Νίμιτς: Δεν υπάρχει συμφωνία για το Σκοπιανό - Στις Βρυξέλλες ο νέος γύρος διαπραγμάτευσης Κοτζιά και Ντιμιτρόφ

Κοτζιάς και Ντιμιτρόφ αναχώρησαν για τις Βρυξέλλες όπου θα συνεχίσουν τον διάλογο και οι διαπραγματεύσεις να εντατικοποιηθούν, όπως δήλωσε ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ.
Χωρίς λευκό καπνό, ολοκληρώθηκε ο νέος γύρος επαφών των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Σκοπίων, παρουσία του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Οι συζητήσεις έχουν εντατικοποιηθεί, η απόσταση που χωρίζει τα θέματα έχει μειωθεί, αλλά δεν έχουμε ακόμα καταλήξει σε τελική λύση ξεκαθάρισε ο ειδικός διαμεσολαβητής Μάθιου Νίμιτς παρουσία του Νίκου Κοτζιά και του ομολόγου του, της ΠΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ κάνοντας μια αποτίμηση της προόδου που επετεύχθη στην διάρκεια των διαβουλεύσεων που έλαβαν χώρα για το ονοματολογικό στην έδρα του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών.

«Είχαμε συναντήσεις χθες και σήμερα, μιάμιση ημέρα συνομιλιών. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι οι συζητήσεις ήταν λεπτομερείς, τα θέματα είναι καλά προσδιορισμένα και έχουν περιοριστεί. Δεν έχουμε ακόμη τελική λύση των θεμάτων, αλλά και οι δυο πλευρές είναι αποφασισμένες να κάνουν αρκετά για την επίτευξη συμφωνίας και εργάζονται σκληρά για να το πετύχουν», σημείωσε ο κ. Νίμιτς.

Οι συζητήσεις των δύο υπουργών θα συνεχιστούν στις Βρυξέλλες, όπως είπε ο κ. Νίμιτς προσθέτοντας ότι «οι συνομιλίες έχουν εντατικοποιηθεί σημαντικά και οι δυο πλευρές έχουν σημαντικές θέσεις και εθνικά συμφέροντα που διακυβεύονται αλλά και οι δυο αναγνωρίζουν την σημασία της επίτευξης συμφωνίας και είναι αποφασισμένοι να το κάνουν».


Ερωτηθείς για το αν θα υπάρξει συνάντηση ανάμεσα στον Έλληνα και τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ στις αρχές Ιουνίου, ο ειδικός διαμεσολαβητής αρκέστηκε να πει ότι «οι δύο πλευρές γνωρίζονται πολύ καλά. Οι δυο υπουργοί μιλάνε συχνά και γνωρίζονται, οπότε θα βρουν έναν τρόπο για να το κάνουν».

Χωρίς αποτέλεσμα 

Ο δεύτερος γύρος των συνομιλιών για την ονομασία της πΓΔΜ στη Νέα Υόρκη ξεκίνησε λίγο μετά τις 4:00 το απόγευμα στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς έφτασε με τη διπλωματική αποστολή, ενώ ακολούθησε μετά από λίγα λεπτά ο Σκοπιανός ομόλογός του, Νικολά Ντιμιτρόφ, με τη συνοδεία του.

Οι δύο άνδρες κατευθύνθηκαν στον 15ο όροφο του κτιρίου, όπου ξεκίνησαν τις συνομιλίες στις 9:37 τοπική ώρα Νέας Υόρκης (4:37 ώρα Ελλάδας). Δύο ώρες αργότερα ο ειδικός απεσταλμένος ανακοίνωσε ότι "δεν υπάρχει λύση".

Ο πρώτος γύρος

Χωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε ο πρώτος γύρος των συνομιλιών στην έδρα του ΟΗΕ μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και ΠΓΔΜ, Κοτζιά-Ντιμιτρόφ.

Οι δύο ΥΠΕΞ αποφάσισαν να δώσουν νέο ραντεβού σήμερα Παρασκευή στις 9.30 π.μ (16:30 ώρα Ελλάδος) διατηρώντας ζωντανή την διαπραγματευτική διαδικασία.

Μετά το τέλος της 7ωρης σχεδόν συνάντησης τους στην έδρα του ΟΗΕ – μεσολάβησε και γεύμα εργασίας - υπό τον ειδικό διαμεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς, δεν υπήρξε ουδεμία ενημέρωση από την ελληνική πλευρά για την πορεία των διαπραγματεύσεων. Επικράτησε συσκότιση, ως είθισται να πράττει η παρούσα ηγεσία του ΥΠΕΞ, επικαλούμενη «την λεπτή φάση των διαπραγματεύσεων».

Αξιολογώντας το αποτέλεσμα της πρώτης ημέρας των διαπραγματεύσεων διπλωματική πηγή στην έδρα του ΟΗΕ σχολίασε στο real.gr: “Δεν υπάρχει ακόμη κοινό έδαφος μεταξύ των δύο πλευρών για μια συμφωνία.

Όμως ,υπάρχει ένα μικρό παράθυρο ευκαιρίας” αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπάρχουν προοπτικές να βρεθεί σήμερα Παρασκευή μια χρυσή τομή μεταξύ Αθηνών και Σκοπίων.

Από την ίδια διπλωματική πηγή εκφράστηκε η εκτίμηση ότι ο Μάθιου Νίμιτς δεν θα καταθέσει μια τελική πρόταση στις δύο πλευρές αν δεν εξασφαλίσει ότι Αθήνα και Σκόπια θα έχουν συμφωνήσει στο 90% των βασικών θεμάτων (ονομασία, erga omnes, αλλαγές στο Σύνταγμα, γλώσσα) ανεξάρτητα με το τι έχει συμφωνηθεί στις τεχνικές επιτροπές για δευτερεύοντα θέματα.

Στο θέμα της ονομασίας τα φαβορί είναι τα Republika Nova Makedonija (Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας), Republika Gorna Makedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας). Αργά το βράδυ ακούστηκε - αλλά δεν επιβεβαιώθηκε- στην Νέα Υόρκη ότι στο θέμα της ονομασίας από το πακέτο Νίμιτς ,ως επιλογή, συζητήθηκε σοβαρά και το Republika Vardarska Makedonija (Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη).

Σκοπιανές δημοσιογραφικές πηγές από την έδρα του ΟΗΕ διέρρεαν χθες το μεσημέρι ότι σε περίπτωση που δεν υπάρξει θετικό αποτέλεσμα ο Σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ - που εκπροσωπεί την σκληρή γραμμή της κυβέρνησης Ζάεφ- σχεδίαζε να υποβάλλει την παραίτηση του.

Οι ίδιες πηγές τόνιζαν μετά το τέλος της πρώτης ημέρας «ότι οι εξελίξεις στην 7ωρη διαπραγμάτευση απομακρύνουν πλέον τώρα ένα τέτοιο ενδεχόμενο» αυξάνοντας τις προοπτικές σύγκλισης.

Η Ουάσιγκτον που παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στο Σκοπιανό και έστειλε πρόσφατα σήμα να προχωρήσουν σε μια συμφωνία οι δύο πλευρές, (παρέμβαση του Αμερικανού αντιπροέδρου, Μάικ Πενς, με τηλεφώνημα στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα το περασμένο Σάββατο) φαίνεται ότι έχει χαμηλώσει τον πήχη των προσδοκιών μετά την απόρριψη από ελληνικής πλευράς της ονομασίας «Μακεδονία του Ίλιντεν».

Εκτιμάται εγκύρως στην αμερικανική πρωτεύουσα ότι το θέμα των πρόωρων εκλογών έρχεται πιο κοντά στην Ελλάδα. Κατά συνέπεια, η κυβέρνηση Τσίπρα δεν μπορεί να προχωρήσει σε μια λύση κάτι το οποίο για τον ίδιο λόγο πιστεύει -και έχει εκφράσει ιδιωτικώς προ τριμήνου - και ο ειδικός διαμεσολαβητής, Μάθιου Νίμιτς.

Η εικόνα που ενδεχομένως θα θελήσουν να περάσουν Αθήνα και Σκόπια, σύμφωνα πάντα με την διπλωματική πηγή, μετά το πέρας το συνομιλιών στην Νέα Υόρκη, θα αποτυπώνεται στο μήνυμα: «Aν καθυστερούμε λίγο είναι λογικό, αλλά θα προχωρήσουμε. Έχουμε κάνει πολύ πρόοδο, αλλά έχουμε δυσκολίες».