Η αφή του Αγίου Φωτός και η Ακολουθία της Ανάστασης

(VIDEO-ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ) Το αεροσκάφος που μετέφερε το Ανέσπερον Φως έφθασε στην Αθήνα το απόγευμα του Μ. Σαββάτου. Δείτε την Ακολουθία της Ανάστασης από τον Ι.Ν. Διονυσίου Αρεοπαγίτου.
Λίγα λεπτά πριν από τις 19.30 του Μ. Σαββάτου -και με καθυστέρηση περίπου μισής ώρας- έφθασε στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» το αεροσκάφος που μετέφερε το Αγιο Φως από τον Πανάγιο Τάφο στα Ιεροσόλυμα.Στο αεροδρόμιο η υποδοχή, όπως κάθε χρόνο, έγινε με τιμές αρχηγού κράτους. Μόλις έφθασε το Αγιο Φως, τελέστηκε σύντομη δέηση στο αεροδρόμιο ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο εκπρόσωπος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου μητροπολίτης Λαγκαδά Ιωάννης, ο οποίος πήγε στα Ιεροσόλυμα και παρέστη στην τελετή της Αφής του Αγίου Φωτός στο Ναό της Αναστάσεως, ως εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Επίσης, χαιρετισμό απηύθυνε και ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Τσιάρας, ενώ στην τελετή παρέστη και ο μητροπολίτης Μεσογαίας Νικόλαος, στην περιφέρεια του οποίου ανήκει το αεροδρόμιο Αθηνών. Ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κ. Τσιάρας εκπροσώπησε την Κυβέρνηση, ενώ ο κ. Γ. Καλατζής εκπροσώπησε την Βουλή.

Το Άγιο Φως στη Θεσσαλονίκη

Από το αεροδρόμιο, το Αγιο Φως μεταφέρθηκε στην Εξαρχία του Παναγίου Τάφου στην Πλάκα, ενώ με ειδικές πτήσεις από το αεροδρόμιο μεταφέρθηκε το Αγιο Φως ακόμη και στην πιο απομακρυσμένη γωνιά της χώρας.

Η τελετή της αφής στον Πανάγιο Τάφο

Νωρίτερα το μεσημέρι του Μ. Σαββάτου, ο Ελληνορθόδοξος Πατριάρχης κ. Θεόφιλος, έδωσε τo Αναστάσιμο Μήνυμα σε ολόκληρη την Οικουμένη, από τον Πανάγιο Τάφο.Ακολουθώντας τα βήματα των προκατόχων του ο Ελληνορθόδοξος Πατριάρχης, που έχει το ακριβό προνόμιο να φέρνει κάθε χρόνο το Φως της Ανάστασης του Θεανθρώπου, από νωρίς μπήκε στο ιερό κουβούκλιο στον Πανάγιο Τάφο μέσα στον κατάμεστο ναό της Αναστάσεως στην καρδιά της Ιερής Πόλης.Λίγα λεπτά μετά τις δύο μεσημέρι βγήκε από τον Πανάγιο Τάφο, κρατώντας σε κάθε χέρι 33 κεριά όσα δηλαδή και τα χρόνια του Ιησού και μετέδωσε το Φως στους πιστούς και μαζί το μήνυμα της Ανάστασης του Σωτήρα της ανθρωπότητας. Ένα μήνυμα που πλημμύρισε τον ναό και ξεχύθηκε στα παμπάλαια δρομάκια των Ιεροσολύμων με τους εκατοντάδες πιστούς που κρατούσαν τις αναμμένες λαμπάδες, ενώ οι καμπάνες του Ναού δεν σταματούσαν να ηχούν χαρμόσυνα. Περισσότεροι από 5.000 υπολογίζονται οι πιστοί που έφτασαν αυτές τις ημέρες στην Ιερή Πόλη απ΄όλα τα σημεία του πλανήτη, ακριβώς για να παραστούν στην τελετή της Αφής του Αγίου Φωτός.Το προαύλιο του ναού είχε κατακλυσθεί από νωρίς, ενώ υπήρχαν πολλοί που δεν λησμόνησαν τους δύο απαχθέντες ιεράρχες στο Χαλέπι και ανήρτησαν πανό ζητώντας την απελευθέρωσή τους.Ξεχωριστή ήταν η παρουσία της Ελλάδας, αφού εκτός από τους πιστούς, που βρέθηκαν αυτές τις ημέρες στους Αγίους Τόπους, στην τελετή η κυβέρνηση εκπροσωπήθηκε από τον υφυπουργό Εξωτερικών κ. Κωνσταντίνο Τσιάρα, ενώ στα Ιεροσόλυμα βρέθηκε και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Ν. Αναστασιάδης.

Δείτε την ακολουθία της Ανάστασης από τον Ι.Ν. Διονυσίου Αρεοπαγίτου