Φόρος… αίματος για τους εθελοντές αιμοδότες!

Μετά την αιματηρή φορολογία των Ελλήνων το Υπουργείο Οικονομικών προχωρά στη φορολόγηση και των ίδιων των εθελοντών αιμοδοτών!
Μετά την αιματηρή φορολογία των Ελλήνων το Υπουργείο Οικονομικών προχωρά στη φορολόγηση και των ίδιων των εθελοντών αιμοδοτών!

Συγκεκριμένα, όπως αποκαλύπτει η Ένωση Συλλόγων και Ομάδων Εθελοντών Αιμοδοτών Καβάλας, οι σύλλογοι εθελοντικής αιμοδοσίας καλούνται να καταβάλλουν στις εφορίες τέλος επιτηδεύματος!

Το σχετικό κείμενο, στο οποίο επισημαίνεται ότι με τη δυσβάσταχτη φορολόγησή τους, οι σύλλογοι εθελοντών αιμοδοτών οδηγούνται σε κλείσιμο, έχει ως εξής:

«Η Ένωση Συλλόγων και Ομάδων Εθελοντών Αιμοδοτών Π.Ε. Καβάλας, αποτελεί μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρία, η οποία συστάθηκε προσφάτως με σκοπό την προώθηση του ιδανικού του εθελοντισμού μέσω της αιμοδοσίας, προς κάλυψη των αυξημένων καθημερινά αναγκών της χώρας μας στο υπερπολύτιμο αγαθό του αίματος.

Δυστυχώς, με την έναρξη της δραστηριότητάς της, η ένωσή μας αντιμετώπισε ποικίλες δυσκολίες στην υλοποίηση των στόχων της, οφειλόμενες κυρίως στην παντελή έλλειψη στήριξης από τους αρμόδιους δημόσιους οργανισμούς και φορείς.

Εσχάτως, προέκυψε ένας νέος αξεπέραστος οικονομικός «σκόπελος», ο οποίος αφορά στην επιβληθείσα από το Υπουργείο Οικονομικών καινοφανή υποχρέωση των εταιριών, ακόμη και της δικής μας νομικής μορφής, να καταβάλουν προς την αρμόδια ΔΟΥ φόρο προσδιοριζόμενο από τις διατάξεις περί του «τέλους επιτηδεύματος», μια καθόλα δυσβάστακτη οικονομική υποχρέωση, πλήρως μάλιστα αναντίστοιχη με τους καταστατικούς σκοπούς και δράσεις μας.

Δηλώνουμε σήμερα ότι η συλλήβδην ομαδοποίηση των πάσης φύσεως εταιριών, η μη διάκριση βάσει του κοινωνικού ρόλου που επιτελεί η καθεμία και η επιβολή παράλογων οικονομικών επιβαρύνσεων σε τακτική μάλιστα ετήσια βάση, μας ωθεί χωρίς κανένα δικαίωμα επιλογής στον καθ’ όλα άδοξο τερματισμό της δράσης της ένωσής μας, όπως και εκατοντάδων παρόμοιων με εμάς σχηματισμών ανά την Επικράτεια, αποτρέποντας αδικαιολόγητα και μάλιστα υπό την κρατική ανοχή την υλοποίηση του ευγενούς, ανιδιοτελούς και κοινωνικά σπουδαίου έργου της διάδοσης της ιδέας της εθελοντικής αιμοδοσίας.

Καλούμε τις ηγεσίες των αρμόδιων Υπουργείων να αντιληφθούν, έστω και καθυστερημένα, τις ευθύνες απέναντι σε υγιείς προσπάθειες τοπικών κοινωνιών με άμεσα κοινωνικά οφέλη και υψηλά ιδεώδη και ζητούμε την αλλαγή του τρόπου φορολόγησης των αστικών μη κερδοσκοπικών εταιριών, ώστε να δύνανται οι τελευταίες να συνεχίζουν την αξιόλογη δράση τους χωρίς τη «δαμόκλειο σπάθη» του οικονομικού «στραγγαλισμού» τους, πριν οδηγηθούν στον νομοτελειακό αφανισμό τους».

Με αφορμή την καταγγελία της ένωσης, για φορολόγηση των συλλόγων εθελοντών αιμοδοτών ως επιτηδευματιών, ο εκπρόσωπος των «Ανεξαρτήτων Ελλήνων» Τέρενς Κουίκ κατέθεσε ερώτηση στους Υπουργούς Οικονομικών και Υγείας, ενώ έκανε την εξής δήλωση:

«Απομυζούν το αίμα των Ελλήνων με συνεχή σκληρή φορολογία χωρίς να τους επιτρέπουν να αντιδράσουν.

Αλλά και όταν οι Έλληνες δίνουν το αίμα τους εθελοντικά, τους φορολογούν και για όλες εκείνες τις σταγόνες που σώζουν ζωές. Απάνθρωπο!».