Quantcast

Προβολή του ντοκιμαντέρ «Γράμματα Χωρίς Παραλήπτη» από το Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών

Στον Κινηματογράφο «Ορφέας» (Πλατεία Ελευθερίας, Κως) στις 25/02/2018 και ώρα 12:00.
95 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή και η ματιά των Μικρασιατών και όλων των Ελλήνων στρέφεται πάλι στην Ανατολή...

Ανάμεσα στους χιλιάδες άσημους πρωταγωνιστές του μικρασιατικού δράματος ήταν και η οικογένεια Βενέζη από το Αϊβαλί.

Την ιστορία του 18χρονου Ηλία τη γνωρίσαμε μέσα από το βιβλίο του «Το Νούμερο 31328», μια συγκλονιστική μαρτυρία της βασανιστικής εξόντωσης των ανθρώπων που οδηγήθηκαν αιχμάλωτοι στα βάθη της Ανατολής.



Από τους 3.000 με 3.500 αιχμαλώτους του Αϊβαλιού επέζησαν μόνο 24 κι ένας απ’ αυτούς ήταν ο Ηλίας Βενέζης.

Δεκατέσσερις μήνες έζησε καθημερινά συντροφιά με το θάνατο κι επιστρέφοντας στην Ελλάδα, παιδί ακόμη, με ζωντανούς τους εφιάλτες και με νωπές τις πληγές στο σώμα και την ψυχή του έγραψε το Νούμερο 31328. Ένα τρομερό κατηγορητήριο όχι ενάντια στους βασανιστές του, αλλά ενάντια στον πόλεμο που αποθηριώνει τους ανθρώπους.
 
Δικαίως εξυμνήθηκε το βιβλίο ως ένα από τα αριστουργήματα της παγκόσμιας αντιπολεμικής λογοτεχνίας.

Ακριβώς 50 χρόνια μετά, η αδελφή του Ηλία, η Αγάπη Βενέζη φέρνει στο φως τη δική της παράλληλη και συγκλονιστική ιστορία μέσα από το «ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΩΝ 10 ΗΜΕΡΩΝ»:

Την απεγνωσμένη προσπάθειά της να βρει τον κρατούμενο αδελφό της και να τον γλυτώσει από τα κάτεργα των αμελέ ταμπουρού.

Η μαρτυρία της ΑΓΑΠΗΣ ΜΟΛΥΒΙΑΤΗ ΒΕΝΕΖΗ όπως και αυτή του Ηλία Βενέζη, είναι το χρονικό μιας τραγωδίας, αφηγείται προσωπικά βιώματα που στάζουν αίμα και πόνο, αποτελεί όμως παράλληλα κι έναν ύμνο στην ανθρωπιά και την αλληλεγγύη, που δεν έχουν σύνορα και εθνική ταυτότητα και που μπορούν ν’ ανθίσουν ακόμη και μέσα στην άγονη έρημο του συλλογικού μίσους.

Είναι ένα δυνατό κείμενο δίκαιης μνήμης, από αυτά που μπορούν να ταρακουνήσουν τις βαθιές προκαταλήψεις και να φέρουν πιο κοντά τους λαούς που τους χώρισε η ιστορία.



To Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών (ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ.) σε συνεργασία με τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Βρεφονηπιακών Σταθμών Δήμου Κω
θα πραγματοποιήσει την προβολή του ιστορικού ντοκιμαντέρ "Γράμματα Χωρίς Παραλήπτη".

Το ντοκιμαντέρ βασίζεται στο βιβλίο «Το Χρονικό των Δέκα Ημερών» της Αγάπης Μολυβιάτη – Βενέζη το οποίο αναφέρεται για την προσπάθεια ενός τούρκου αξιωματικού να σώσει τον αδερφό της, το λογοτέχνη Ηλία Βενέζη, από τα τάγματα θανάτου το 1922.

Σκηνοθεσία: Ηλίας Δημητρίου
Πρωτότυπη Μουσική: Ευανθία Ρεμπούτσικα
Επιμέλεια: Ειρήνη Σαρίογλου
στον Κινηματογράφο «Ορφέας»
(Πλατεία Ελευθερίας, Κως)
στις 25/02/2018 και ώρα 12:00.

(A’ Βραβείο Καλύτερης Μουσικής στο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Λονδίνου - Οκτώβριος 2012, Λονδίνο)