Γενική μείωση των μεταναστευτικών ροών προς την ΕΕ, αλλά αύξηση μέσω Ελλάδας και Ισπανίας

Περί τις 10 500 ανήλθαν οι παράνομες διελεύσεις μεταναστών...

Βρυξέλλες. του Θάνου Αθανασίου

Περί τις 10 500 ανήλθαν οι παράνομες διελεύσεις μεταναστών προς την ΕΕ τον Απρίλιο, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα η Frontex και τα οποία δείχνουν γενική πτώση, αύξηση όμως στις διαδρομές της Ελλάδας και Ισπανίας. Στην πράξη κατά τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2018, ο συνολικός αριθμός παράτυπων συνοριακών διαβάσεων μειώθηκε κατά 44% σε σχέση με πέρυσι, σε 29 700 περίπου, κυρίως λόγω της χαμηλότερης μεταναστευτικής πίεσης στην κεντρική μεσογειακή διαδρομή.

Αναλυτικά,ο αριθμός των μεταναστών που έφτασαν στην Ιταλία μέσω της διαδρομής της Κεντρικής Μεσογείου τον Απρίλιο μειώθηκε σε περίπου 2.800, δηλαδή κατά 78% από τον Απρίλιο του 2017. Ο συνολικός αριθμός των μεταναστών που εντοπίστηκαν σε αυτή τη διαδρομή τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2018 μειώθηκε σε περίπου 9.400, δηλαδή στα τρία τέταρτα του προηγούμενου έτους. Μέχρι στιγμής φέτος οι Τυνήσιοι και οι Ερυθραίοι ήταν οι δύο πλέον εκπροσωπούμενες εθνικότητες σε αυτή τη διαδρομή, αντιπροσωπεύοντας από κοινού το 40% περίπου όλων των μεταναστών.

Τον Απρίλιο, ο αριθμός των παράνομων μεταναστών από την Ανατολική Μεσόγειο ανήλθε σε περίπου 6 700, δηλαδή κατά δύο τρίτα αυξημένος από τον προηγούμενο μήνα. Κατά τους πρώτους τέσσερις μήνες του τρέχοντος έτους, περισσότεροι από 14 900 μετανάστες εισήλθαν στην ΕΕ μέσω της ανατολικής Μεσογείου, δηλαδή 92% περισσότερο από ό, τι την ίδια περίοδο του περασμένου έτους. Η αύξηση οφείλεται κυρίως στην αύξηση των παράνομων διαβάσεων στα χερσαία σύνορα με την Τουρκία. Τον Απρίλιο ο αριθμός των μεταναστών που εντοπίστηκαν στα χερσαία σύνορα σε αυτή τη διαδρομή ξεπέρασε τις ανιχνεύσεις στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου. Ο μεγαλύτερος αριθμός μεταναστών στη συγκεκριμένη διαδρομή τους πρώτους τέσσερις μήνες του έτους ήταν υπήκοοι της Συρίας και του Ιράκ.

Επιπλέον, ο αριθμός των παράνομων μεταναστών που έφτασαν στην Ισπανία ανήλθε σε περίπου 1100, δηλαδή κατά το ένα τέταρτο περισσότεροι από τον Απρίλιο του 2017. Κατά τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2018 πέρασαν περίπου 4600 τα σύνορα στα σύνορα της Δυτικής Μεσογείου, 95 περισσότερο από ένα χρόνο πριν. Οι υπήκοοι του Μαρόκου αντιπροσώπευαν το μεγαλύτερο αριθμό αφίξεων στην Ισπανία φέτος, ακολουθούμενοι από εκείνους από τη Γουινέα και το Μάλι.

Καμπανάκι Κομισιόν στην Ελλάδα: Η κατάσταση στο μεταναστευτικό παραμένει εύθραυστη – Βελτιώστε τις συνθήκες στα νησιά

Μπαλάφας: Μαγικές λύσεις στο προσφυγικό-μεταναστευτικό δεν υπάρχουν