"Έφυγε" η Μαρίκα Μητσοτάκη

(VIDEO) "Έφυγε" η Μαρίκα Μητσοτάκη στις 2 και μισή τα ξημερώματα μετά από μακρά νοσηλεία σε ιδιωτικό θεραπευτήριο.
"Έφυγε" από τη ζωή σε ηλικία 82 ετών η Μαρίκα Μητσοτάκη μετά από μακρά νοσηλεία σε ιδιωτικό θεραπευτήριο.Η μητέρα της Ντόρας Μπακογιάννη και η σύζυγος του επίτιμου προέδρου της Ν.Δ. Κωνσταντίνου Μητσοτάκη αντιμετώπιζε τα τελευταία χρόνια προβλήματα με την υγεία της τα οποία επιδεινώθηκαν με αποτέλεσμα να εισαχθεί εσπευσμένα σε νοσοκομείο της Αθήνας πριν από τρεις εβδομάδες.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας η οποία βρισκόταν στην Κρήτη για να ψηφίσει, μόλις ενημερώθηκε για τον θάνατο της μητέρας της αναχώρησε για την Αθήνα προκειμένου να συμπαρασταθεί στον πατέρα της.

Ποια ήταν η Μαρίκα Μητσοτάκη

Στην πολιτική χρειάστηκε να δώσει πολλές μάχες στο πλευρό του πρώην πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, την πιο δύσκολη όμως της ζωής της την έδωσε τα τελευταία 24ωρα. Η Μαρίκα Μητσοτάκη, στα 82 της χρόνια νοσηλεύτηκε στο Ευγενίδειο Θεραπευτήριο με την κατάσταση της να έχει επιδεινωθεί και να έχει ελάχιστη έως καθόλου επικοινωνία με το περιβάλλον.

Όλη η οικογένεια στάθηκε στο πλευρό της, ενώ η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Κυριάκος Μητσοτάκη με δυσκολία αλλά και ψυχραιμία συνέχισαν να εκτελούν το προεκλογικό τους πρόγραμμα.

Από τις αρχές του 2011 ζούσε σε ένα κέντρο αποκατάστασης στην Παιανία καθηλωμένη σε αναπηρικό καροτσάκι, με τον Κώστα Μητσοτάκη να είναι ο πιο συχνός και διακριτικός επισκέπτης από όλους, άγρυπνος φρουρός στο πλευρό της γυναίκας του.Η εσωτερική δύναμη της Μαρίκας Μητσοτάκη φάνηκε στα εννιά της μόλις χρόνια όταν διέψευσε κατηγορηματικά καθηγητή της Ιατρικής ο οποίος είχε γνωματεύσει ότι «αυτό το παιδί δεν θα ξαναπερπατήσει ποτέ». Μόλις είχε ενημερωθεί ότι πάσχει από πολιομελύτιδα, μια από τις αρρώστιες της εποχής που άφηνε τους ανθρώπους με ανυπέρβλητα κινητικά προβλήματα. Το μικρόβιο πέρασε σε ολόκληρη τη δεξιά πλευρά της σπονδυλικής στήλης και χρειάστηκε η παρέμβαση του ίδιου του Ρούσβελτ ο οποίος είχε περάσει την ίδια αρρώστια για να πάρει την πολυπόθητη βίζα και να ταξιδέψει στην Αμερική για να κάνει δυο πολύ κρίσιμες εγχειρήσεις προκειμένου να επανέλθει η σπονδυλική της στήλη στη θέση της.

Στάθηκε στο πλευρό του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη για 60 χρόνια, παντρεύτηκαν το 1953. Τα πρώτα χρόνια της συμβίωσης ήταν δύσκολα για την ίδια που ως κόρη γνωστής αστικής οικογένειας της Αθήνας της μεσοπολεμικής Αθήνας είχε μεγαλώσει σε ένα πολύ φροντισμένο περιβάλλον.
Έζησαν αρχικά σε ένα σπίτι χωρίς θέρμανση και με ελάχιστο ζεστό νερό. Μαζί όμως μεγάλωσαν τέσσερα παιδιά, δεκατρία εγγόνια και πέντε δισέγγονα. Κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας Μητσοτάκη (1990-1993) με τον τρόπο της και την περίφημη μαγειρική της βοήθησε ώστε σημαντικοί επίσημοι προσκεκλημένοι του τότε πρωθυπουργού να αποκτήσουν την καλύτερη εικόνα για την Ελλάδα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζώρτζ Μπους μαζί με τη σύζυγο του Μπάρμπαρα φιλοξενήθηκαν στο σπίτι τους στην Κρήτη, ο καγκελάριος της Γερμανίας Χελμού Κολ ξετρελάθηκε με την ελληνική περιποίηση ενώ ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσούα Μιτεράν δεν αντιστάθηκε στο καλό ελληνικό ψάρι.

Όσο για τα περίφημα ντολμαδάκια που η Ιστορία έγραψε ότι μαγείρεψε στον Λεωνίδα Κύρκο και τον Χαρίλαο Φλωράκη , η ίδια η Μαρίκα Μητσοτάκη σε συνέντευξη της στη REAL NEWS τον Νοέμβριο του 2011 είχε πεί «Ε, λοιπόν όχι δεν μαγείρεψα ντολμαδάκια. Μου φαίνεται ότι όσες φορές και να πω ότι δεν μαγείρεψα ντολμαδάκια, έχει περάσει τόσο πού στη συνείδηση του κόσμου, που δεν ξέρω αν με πιστεύουν. Ένα ξερό καφέ και ένα γλυκάκι έφαγε ο άνθρωπος! Όχι ότι δεν είχα να τον ταΐσω αλλά σώζανε τη χωρά και δεν προλαβαίνανε».

Πριν από λίγους μήνες, τα παιδιά της, παραμονές των γενεθλίων της, της έκαναν ένα ξεχωριστό δώρο. Εξέδωσαν ένα βιβλίο με τις προσωπικές διηγήσεις της από τη ζωή της αλλά με τις περίφημες συνταγές της. Ενα βιβλίο που λέει και η κόρη της Αλεξάνδρα Μητσοτάκη δεν αφορούσε απλώς το φαγητό αλλά και για το πως μένει η οικογένεια ενωμένη.
- Συλλυπητήρια από την Α.Παπαρήγα

- Γ. Καρατζαφέρης: "Οφείλω πολλά στη Μαρίκα"

- Συλλυπητήρια από τον Αλ. Τσίπρα