Ποίηση στα χρόνια της χολέρας!

Μια φωτισμένη παρέα ανθρώπων, αποφάσισε ν αντιμετωπίσει τα δύσκολα, με ποίηση! Γνωρίστε τους...


της Σεμίνας Διγενή

Μια φωτισμένη παρέα ανθρώπων, αποφάσισε ν αντιμετωπίσει τα δύσκολα, με ποίηση! Γνωρίστε τους...

Η τρισδιάσταση τεχνολογία, η ποίηση, ο χορός και η μουσική, συνδυάζονται στην παράσταση «Εκτός ορίων», που φέρει τη σκηνοθετική υπογραφή της So7 (Δημήτρης Κουρούμπαλης – Φρόσω Κορρού).

Πρόκειται για έναν ύμνο στην ομορφιά και τη δύναμη της ζωής, που στηρίζεται σε έργα σπουδαίων Ελλήνων και ξένων ποιητών όπως: Κάλβου, Μαγιακόφσκι, Μακρίδη, Μπόρχες, Πάουντ, Πόε, Πρεβέρ, Σαχτούρη, Σεφέρη, Λαπαθιώτη, Παρασκευοπούλου, Χάινε, Χικμέτ κ.ά. Κάθε λέξη που ακούγεται στην παράσταση προέρχεται κι από κάποιο ποίημα που ζωντανεύει με εργαλείο την τελετουργία της ίδιας της ζωής, ενώ το περιβάλλον μετατρέπεται σε μυστηριακό από τρισδιάστατες προβολές με την τεχνολογία video mapping.

Η ιδέα ανήκει στην ποιήτρια και θεατρική παραγωγό Παναγιώτα Παρασκευοπούλου, η οποία και την υλοποίησε, με τη συνεργασία σπουδαίων συνεργατών (ανάμεσά τους ο Γιώργος Μπλάνας).

Η ίδια, έχει εκδώσει δυο ποιητικά λευκώματα: «Ναύπλιο- η αυλή των χρωμάτων» και «Grecia Salentina- Το τραγούδι του Νότου» από τις Εκδόσεις Οίτυλο ενώ έχει βραβευτεί για το ποίημά της, σε σχέση με το εβραϊκό ολοκαύτωμα, από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Τέχνης και Έρευνας του Πολιτισμού του Ανατολικού Ρωμαϊκού Κράτους.

''Ο τρόπος -μας λέει- με τον οποίο παρουσιάζονται τα ποιήματα σπουδαίων Ελλήνων και ξένων ποιητών, στη συγκεκριμένη παράσταση, είναι δυναμικός, γρήγορος και με έντονο ρυθμό. Πρόκειται για μια συρραφή ποιημάτων, έναν διάλογο θα μπορούσε να πει κανείς, που εντάσσεται άψογα μέσα στην καθημερινότητα των ηρώων σε συνδυασμό με την υπέροχη μουσική επένδυση του Κων. Ξενόπουλου και ένα μαγικό εικονικό τρισδιάστατο περιβάλλον. Τους ποιητές που συνυπάρχουν στο «Εκτός Ορίων» τους ενώνει η πάλη των πρωταγωνιστών για μια ομορφότερη ζωή με γνώμονα τις πραγματικές αξίες. Σ’ έναν κόσμο που μαστίζεται από αρνητισμό, οι ήρωες δίνουν τον δικό τους αγώνα «από κάτω προς τα πάνω», μέχρι να βγουν στο φως''.

- Αντέχει όλο αυτό, σε άγρια και αντιποιητική εποχή;
Η ποίηση δεν έχει εποχές. Έχουν υπάρξει και στο παρελθόν πολύ σκληρές εποχές, η δική μας δεν αποτελεί εξαίρεση. Και πάντοτε η τέχνη ήξερε πώς να επιβιώσει. Θα έλεγα μάλιστα το αντίθετο, ότι η εποχή μας είναι η καταλληλότερη για την ποίηση, ώστε να εξευμενίσει τα «πάθη» μας και να ωθήσει την ανθρωπότητα σε ορθές ανθρώπινες σχέσεις και πράξεις καλής θέλησης. Η ποίηση δεν πρέπει να είναι απρόσιτη, οφείλει να είναι οικεία, και αυτό επιδιώκουμε στο «Εκτός Ορίων».
--------------
ΖΟΡΙΚΟΙ ΚΑΙΡΟΙ ΚΑΙ ΠΟΙΗΣΗ
''Η ποίηση ευνοείται σε ζόρικους καιρούς, προσφέρει βοήθεια και οι άνθρωποι χρειάζονται βοήθεια. Προσφέρει ανακούφιση και οι άνθρωποι χρειάζονται ανακούφιση. Το «Εκτός ορίων» είναι μια μελέτη πάνω στις λεπτές ποιότητες που μπορούν να μας στηρίξουν σε δύσκολες συνθήκες. Οι νέοι ηθοποιοί είναι ιδανικοί να εκφράσουν τη ζωντάνια, την έλλειψη κούρασης και τον τσαμπουκά που χρειάζεται για να σταθεί κανείς με περηφάνια στα πόδια του. Είναι εκείνοι που μπορούν να μας πείσουν ότι «η πρώτη αρχή βρίσκεται εδώ μέσα»» αναφέρει η χορογράφος και σκηνοθέτις της παράστασης Φρόσω Κορρού.--------------
ΠΩΣ ΑΝΤΕΧΕΤΑΙ ΤΟ ΣΗΜΕΡΑ..
'Όταν ξεκινήσαμε τη δημιουργία της παράστασης -λέει ο Δημήτρης Κουρούμπαλης- εστιάσαμε στο θέμα της αντοχής, πώς είναι ν’ αντέχεις στο σήμερα, στο εδώ. Πώς είναι να αισθάνεσαι ηττημένος, χωρίς ελπίδα, χωρίς ορίζοντα προοπτικής, βυθισμένος στον πάτο ενός πηγαδιού και παρ’ όλα αυτά να αντέχεις. Η απάντηση ήρθε μέσα από την ποίηση και την ομορφιά. Έτσι μόνο μπορούμε να βγούμε από τα όριά μας.
Πρόκειται για για μια ιδιαίτερη παράσταση, με ζωντανή ποίηση, που κινείται, μιλιέται, γίνεται διάλογος. Εκφράζει τα συναισθήματα, τις σκέψεις, τον έρωτα ζωντανών ανθρώπων, τη χαρά τους. Είναι η απόδειξη ότι η ποίηση δεν πρέπει να διαβάζεται, αλλά να λέγεται, ότι οι άνθρωποι μπορούν να μιλήσουν μεταξύ τους, χρησιμοποιώντας την ποίηση για να συνεννοηθούν''.

Παίζουν: Αγοραστή Αρβανίτη, Λάζαρος Βαρτάνης, Ηλέκτρα Καρτάνου, Μαρία Κωνσταντά, Χρήστος Τσαβλίδης, Σταύρος Τσουμάνης
Θέατρο Ιλίσια Βολανάκης. Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:00