Μέτρα ενίσχυσης της δημόσιας υγείας στην Κεφαλονιά

Εγκύκλιοι του υπουργείου Υγείας για την περίπτωση φυσικών καταστροφών.
Ενίσχυση των μέτρων διασφάλισης της Δημόσιας Υγείας σε περιπτώσεις έκτακτων καιρικών φαινομένων και φυσικών καταστροφών, όπως συνέβη στην Κεφαλονιά, ανακοίνωσε η Ζ. Μακρή.

Η υφυπουργός Υγείας υπέγραψε σήμερα δύο εγκυκλίους, για να εντατικοποιηθούν τα μέτρα ελέγχου που ήδη λαμβάνονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Η πρώτη έχει να κάνει με τη λήψη μέτρων για τη διασφάλιση της ποιότητας του πόσιμου νερού.

Η δεύτερη αφορά στη διασφάλιση της ποιότητας των τροφίμων και της υγιεινής των εγκαταστάσεων των ξενοδοχειακών μονάδων και των πλοίων, στα οποία θα φιλοξενηθούν πληγέντες ή άτομα που θα μεταβούν στις πληγείσες περιοχές για να προσφέρουν βοήθεια.

Στις δύο εγκυκλίους υπογραμμίζεται η ανάγκη εντατικοποίησης των υγειονομικών ελέγχων, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών και διαπίστωσης βλαβών στο σύστημα υδροδότησης, ενώ παρέχονται αναλυτικές οδηγίες για την αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας του.

Επιπλέον, επισημαίνεται για άλλη μια φορά η σημασία της προσωπικής υγιεινής των χειριστών των τροφίμων και των υγειονομικών ελέγχων σε όλα τα στάδια παρασκευής και διάθεσης των τροφίμων, ιδιαίτερα δε των ευαλλοίωτων.

Επίσης, παρέχονται οδηγίες για τους υγειονομικούς ελέγχους στις ξενοδοχειακές μονάδες και τα πλοία της περιοχής, αλλά και για την εμβολιαστική κάλυψη των πληγέντων όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο.


ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ