Σκηνικό «πολέμου» από τους Τούρκους στην επέτειο των Ιμίων – Ωμές προκλήσεις, ενώ έριχνε στεφάνι ο Π. Καμμένος (ΒΙΝΤΕΟ)

Σε απόσταση αναπνοής από την κανονιοφόρο ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ, όπου βρισκόταν ο υπ. Αμυνας έπλεαν τουρκικά πλοία κι ένα ελικόπτερο - Oι αντιδράσεις του τουρκικού Τύπου - Καμμένος: Δεν είμαστε διατεθειμένοι να χάσουμε ούτε ένα χιλιοστό της εθνικής μας κυριαρχίας.
Υπό το… άγρυπνο βλέμμα των Τούρκων έγινε η ρίψη στεφάνου στον θαλάσσιο χώρο των Ιμίων, από τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, Πάνο Καμμένο, στη μνήμη των πεσόντων Ελλήνων αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού Παναγιώτη Βλαχάκο, Χριστόδουλο Καραθανάση και Έκτορα Γιαλοψό.

Το βίντεο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας από τη ρίψη στεφάνου στα Ίμια

Για αρκετή ώρα προκλήθηκε ένταση, ενώ στις εικόνες διακρίνεται ένα από τα τουρκικά πλοία και συγκεκριμένα μια ακταιωρός να πλέει σε απόσταση αναπνοής από την κανονιοφόρο ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ, όπου βρισκόταν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Δείτε το βίντεο από το δελτίο ειδήσεων του AlphaΜάλιστα, όπως αναφέρει το militaire.gr., εκτός από τα σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής, στην περιοχή πετούσε κι ένα ελικόπτερο.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο, από τουρκικής πλευράς έγινε προσπάθεια να παρεμποδιστεί η εκδήλωση.
 
Ωστόσο, έγιναν οι κατάλληλοι ελιγμοί από την κανονιοφόρο, η οποία τους εγκλώβισε και η ρίψη του στεφάνου έγινε ακριβώς στο σημείο όπου έπεσε το ελικόπτερο.

Προκαλεί η Αγκυρα: Ο Ερντογάν θυμήθηκε τη Συνθήκη της Λωζάννης και τα ελληνικά νησιά για να απαντήσει στον Κιλιτσντάρογλου (ΒΙΝΤΕΟ)

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το τουρκικό περιπολικό και η ελληνική κανονιοφόρος έχουν αποχωρήσει από την περιοχή όπου παραμένουν τα σκάφη του λιμενικού των δύο χωρών.

Οι Τούρκοι έδωσαν στη δημοσιότητα και σχετικό βίντεο από την παρουσία τους στην περιοχή, ενώ σχετικό θέμα ανήρτησε το Haberturk,  με τίτλο «Ελληνας υπουργός δεν πλησιάζει σε νησί».


Ο κ. Καμμένος έριξε το στεφάνι στη θάλασσα από το κατάστρωμα της κανονιοφόρου ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας συνοδευόταν από τον ΑΓΕΝ Αντιναύαρχο Νικόλαο Τσούνη ΠΝ.

Στην ομιλία του προς τον Κυβερνήτη και το πλήρωμα της Κ/Φ «ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ», ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας είπε τα εξής:

«Είμαστε σήμερα εδώ, για να αποδώσουμε τις οφειλόμενες τιμές στους ήρωες του Πολεμικού μας Ναυτικού που έπεσαν υπέρ πίστεως και πατρίδος, το 1996, στα Ίμια.

Ο Παναγιώτης Βλαχάκος, ο Χριστόδουλος Καραθανάσης και ο Έκτορας Γιαλοψός θα μείνουν στο πάνθεον των ηρώων.

Αποφασίσαμε να είμαστε εδώ, μαζί σας, στο«ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ», γιατί όπως και όλα τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού και οι Ένοπλες Δυνάμεις,εν καιρώ ειρήνης ασκείστε σε συνθήκες πολέμου. Το αποδείξατε περίτρανα τις προηγούμενες ημέρες, όπου με άριστους ναυτικούς ελιγμούς, ακολουθώντας τους κανόνες του ναυτικού δικαίου και τις παραδόσεις του Πολεμικού μας Ναυτικού, χωρίς να δειλιάσετε ούτε ένα δευτερόλεπτο, αποδείξατε ότι είστε οι άριστοιόχι μόνο στην επίδειξη σημαίας, αλλά και στην προάσπιση της εθνικής μας κυριαρχίας και της εδαφικής μας ακεραιότητας.

Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, με τον κ. Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, αποφασίσαμε η ρίψη στεφάνου σήμερα να γίνει από το «ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ». Σας ευχαριστούμε για την εξαιρετική δουλειά που κάνετε, ανταποκρινόμενοι στον όρκο σας. Αποτελείτε παράδειγμα για όλες τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Για τους ήρωες που «έφυγαν» υπερασπιζόμενοι την πατρίδα μας ένα είναι το σύνθημα: «Αθάνατοι».

Από την Καλύμνο και την επιμνημόσυνη δέηση που ακολούθησε στο ηρώο των τριών ηρώων αξιωματικών του ΠΝ, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας έστειλε το εξής μήνυμα: «Δεν έχουμε επεκτατικές δράσεις δεν θέλουμε όμως να έχουμε αφύλακτα τα σύνορα μας δεν είμαστε διατεθειμένοι να χάσουμε ούτε ένα χιλιοστό της εθνικής μας κυριαρχία. Αυτό είναι ξεκάθαρο Στέλνουμε μήνυμα ειρήνης αλλά παράλληλα και μήνυμα αποτροπής σε οποιοδήποτε τολμήσει να αμφισβητήσει την εδαφική μας ακεραιότητα».

Τουρκικό παραλήρημα για τη ρίψη στεφάνου στα Ίμια από τον Καμμένο

O αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σουλεϊμάν Μποϊλου, όπως αναφέρει ο ANT1, δήλωσε ότι οι τουρκικές ακταιωροί δεν επέτρεψαν στον Έλληνα υπουργό και την ελληνική αποστολή να πλησιάσει στα Ίμια. Χαρακτηριστικά είπε: «Η τουρκική ακτοφυλακή έκανε αυτό που έπρεπε στα Ίμια και η ελληνική αποστολή αποχώρησε μετά από τις προειδοποιήσεις της τουρκικής ακτοφυλακής».

Το πρακτορείο Anadolu σε τηλεγράφημά του αναφέρθηκε στην παρουσία τουρκικών πλοίων στην περιοχή.