Quantcast

Ονδούρα: Μειώθηκε ο δείκτης των ανθρωποκτονιών

Ο δείκτης των ανθρωποκτονιών στη χώρα μειώθηκε κατά περίπου το ένα τέταρτο, υποχωρώντας στις 42,8 ανά 100.000 κατοίκους, ανακοίνωσε το υπουργείο Δημόσιας Ασφάλειας.
Ο δείκτης των ανθρωποκτονιών στην Ονδούρα μειώθηκε κατά περίπου το ένα τέταρτο, υποχωρώντας στις 42,8 ανά 100.000 κατοίκους, ανακοίνωσε το υπουργείο Δημόσιας Ασφάλειας, αποδίδοντας την εξέλιξη αυτή στις συνεχιζόμενες επιχειρήσεις των αρχών εναντίον των συμμοριών των δρόμων που επιδίδονται κυρίως στη διακίνηση ναρκωτικών.

Στην κεντροαμερικανική χώρα, που βυθίστηκε σε νέα πολιτική κρίση μετά τις προεδρικές εκλογές της 26ης Νοεμβρίου, ο δείκτης των ανθρωποκτονιών το 2016 ανερχόταν στις 59,1 ανά 100.000 κατοίκους.

«Καταγράψαμε μια δραματική πτώση του δείκτη των ανθρωποκτονιών σε αυτή τη χώρα λόγω των συντονισμένων επιχειρήσεων της αστυνομίας και των ένοπλων δυνάμεων εναντίον των διακινητών ναρκωτικών και των συμμοριών», τόνισε ο Ρόμελ Μαρτίνες, επικεφαλής της διεύθυνσης ερευνών της αστυνομίας της Ονδούρας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο δείκτης των ανθρωποκτονιών στη χώρα υποχωρεί σταδιακά τα τελευταία χρόνια μετά την κορύφωσή του στις 85,5 ανά 100.000 κατοίκους το 2011. Μολαταύτα, η Ονδούρα παραμένει μια από τις χώρες με τον υψηλότερο αριθμό ανθρωποκτονιών εν καιρώ ειρήνης.

Τις τελευταίες εβδομάδες η μικρή κεντροαμερικανική χώρα, βασικό εξαγωγικό είδος της οποίας είναι ο καφές, συγκλονίζεται από τις διαδηλώσεις των υποστηρικτών της αντιπολίτευσης. Πληροφορίες κάνουν λόγο για τουλάχιστον 31 νεκρούς σε αυτές τις κινητοποιήσεις.

Η αντιπολίτευση λέει ότι υπήρξε εκτεταμένη νοθεία και ότι ο πρόεδρος Χουάν Ορλάντο Ερνάντες, σύμμαχος των ΗΠΑ, έκλεψε τη νίκη. Όμως η Ουάσινγκτον τάχθηκε δημόσια υπέρ του Ερνάντες, παρά τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης και εκλογικών παρατηρητών για τις παρατυπίες στην καταμέτρηση των ψηφοδελτίων.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ