Στη Βουλή το νομοσχέδιο για το άσυλο: Ελεύθερη κυκλοφορία μεταναστών – Δεκάδες περνούν τα σύνορα στον Εβρο (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

Κατατέθηκε το απόγευμα της Πέμπτης στη Βουλή από το υπουργείο μεταναστευτικής πολιτικής το νομοσχέδιο, με το οποίο ορίζονται θέματα ασύλου, με το οποίο ρυθμίζονται θέματα σχετικά με τη διαμονή και την ελεύθερη κυκλοφορία όσων ζητούν άσυλο στην ελληνική επικράτεια. Την ίδια ώρα ο Ταγίπ Ερντογάν «άνοιξε» ουσιαστικά τα σύνορα στον Εβρο.


Κατατέθηκε το απόγευμα της Πέμπτης στη Βουλή από το υπουργείο μεταναστευτικής πολιτικής το νομοσχέδιο, με το οποίο ορίζονται θέματα ασύλου, με το οποίο ρυθμίζονται θέματα σχετικά με τη διαμονή και την ελεύθερη κυκλοφορία όσων ζητούν άσυλο στην ελληνική επικράτεια.

Την ίδια ώρα ο Ταγίπ Ερντογάν «άνοιξε» ουσιαστικά τα σύνορα στον Εβρο με αποτέλεσμα δεκάδες πρόσφυγες και μετανάστες να περνούν με... άνεση στην Ελλάδα, γεγονός που καταγράφεται σε εικόνες και βίντεο από την περιοχή.

Δεκάδες πρόσφυγες περνούν τον Έβρο καθημερινά

Σε βίντεο που έχει ανεβάσει στην προσωπική του σελίδα στο facebook ο πρόεδρος τοπικής κοινότητας Πύθιου Χάρης Θεοχαρίδης φαίνονται ακόμη και μικρά παιδιά να φτάνουν στη χώρα περπατώντας.

Επίσης στη δημοσιότητα έδωσε ο κ. Θεοχαρίδης βίντεο όπου δύο διακινητές βρίσκονται στην τουρκική πλευρά του ποταμού Έβρου και ετοιμάζονται να περάσουν στην Ελλάδα με βάρκα, δύο Σύρους πρόσφυγες.Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για το άσυλο

Το νομοσχέδιο για το άσυλο, που προκάλεσε ενδοκυβερνητικούς τριγμούς με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να υποστηρίζουν ότι μέσω αυτού διευκολύνεται η προώθηση των μεταναστών στην Τουρκία, κατατέθηκε στη Βουλή και αναμένεται να τεθεί σύντομα σε ψηφοφορία.

Με το εν λόγω νομοσχέδιο, μεταξύ άλλων, ρυθμίζονται:

Θέματα σχετικά με τη διαμονή και την ελεύθερη κυκλοφορία των αιτούντων άσυλο στην ελληνική επικράτεια. Ορίζεται ότι η απόφαση για περιορισμό στην ελευθερία κυκλοφορίας εντός συγκεκριμένης γεωγραφικής περιοχής λαμβάνεται για λόγους ταχείας επεξεργασίας και αποτελεσματικής παρακολούθησης των αιτήσεων παροχής διεθνούς προστασίας.

Η αποζημίωση φυσικών και νομικών προσώπων για ζημιές που υπέστησαν οι περιουσίες τους από πράξεις προσφύγων και μεταναστών στις περιοχές των δήμων Χίου και Λέσβου, όπως έχουν αποτυπωθεί στα σχετικά πρακτικά των οικείων επιτροπών.

Επαναδιατυπώνονται οι διατάξεις με τις οποίες ρυθμίζονται θέματα: α) χορήγησης και ανανέωσης της άδειας διαμονής πολιτών τρίτης χώρας στην Ελλάδα για επενδυτική δραστηριότητα και ως ιδιοκτητών ακινήτων στις περιπτώσεις οικογενειακής επανένωσης, β) χορήγησης δελτίου διαμονής ή διατήρησης του δικαιώματος διαμονής σε πολίτες τρίτων χωρών μελών οικογένειας Έλληνα πολίτη.

Καθορίζονται εκ νέου θέματα σχετικά με τη χορήγηση και ανανέωση άδειας διαμονής στους προαναφερόμενους πολίτες για εξαιρετικούς λόγους και για λόγους ανθρωπιστικής φύσης ή άλλους λόγους.

Παρέχεται η δυνατότητα στον συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης να χορηγεί άπαξ -κατ' εξαίρεση- άδεια διαμονής διάρκειας τριών ετών, αντί δύο που προβλέπεται σήμερα, σε πολίτες τρίτων χωρών που διαμένουν στην Ελλάδα για τουλάχιστον επτά συνεχή χρόνια. Καταργείται η χορήγηση άδειας διαμονής για ανθρωπιστικούς λόγους σε γονείς ανηλίκων ημεδαπών χωρίς την καταβολή παραβόλου.

Όπως αναφέρεται στο άρθρο 7 του νομοσχεδίου, οι αιτούντες άσυλο μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα στην ελληνική επικράτεια ή στην περιοχή που τους ορίζεται με κανονιστικού χαρακτήρα απόφαση του διευθυντή της Υπηρεσίας Ασύλου.

Δείτε το νομοσχέδιο για το άσυλο.

Διαβάστε την έκθεση του Λογιστηρίου του Κράτους για το νομοσχέδιο για το άσυλο.


Ο Ερντογάν άνοιξε τα σύνορα στον Έβρο – Δεκάδες πρόσφυγες και μετανάστες περνούν καθημερινά (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

Συνεχίζεται η διαμαρτυρία από πρόσφυγες και μετανάστες στην πλατεία Σαπφούς της Μυτιλήνης

Πρόσφυγες και μετανάστες κάνουν κατάληψη στην κεντρική πλατεία της Μυτιλήνης