Quantcast

Παπαζάχος στον ΑΝΤ1 για τα 4,4 Ρίχτερ στην Αττική: Θα ήταν έκπληξη να γίνει μεγαλύτερος σεισμός (ΒΙΝΤΕΟ)

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου, ο καθηγητής του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος, εμφανίστηκε καθησυχαστικός σε ό,τι αφορά την πιθανότητα ενός μεγαλύτερου σεισμού στην περιοχή της Αττικής.
Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου, ο Καθηγητής του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος, εμφανίστηκε καθησυχαστικός σε ό,τι αφορά την πιθανότητα ενός μεγαλύτερου σεισμού στην περιοχή της Αττικής.

Αναφορικά με την ακολουθία των σεισμών που έχουν καταγραφεί στην περιοχή από την αρχή του έτους είπε ότι είναι φυσιολογική η μετασεισμική ακολουθία στην περιοχή και σημείωσε ότι δεν υπάρχει κάτι στην περιοχή που να ανησυχεί τους ειδικούς.

Σε ό,τι αφορά την βοή που συνόδευσε τον σεισμό, είπε ότι ήταν φυσιολογική, εξηγώντας ότι ένα τμήμα της ενέργειας που εκλύεται μεταφέρεται ως βοή στους πολίτες, που συχνά τρομοκρατούνται περισσότερο από αυτήν, παρά από την ίδια την δόνηση.

Δείτε τη συνέντευξη του κ. Παπαζάχου στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και στον Νίκο Χατζηνικολάου



Καθησυχαστικοί οι σεισμολόγοι

Καθησυχαστικοί είναι σεισμολόγοι και καθηγητές γεωφυσικής που μίλησαν στον realfm 97,8 για τον σεισμό των 4,4 Ρίχτερ που «ταρακούνησε» το βράδυ της Δευτέρας την Αττική, προκαλώντας ανησυχία στους κατοίκους.

«Εκπληξη πρώτου μεγέθους αν θα γίνει μεγαλύτερος σεισμός στην Αττική», τόνισε ο ο καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του realfm με τον Νίκο Στραβελάκη.

Όπως επεσήμανε ο καθηγητής η Ανατολική Αττική δεν φιλοξενεί ρήγματα που μπορούν να δώσουν μεγάλους σεισμούς. «Η ακολουθία το πιο πιθανό είναι να "σβήσει" στο επόμενο διάστημα. Είμαστε πιο καθησυχαστικοί γιατί δεν βλέπουμε κάτι πιο σοβαρό εκεί. Είναι εξαιρετικά απίθανό να γίνει εκεί ένας μεγάλος σεισμός».

Αναφερόμενος στη διαφορά του επίκεντρου που δόθηκε τις πρώτες ώρες είπε ότι «η ακρίβεια των επικέντρων στον ελληνικό χώρο με βάση τις υπάρχουσες δομές των δικτύων που είναι εγκατεστημένες, είναι της τάξης μερικών χιλιομέτρων, συνεπώς αν κουνήσετε λίγο το επίκεντρο θα πάει βόλτα από τη Νέα Μάκρη μέχρι την Πεντέλη. Στον ελληνικό χώρο δεν έχουμε ακρίβεια σε επίπεδο γειτονιάς».  

Ακούστε το ηχητικό πατώντας εδώ

Η περιοχή δεν δίνει μεγάλους σεισμούς


«Το ιστορικό της περιοχής δεν μας δίνει μεγάλους σεισμούς» δήλωσε ο Διευθυντής του Κέντρου Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου της Αθήνας, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, μιλώντας στον realfm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου,  με αφορμή τη σεισμική δόνηση, με μέγεθος 4.4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που ταρακούνησε το βράδυ της Δευτέρας την Αττική.

Ο σεισμός σημειώθηκε στο βορειοδυτικό άκρο της Πεντέλης προς τη Σταμάτα. Λίγα λεπτά μετά τον σεισμό μίλησαν στον realfm και τον Νίκο Στραβελάκη ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας και ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκης Τσελέντης.

Όπως τόνισε ο Ευθύμιος Λέκκας πρόκειται για συνέχεια της σεισμικής ακολουθίας που είχαμε στις αρχές Ιανουαρίου μεταξύ Μαραθώνα και Πεντέλης.

Τότε είχαν καταγραφεί πάνω από είκοσι σεισμικές δονήσεις, με τη μεγαλύτερη να φτάνει τα 3,8 Ρίχτερ με επίκεντρο την ακτογραμμή μεταξύ Ραφήνας και Νέας Μάκρης. 

Σεισμική δόνηση 2,7 Ρίχτερ έγινε αισθητή στην Αθήνα

O πρόεδρος του ΟΑΣΠ η περιοχή είπε ότι δεν φιλοξενεί μεγάλα ρήγματα συνεπώς η δυνατότητα να έχουμε κάποιο μεγάλο σεισμό είναι εξαιρετικά περιορισμένη. Η περιοχή έχει μόνο μικρά ρήγματα που μπορεί να δώσουν μικρούς σεισμούς ως αυτό το μέγεθος αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να εκδηλωθεί εκεί σεισμός πολύ μεγάλου μεγέθους.

Τέλος δήλωσε ότι θα συγκαλέσει άμεσα την Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, βρίσκεται σε επαφή με τους αρμόδιους υπουργός, ενώ ήδη έχει μιλήσει με αρκετούς συναδέλφους του και η γενική εκτίμηση είναι πως πρόκειται για μικρή σεισμική δραστηριότητα που θα συνεχιστεί τις επόμενες μέρες αλλά δεν πρέπει να υπάρξει ανησυχία.

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΗΧΗΤΙΚΟ ΕΔΩ

Καθηγητής Τσελέντης στον realfm: Από το ρήγμα της Ν. Μάκρης ο σεισμός - Είναι σε διέγερση - Είχαμε σήματα

Ο Άκης Τσελέντης, διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών τόνισε  ότι πρόκειται για σεισμό 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και έγινε πολύ αισθητός γιατί είχε πολύ μικρό εστιακό βάθος με επίκεντρο κοντά στη Νέα Μάκρη.

Αποτελεί συνέχεια των σεισμικών δονήσεων που είχαμε στις 9 Ιανουαρίου.

Όπως επεσήμανε δεν θα πρέπει να περιμένουμε πιο μεγάλα γεγονότα αλλά το φαινόμενο θέλει παρακολούθηση.

Τέλος υπογράμμισε ότι θα συνεχιστεί η ακολουθία με μικρούς σεισμούς για τους οποίους δεν θα πρέπει να υπάρξει ανησυχία.

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΗΧΗΤΙΚΟ ΕΔΩ

Λέκκας στον realfm για τους 22 μικροσεισμούς στην Αττική: Γιατί να μην ανησυχούμε