Quantcast

Σάρα Βάγκενκνεχτ (Die Linke): Φυσικά και επιθυμώ νέο αριστερό λαϊκό κόμμα

Πρέπει να ανάψει μια σπίθα. Η αριστερή πολυσυλλεκτική κίνηση μπορεί όμως να λειτουργήσει μόνον εάν συμμετάσχουν διακεκριμένες προσωπικότητες», είπε η η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της γερμανικής Αριστεράς.
 «Φυσικά και επιθυμώ ένα νέο ισχυρό αριστερό λαϊκό κόμμα. Πρέπει να βλέπουμε μπροστά και να το επιδιώκουμε. Πρέπει να ανάψει μια σπίθα. Η αριστερή πολυσυλλεκτική κίνηση μπορεί όμως να λειτουργήσει μόνον εάν συμμετάσχουν διακεκριμένες προσωπικότητες», είπε η Σάρα Βάγκενκνεχτ, κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της γερμανικής Αριστεράς «Die Linke», σε συνέντευξή της στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού Spiegel, προκαλώντας αντιδράσεις από άλλα ηγετικά στελέχη του κόμματός της.

«Το αίτημα να δοθεί ξανά στην κοινωνική πολιτική της Γερμανίας η δυνατότητα να αποτελέσει πολιτική επιλογή, δεν μπορεί να το παραγνωρίσει κανένας σώφρων άνθρωπος. Στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο (Μπούντεστακ) δεν υπάρχει πλειοψηφία για (την ψήφιση) υψηλότερου κατώτατου μισθού ή φόρου περιουσίας για τους μεγιστάνες. Αυτές οι πλειοψηφίες όμως υπάρχουν μέσα στο λαό. Ωστόσο, όσο οι απόψεις αυτές εκπροσωπούνται μόνο από την Αριστερά, δεν μπορούν να γίνουν κυβερνητική πολιτική. Γι΄αυτό θα ήταν καλό πολιτικοί διαφόρων κομμάτων, οι οποίοι συμμερίζονται μια τέτοια πολιτική, να ενωθούν. Πολλοί στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας (SPD) δεν είναι ικανοποιημένοι. Εάν προσπαθήσει κανείς από κοινού κάτι νέο, τότε τα εμπόδια ίσως υπερκερασθούν ευκολότερα, από το να επιδιώκουμε απλώς την προσέλκυση των πολιτών στην Αριστερά», πρόσθεσε η Βάγκενκνεχτ, καλώντας ευθέως το SPD να συνεργασθεί για τη δημιουργία μιας τέτοιας κίνησης.

Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του Die Linke έκανε επίσης λόγο για «κρίση της δημοκρατίας, αφού οι πολίτες δεν μπορούν πλέον να περιμένουν τίποτα από την πολιτική. Ορισμένοι μάλιστα σταυροδότησαν το (ακροδεξιό) κόμμα "Εναλλακτική για τη Γερμανία" (AfD) από θυμό», πρόσθεσε, ασκώντας παράλληλα κριτική στο κόμμα της: «Tα θέματα της μετανάστευσης και του προσφυγικού καθόρισαν κατά κάποιο τρόπο τον προεκλογικό αγώνα σε βαθμό πρωτόγνωρο. Η Αριστερά δεν ενήργησε έξυπνα. Πρέπει να μιλάμε με τρόπο που να γίνεται κατανοητός από τους απλούς ανθρώπους», είπε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Δεκεμβρίου ο πρώην πρόεδρος του κόμματος της γερμανικής Αριστεράς 'Οσκαρ Λαφοντέν --και σύζυγος της Σάρα Βάγκενκνεχτ-- είχε κάνει ανάλογη πρόταση, για ένα νέο κόμμα στο οποίο να μπορούσαν να συμπράξουν η Αριστερά (Die Linke), τμήματα των Πρασίνων (Die Gruenen) και του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), αναφέροντας ως παράδειγμα τη γαλλική Αριστερά, η οποία όμως προκάλεσε επίσης μεγάλες αντιδράσεις το κόμμα του.

Σήμερα το Die Linke διοργανώνει εκδήλωση για την έναρξη των εργασιών της κοινοβουλευτικής του ομάδας στο Βερολίνο και μεταξύ των ομιλητών θα είναι τόσο ο Λαφοντέν όσο και η Βάγκενκνεχτ. Προσκεκλημένος να μιλήσει είναι και ο Γάλλος αριστερός ηγέτης Ζαν-Λικ Μελανσόν.

Kριτική στην πρόταση των Λαφοναντέν-Βάγκενκνεχτ άσκησε και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και πρώην κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Die Linke Γκρέγκορ Γκίζι. Μια κίνηση γύρω από το κόμμα της Αριστεράς τη θεωρεί βέβαια «άξια να εξεταστεί, διότι τέτοιες αριστερές συνενώσεις οργανώθηκαν επί παραδείγματι με επιτυχία στην Ισπανία και στη Γαλλία. Για το θέμα αυτό θα πρέπει να προβληματισθεί ολόκληρη η ευρωπαϊκή αριστερά. Εν τούτοις, ενωτικές κινήσεις με διαφορετικά κόμματα τις θεωρώ μη ρεαλιστικές, διότι καταλήγουν σε διασπάσεις και απώλειες. Κόμματα τα οποία είναι κομμένα και ραμμένα σε πρόσωπα, όπως λ.χ. στον Μακρόν, στον Μελανσόν, στον (Αυστριακό) Κουρτς και στον (Γερμανό φιλελεύθερο) Λίντνερ, τα θεωρώ μόνο προσωρινά επιτυχή, αφού την πτώση του προσώπου ακολουθεί η πτώση του κόμματος», τόνισε ο Γκίζι.

Πηγή: Der Spiegel