Παρέμβαση στο παρά ένα και για μονό ηλεκτρονικό εισιτήριο - ΟΑΣΑ: Εως τις 10 Νοεμβρίου οι παλιές κάρτες

«Παράθυρο» από τον Ν. Μαυραγάνη για νέα παράταση, καθώς συνεχίζεται ο «Γολγοθάς» των πολιτών για την έκδοση ηλεκτρονικών καρτών. (ΒΙΝΤΕΟ)
Και με 1,4 ευρώ θα διατίθεται το ηλεκτρονικό εισιτήριο στις αρχές Νοεμβρίου για τη μετακίνηση των πολιτών με τα μέσα μαζικής μεταφοράς της πρωτεύουσας.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΣΑ Γιάννης Σκουμπούρης απέστειλε επιστολή στον ανάδοχο του «Αυτόματου Συστήματος Συλλογής Κομίστρου», στην οποία αιτείται την ενεργοποίηση της δυνατότητας διάθεσης του ηλεκτρονικού εισιτηρίου έναντι 1,4 ευρώ, δηλαδή με το αντίτιμο του σημερινού χάρτινου ενιαίου εισιτηρίου.

Μάλιστα, ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών επεξεργάζεται κίνητρα, ώστε ο επιβάτης να μην πετά το ηλεκτρονικό εισιτήριο (πρόκειται για το ATH.ENATicket), αλλά να το επαναφορτίζει, όπως πχ στις δέκα επαναφορτίσεις, η ενδέκατη να είναι δωρεάν.

Μέχρι σήμερα, το ηλεκτρονικό εισιτήριο δεν διατίθεται μεμονωμένα, δηλαδή με το αντίτιμο των 1,4 ευρώ, καθώς ο επιβάτης χρειάζεται να καταβάλλει, την πρώτη φορά, είτε 4,5 ευρώ που είναι το ημερήσιο εισιτήριο, είτε 7 ευρώ που αντιστοιχεί σε 5 διαδρομές.

Ωστόσο, το μεμονωμένο εισιτήριο των 1,4 ευρώ διατίθεται ήδη, τόσο στην προσωποποιημένη ηλεκτρονική κάρτα, όσο και στην απρόσωπη ηλεκτρονική κάρτα (η απρόσωπη κάρτα, την πρώτη φορά, διατίθεται - κι αυτή - με 7 ευρώ που αντιστοιχεί σε 5 διαδρομές).

Η σημαντική διαφορά του νέου συστήματος είναι ότι, τόσο το ηλεκτρονικό εισιτήριο (ATH.ENA Ticket), όσο και η ηλεκτρονική κάρτα (ATH.ENA Card) μπορούν να επαναφορτιστούν, κάτι το οποίο σημαίνει ότι ο επιβάτης μπορεί να μην τα πετά, αλλά να τα επαναχρησιμοποιεί.

OΑΣΑ: Παράταση ισχύος καρτών του Οκτωβρίου, έως τις 10 Νοεμβρίου

Παράταση της ισχύος των καρτών Οκτωβρίου 2017 έως τις 10 Νοεμβρίου 2017, για τις μετακινήσεις με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, εισηγήθηκε ο ΟΑΣΑ στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών «εξετάζοντας την πορεία έκδοσης προσωποποιημένων καρτών και λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες που δημιουργούνται για το επιβατικό κοινό και προκειμένου αυτές να εξομαλυνθούν».

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση μετά τη 10η Νοεμβρίου οι επιβάτες πρέπει να κινούνται με ηλεκτρονικό εισιτήριο ή ηλεκτρονικές κάρτες.

Επιπλέον, «ο ΟΑΣΑ από τη Δευτέρα 6 Νοεμβρίου θα επιτρέψει την έκδοση μεμονωμένων ηλεκτρονικών εισιτηρίων του 1,40 στα αυτόματα μηχανήματα έκδοσης εισιτηρίων, αντικαθιστώντας πλήρως τα παλαιά χάρτινα εισιτήρια. Οι επιβάτες που έχουν στην κατοχή τους παλαιά χάρτινα εισιτήρια, μπορούν να τα χρησιμοποιούν μέχρι την ανωτέρω ημερομηνία».

«Γολγοθάς» για τις ηλεκτρονικές κάρτες - Μαυραγάνης: Αν χρειαστεί θα δοθούν νέες παρατάσεις

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι ατελείωτες ουρές στα γκισέ και η απίστευτη ταλαιπωρία για τους πολίτες που θέλουν να προμηθευτούν τις ηλεκτρονικές κάρτες για την μετακίνησή τους με τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Και η σημερινή εικόνα σε σταθμούς μετρό ή ΗΣΑΠ είναι αποκαρδιωτική με τις ουρές να εξακολουθούν να είναι τεράστιες, ενώ ο χρόνος αναμονής είναι τουλάχιστον 3 ώρες.Πάντως, ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα» κάλεσε τον κόσμο να μην στήνεται στις ουρές στα εκδοτήρια.

Αυτό που πρέπει να κάνουν, είπε ο Νίκος Μαυραγάνης, είναι να πηγαίνουν και να αφήνουν τον φάκελο με τα στοιχεία τους και η κάρτα θα τους επιστραφεί σπίτι τους από κούριερ σε τρεις εργάσιμες ημέρες.

Παράλληλα, προτείνει στους πολίτες να βγάλουν για λίγες ημέρες μια κάρτα μη προσωποποιημένη στην οποία μπορεί κανείς να βάλει όσα χρήματα θέλει και εκδίδονται από τον oasa.gr ή στο αυτόματο μηχάνημα.

Ο ίδιος τόνισε ότι για τις κάρτες απεριορίστων διαδρομών που λήγουν σήμερα έχει δοθεί παράταση μέχρι 5 Νοέμβριου για όσους τις έχουν βγάλει από τον γκισέ, ενώ όσοι έχουν χρησιμοποιήσει το σύστημα φακέλου έχουν παράταση έως 15 Νοεμβρίου.

Μάλιστα, το κυβερνητικό στέλεχος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να δοθεί και νέα παράταση προθεσμίας.