Quantcast

Οι ομάδες ψηφοφόρων που «απογείωσαν» τον Τραμπ

Δραστικό επαναπροσδιορισμό στον τρόπο που ψηφίζουν κάποιες δημογραφικές ομάδες στις Ηνωμένες Πολιτείες καταγράφουν τα στοιχεία που προέκυψαν από τα exit polls.
Βάσει των exit polls οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ φαίνεται να επαναπροσδιόρισαν δραστικά τον τρόπο που ψηφίζουν κάποιες δημογραφικές ομάδες.

Σύμφωνα με την εκτίμηση των New York Times, ο Τραμπ κέρδισε τις ψήφους των λευκών Αμερικανών χωρίς πτυχίο, ενώ είχε πολύ μεγαλύτερη απήχηση από τους προηγούμενους υποψήφιους του κόμματος μεταξύ των λευκών Αμερικανών που δεν διαθέτουν πτυχίο πανεπιστημίου.

Η υποστήριξη των κομμάτων άλλαξε σημαντικά σε όλα τα επίπεδα εισοδήματος

Ιστορικά οι πιο χαμηλόμισθοι ψηφοφόροι τείνουν να υποστηρίζουν τους Δημοκρατικούς και οι πιο πλούσιοι του Ρεπουμπλικάνους. Όμως το ύψος του εισοδήματος αντιστοιχεί και με το επίπεδο μόρφωσης, το οποίο έπαιξε αποφασιστικό ρόλο σε αυτές τις εκλογές.

Οι μειονότητες προτίμησαν την Κλίντον, ενώ οι λευκοί άνδρες τον Τραμπ. Οι Αφροαμερικανοί, οι Ισπανόφωνοι και οι Αμερικανοασιάτες υποστήριξαν στο μεγαλύτερο ποσοστό τους την υποψήφια των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον.

Παρόλα αυτά το επίπεδο υποστήριξής τους προς αυτήν ήταν μικρότερο από αυτό που είχαν δείξει στον απερχόμενο πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα πριν 4 χρόνια.

Παράλληλα η υποστήριξη του Τραμπ μεταξύ των λευκών ανδρών τείνει να είναι λίγο μεγαλύτερη ή τουλάχιστον ίση με αυτή που έχαιραν οι προηγούμενοι υποψήφιοι των Ρεπουμπλικάνων.

Επίσης ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος κέρδισε με μεγάλη διαφορά την ψήφο των ανδρών, αύξησε την υποστήριξη των Ρεπουμπλικάνων μεταξύ των ανδρών, ενώ δεν έχασε στις γυναίκες.