Προελαύνουν οι τζιχαντιστές στο Κομπάνι

Οι Κούρδοι ζητούν ενισχύσεις για την υπεράσπιση του.
Η κυριότερη ένοπλη οργάνωση των Κούρδων στη Συρία κάλεσε τους Κούρδους όλης της περιοχής να βοηθήσουν για να αποτραπεί μια σφαγή στο Κομπάνι, την ώρα που οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους πλησιάζουν ολοένα και περισσότερο στα περίχωρα της κουρδικής αυτής πόλης και τη βομβαρδίζουν.

Οι Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG, η κύρια κουρδική πολιτοφυλακή) δεσμεύθηκαν να αντισταθούν «χωρίς τέλος» στο ΙΚ καθώς αυτό πλησιάζει στο Κομπάνι. «Κάθε σπίτι και δρόμος θα είναι ο τάφος τους», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

«Η έκκλησή μας προς τους νεαρούς άνδρες και γυναίκες του Κουρδιστάν είναι να έρθουν για να γίνουν μέρος της αντίστασης αυτής», προσθέτει.

Ο Έσματ αλ Σέχι, επικεφαλής των κουρδικών δυνάμεων που υπερασπίζονται το Κομπάνι, δήλωσε ότι η απόσταση μεταξύ των μαχητών του και των ανταρτών είναι λιγότερο από ένα χιλιόμετρο.

«Βρισκόμαστε σε μια μικρή, πολιορκημένη περιοχή. Δεν έχουν φτάσει ενισχύσεις και τα σύνορα είναι κλειστά», υπογράμμισε. «Περιμένω γενικευμένους φόνους, σφαγές και καταστροφή».

Στο μεταξύ στο Ιράκ, ο στρατός ανακατέλαβε σήμερα την πόλη Ντουλουίγια, 70 χιλιόμετρα βόρεια της Βαγδάτης, η οποία πολιορκείτο από το ΙΚ.

Εξάλλου ο ιρακινός πρωθυπουργός Χάιντερ αλ Αμπάντ ζήτησε από τις αντιμαχόμενες πολιτικές ομάδες της χώρας να ενωθούν. Σε μήνυμά του με την ευκαιρία της μουσουλμανικής γιορτής του Έιντ αλ Άντχα ο Αμπάντι υπογράμμισε ότι η μάχη εναντίον των τζιχαντιστών θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος.

Παράλληλα οι κουρδικές δυνάμεις στο βόρειο Ιράκ ανακαταλαμβάνουν χωριό- χωριό το έδαφος που έχασαν τον Αύγουστο από την προέλαση των μαχητών του ΙΚ.

Αντίθετα, οι τζιχαντιστές έθεσαν υπό τον έλεγχό τους ένα μέρος της πόλης Χιτ, δυτικά της Βαγδάτης.

Το ΙΚ προσπάθησε να επιτεθεί εναντίον του αρχηγείου της αστυνομίας της πόλης Χιτ, ένα από τα τελευταία προπύργια της ιρακινής κυβέρνησης στη δυτική επαρχία αλ Άνμπαρ.

Πάντως σύμφωνα με έναν κυβερνητικό αξιωματούχο, ο ιρακινός στρατός εξακολουθεί να ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος της Χιτ, καθώς και όλους τους δρόμους που οδηγούν στη Συρία και προς την Τικρίτ.


ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ