερινά.

Η διανοητική και ψυχική υγεία του Τραμπ και το κατά πόσον είναι σε θέση να ασκεί την εξουσία τέθηκαν υπό αμφισβήτηση μετά την κυκλοφορία ενός αμφιλεγόμενου βιβλίου του δημοσιογράφου Μάικλ Γουλφ, που τον παρουσιάζει ως έναν άνθρωπο ασταθή, με παιδιάστικες αντιδράσεις.

Είναι άγνωστο αν είχε υπάρξει αποτίμηση της γνωσιακής λειτουργίας κάποιου προέδρου των ΗΠΑ ποτέ στο παρελθόν — πράγμα που ισχύει και για τον Ρόναλντ Ρίγκαν, ο οποίος διαγνώστηκε πως έπασχε από Αλτσχάιμερ πέντε χρόνια αφού είχε αποχωρήσει από τον Λευκό Οίκο.

Ο Τζάκσον, ο οποίος μιλάει με τον Τραμπ καθημερινά και ταξιδεύει μαζί του, είπε πως δεν θεωρούσε πως χρειαζόταν να γίνει τέτοιο τεστ, αλλά πρόσθεσε μια εξέταση 30 ερωτήσεων, γνωστή με την ονομασία Montreal Cognitive Assessment, στο πακέτο των κλινικών εξετάσεων στις οποίες υποβλήθηκε ο αμερικανός πρόεδρος την Παρασκευή στο στρατιωτικό ιατρικό κέντρο Γουόλτερ Ριντ, κατόπιν αιτήματός του.

Η εξέταση αυτή συνήθως χρησιμοποιείται για να ανιχνευτούν συμπτώματα του Αλτσχάιμερ. Από τον εξεταζόμενο ζητείται για παράδειγμα να σκιτσάρει ένα ρολόι, να προσθέσει όλες τις ώρες, να βάλει τους δείκτες σε μια συγκεκριμένη ώρα. Δεν χρησιμοποιείται για να αξιολογείται η ψυχική υγεία.

Ο Τραμπ ολοκλήρωσε το τεστ με 30 σωστές απαντήσεις στις 30. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ «έχει κοφτερό μυαλό, είναι πολύ εντάξει», διαβεβαίωσε ο γιατρός του.

Ωστόσο ένας ειδικός για το Αλτσχάιμερ επισήμανε ότι αυτή η εξέταση δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να πάσχει κανένας από κάποια εκφυλιστική πάθηση—είναι μία από τις πολλές που υπάρχουν.

Ο Τραμπ είναι υπέρβαρος, στα όρια της παχυσαρκίας, καθώς με ύψος 1,90 μ. το σωματικό του βάρος φθάνει τα 108 κιλά. Η αρτηριακή του πίεση ήταν φυσιολογική, αλλά η χοληστερόλη του υψηλή. Ο Τζάκσον είπε ότι θα αυξήσει την ημερήσια δόση του Crestor, ενός σκευάσματος για τη χοληστερόλη, που χορηγεί στον αμερικανό πρόεδρο και ότι θα ζητήσει να δουλέψει στην κουζίνα του Λευκού Οίκου ένας διατροφολόγος ειδικά για τον Τραμπ. Ο γιατρός είπε επίσης ότι σχεδιάζει ένα πρόγραμμα καθημερινής άθλησης για τον πρόεδρο.

«Έδειξε περισσότερο ενθουσιασμό για τη δίαιτα μάλλον παρά για την άσκηση, αλλά θα προχωρήσουμε και τα δύο», ανέφερε ο Τζάκσον και πρόσθεσε ότι ίσως στρατολογήσει την πρώτη κυρία Μελάνια Τραμπ για να βοηθήσει.

Γενικότερα πάντως για άνθρωπος της ηλικίας του ο Τραμπ έχει «πολλή ενέργεια και αντοχή», τόνισε ο Ρόνι Τζάκσον, ενώ σημείωσε πως ο πρόεδρος δεν κοιμάται πολύ κατά «μέσο όρο»: «4 ή 5 ώρες κάθε βράδυ».

Και ποιο είναι το προσδόκιμο ζωής του Ντόναλντ Τραμπ; «Μάλλον δεν θα φθάσει τα 200», απάντησε γελώντας ο στρατιωτικός γιατρός.

Το τεστ που απέδειξε τις διανοητικές ικανότητες του Τραμπ

Ζωγραφίστε ένα ρολόι, ονομάστε μια καμήλα, βρείτε το κοινό στοιχείο μεταξύ ενός τραίνου και ενός ποδηλάτου: αυτές είναι μερικές από τις ερωτήσεις που τίθενται στο Montreal Cognitive Assessment (Moca), στο οποίο υποβλήθηκε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ για να αποδείξει τη διανοητική του ικανότητα.

Ο Τραμπ κατάφερε να απαντήσει σωστά σε όλες τις ερωτήσεις και να πάρει 30 στα 30. «Δεν υπάρχει απολύτως καμία ένδειξη ότι έχει κάποιο νοητικό πρόβλημα», δήλωσε ο γιατρός του Λευκού Οίκου Ρόνι Τζάκσον, διευκρινίζοντας ότι ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε να υποβληθεί σε αυτό το τεστ για να σταματήσουν οι εικασίες για τη διανοητική του υγεία.

Το τεστ, το οποίο σχεδίασε ο γιατρός Ζίαντ Νασρεντίν και δημοσιεύθηκε το 2005, χρησιμοποιείται ευρέως παγκοσμίως για να εντοπίζονται οι άνθρωποι που πάσχουν από νοητικά προβλήματα, κυρίως ελαφρά ή Αλτσχάιμερ. Οποιοδήποτε σκορ πάνω από το 26 στα 30 θεωρείται αποδεκτό.

Το τεστ υπάρχει σε διάφορες εκδοχές και γλώσσες και αποτελείται από ένα ερωτηματολόγιο μίας σελίδας, το οποίο ελέγχει μεταξύ άλλων τη μνήμη, τη συγκέντρωση, τις γλωσσικές ικανότητες, τον προσανατολισμό, την ικανότητα να εκτελεί απλές μαθηματικές πράξεις. Η διάρκειά του είναι περίπου 10 λεπτά.

Οι εξεταζόμενοι πρέπει να αντιγράψουν έναν κύβο, να ζωγραφίσουν ένα ρολόι που θα δείχνει μια συγκεκριμένη ώρα, να αναγνωρίσουν τρία ζώα. Στη συνέχεια πρέπει να επαναλάβουν μια σειρά λέξεων και αριθμών, να κάνουν μια σειρά απλών αφαιρέσεων, όπως 100-7, μετά 93-7 και ούτω καθεξής.

Οι επικριτές του τον κατηγορούν ότι διαθέτει περιορισμένο λεξιλόγιο, όμως ο πρόεδρος Τραμπ πέτυχε, σύμφωνα με τα λεγόμενα του γιατρού του, σε όλες τις γλωσσικές δοκιμασίες.

Τέλος, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε την πλήρη ημερομηνία κατά την οποία διεξήχθη το τεστ, όπως και τον τόπο και την πόλη όπου βρισκόταν.

Η διανοητική και ψυχική υγεία του Τραμπ και το κατά πόσον είναι σε θέση να ασκεί την εξουσία τέθηκαν υπό αμφισβήτηση μετά την κυκλοφορία ενός αμφιλεγόμενου βιβλίου του δημοσιογράφου Μάικλ Γουλφ, που τον παρουσιάζει ως έναν άνθρωπο ασταθή, με παιδιάστικες αντιδράσεις.

Εξάλλου, ειδικός για το Αλτσχάιμερ επεσήμανε ότι αυτή η εξέταση δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να πάσχει κάποιος από μια άλλη εκφυλιστική πάθηση.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ