Ξεσηκωμός στη Λέσβο για να μην αυξηθεί ο ΦΠΑ - Μεγάλη συγκέντρωση στη Μυτιλήνη

Παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες οι κάτοικοι του νησιού κατέκλεισαν την κεντρική πλατεία Σαπφους στην προκυμαία της Μυτιλήνης. (ΦΩΤΟ - VIDEO)
Mία από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις της σύγχρονης ιστορίας του νησιού πραγματοποιήθηκε, παρά τις πολύ κακές καιρικές συνθήκες, σήμερα στη Μυτιλήνη, οργανωμένη από τη συντονιστική Επιτροπή του συνόλου των παραγωγικών φορέων του νησιού.

Στην Λέσβο όλα ήταν κλειστά σήμερα…. Ακόμα και το puplic το όποιο άνοιξε.. μετά από παρέμβαση διαδηλωτών και φορέων έκλεισε κι αυτό… Βέβαια δειλά δειλά κάποια καταστήματα άρχισαν να ανοίγουν μετά το πέρας της κινητοποίησης αλλά αυτά αποτελούν μειοψηφία μπρος σε αυτό που βίωσε η Μυτιλήνη σήμερα..Να σημειώσουμε ότι είχαν ναυλωθεί πούλμαν που μετέφεραν κόσμο από πολλά χωριά της Λέσβου όπως Καλλονή, Πλωμάρι κτλ

Δυναμική παρουσία είχε το νησί της Λέσβου στην παναιγαιακή κινητοποίηση για τη μη αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, με τους κατοίκους να αψηφούν τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα για συγκέντρωση στη κεντρική πλατεία Σαπφους στην προκυμαία Μυτιλήνης.Στην συγκέντρωση συμμετείχαν οι παραγωγικοί και επιστημονικοί φορείς της Λέσβου, αγρότες, μαθητές, καθηγητές, δάσκαλοι, συνταξιούχοι, δημόσιοι υπάλληλοι, γιατροί, νοσηλευτές, φοιτητές, επιχειρηματίες, το εργατικό κέντρο, απλοί πολίτες το σύνολο των ταξί, καθώς και αστικά και ιδιωτικά λεωφορεία κ.α.Στη συγκέντρωση της Μυτιλήνης χαιρέτησαν ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, η περιφερειάρχης βορείου Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου, οι βουλευτές του ΚΚΕ, Σταύρος Τάσσος και της Νέας Δημοκρατίας, Χαράλαμπος Αθανασίου και εκπρόσωποι παραγωγικών φορέων.

Η πορεία στην οποία συμμετείχαν το σύνολο των ταξί, καθώς και λεωφορεία, κατέληξε στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, η οποία κατελήφθη συμβολικά επί περίπου μία ώρα.Στη διάρκεια της συμβολικής αυτής κατάληψης υπήρξε η δέσμευση προς τους διαδηλωτές, από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ότι θα επιδιωχθεί συνάντηση με τον πρωθυπουργό αμέσως μετά την επιστροφή του από την Κούβα.

Αίσθηση προκάλεσε η απουσία του βουλευτή Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ κ Παλλη όπου και εξόργισε πολίτες και φορείς.…. Σνόμπαρε με την κίνηση του όχι μόνο την κινητοποίηση αλλά ΟΛΗ ΤΗΝ ΛΕΣΒΟ… Αισθητή ήταν η απουσία και του Γενικού Γραμματέα Αιγαίου και νησιωτικής πολιτικής κ Γιαννη Γιαννελλη

Κατά την ομιλία του ο επιχειρηματίας και μέλος του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης κος Παπαρισβας προέτρεψε τον κόσμο να μπει στα πούλμαν ώστε να μεταβούν όλοι μαζί στοhot spot της Μοριας για να δείξουν την συμπαράσταση τους στους πρόσφυγες..Αυτή η δήλωση λίγο έλειψε να τινάξει στον αέρα την όλη κινητοποίηση καθώς πολίτες αλλά και ο κος Γιακαλης αντέδρασαν έντονα υποστηρίζοντας πως δεν έχει καμία σχέση το Hot spot και οι μετανάστες με την αύξηση του ΦΠΑ και δεν θα πρέπει να τα συνδέουμε, ευτυχώς με την παρέμβαση του κου Βαλτα τα πνεύματα ηρέμησαν και εγκαταλείφθηκε πλήρως αυτή η δήλωση του κου Παπαρισβα.
 
Ο κος Βαλτας δήλωσε πως στόχος ήταν ο συμβολικός αποκλεισμός του hot spot αλλά για την αποφυγή επεισοδίων δεν είναι εφικτό να γίνει κάτι τέτοιο.

Ανάλογες μεγάλες συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν σε όλα τα νησιά του βορείου Αιγαίου, που κυριολεκτικά νέκρωσαν, αφού έκλεισαν ακόμα και τα περίπτερα.

Ας σημειωθεί ότι ομάδες διαδηλωτών έκλεισαν και τα καταστήματα μεγάλων επιχειρηματικών αλυσίδων που είχαν ανοίξει.

Με τις σημερινές τους κινητοποιήσεις, οι παραγωγικοί φορείς του Αιγαίου εξέφρασαν «τη βαθύτατη αγωνία τους για την επικείμενη κατάργηση των χαμηλών συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά μας, η οποία θα έχει αναπόφευκτα αρνητικές επιπτώσεις που στη συγκεκριμένη συγκυρία είναι μαθηματικώς βέβαιο ότι θα οδηγήσουν στην εξαφάνιση κάθε παραγωγικής δραστηριότητας στα νησιά».Ταυτόχρονα, τέθηκε και το θέμα του πολλαπλασιασμού των επιπτώσεων στις νησιωτικές οικονομίες από την αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ, δεδομένων και των επιπτώσεων σε αυτές από το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα.

«Ο εγκλωβισμός χιλιάδων προσφύγων στο Βόρειο Αιγαίο κατά τους τελευταίους μήνες, έχουν επιφέρει σημαντική βλάβη σε ένα μεγάλο φάσμα επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, αλλά αναντίρρητα έχει πλήξει καίρια το τοπικό τουριστικό προϊόν (ακυρώσεις διανυκτερεύσεων, ακυρώσεις προσεγγίσεων κρουαζιερόπλοιων, συρρίκνωση τουριστικής περιόδου, ακυρώσεις συνεδρίων κα).

Το εισόδημα που προέρχεται από τον κλάδο του τουρισμού έχει σημαντικά συρρικνωθεί, βυθίζοντας συνολικά το τοπικό επιχειρείν. Οι επιπτώσεις του δυσανάλογου για τις δυνατότητές μας όγκου των προσφύγων, έχουν επιδεινώσει ακόμη περισσότερο το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών που απολαμβάνουν οι νησιώτες (υγειονομικές υπηρεσίες, υπηρεσίες ασφαλείας, κοινωνικής πρόνοιας, συγκοινωνιακές υπηρεσίες κα), καθώς λόγω της σημαντικής εμπλοκής τους με τη διαχείριση των προσφύγων, οι δημόσιες υπηρεσίες δεν έχουν τη δυνατότητα να ανταποκρίνονται επαρκώς σε όλες τις περιπτώσεις» σημειώνεται στο σχετικό ψήφισμα.

Οι διαμαρτυρόμενοι πολίτες των νησιών υποστηρίζουν τέλος, πως η αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ «αντίκειται στο άρθρο 101 του Συντάγματος περί νησιωτικότητας και του ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 4ης Φεβρουαρίου 2016 σχετικά με την ειδική κατάσταση των νησιών.

Θα οδηγήσει τα νησιά σε μαρασμό θα καταφέρει σοβαρό πλήγμα στην ανταγωνιστικότητα των νησιωτικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, θα αυξήσει το κόστος καλλιέργειας και παραγωγής λόγω της αύξησης των τιμών των αγροτικών εφοδίων κα, θα αυξήσει το κόστος διαβίωσης, θα αφανίσει τον τουριστικό κλάδο και θα επιτείνει την τάση μετανάστευσης του «οικονομικά ενεργού» πληθυσμού τοποθετώντας τις νησιωτικές περιοχές σε ένα φαύλο κύκλο παρακμής».

ΠΗΓΗ: lesvospost.com