Quantcast

Στην ολομέλεια του ΣτΕ συζητήθηκαν οι άδειες των τηλεοπτικών καναλιών

Συζητήθηκαν στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, οι προσφυγές των τηλεοπτικών σταθμών ΑΝΤ 1, ALPHA,SKAI, STAR και MEGA όπως και της ΕΙΤΗΣΕΕ...
Της Άννας Κανδύλη

Συζητήθηκαν στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, οι προσφυγές των τηλεοπτικών σταθμών ΑΝΤ 1, ALPHA,SKAI, STAR και MEGA όπως και της ΕΙΤΗΣΕΕ, με τις οποίες ζητούν να ακυρωθεί η υπ’ αριθμ. 1/2017 προκήρυξη του διαγωνισμού για τη χορήγηση των 7 αδειών με τιμή εκκίνησης τα 35 εκ. ευρώ για κάθε μία.

Κατά την σημερινή διαδικασία οι δύο πλευρές ανέπτυξαν ενώπιον του Δικαστηρίου τα επιχειρήματά τους.

Συγκεκριμένα οι νομικοί εκπρόσωποι των καναλιών υποστήριξαν μεταξύ άλλων πως :

-Για τον καθορισμό του αριθμού των 7 αδειών δεν υπήρξε μελέτη από το αρμόδιο όργανο που είναι η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων παρά μόνο μια συνάντηση εμπειρογνωμόνων.

-Η τιμή εκκίνησης όπως καθορίστηκε από το ΕΣΡ είναι αναιτιολόγητη και δεν στηρίζεται σε πραγματικά δεδομένα αλλά μοναδικό κριτήριο είναι το οικονομικό. Πρόθεση της πολιτείας δεν είναι η βιωσιμότητα των καναλιών και η αποκατάσταση της τάξης στον χώρο αλλά η οικονομική εξάντληση των τηλεοπτικών σταθμών. Σημείωσαν δε ότι η τηλεοπτική δραστηριότητα δεν είναι δωρεάν για τους τηλεοπτικούς σταθμούς, αφού καταβάλλουν 1,7 με 1,8 εκ. ευρώ το χρόνο ο κάθε ένας για την ταυτόχρονη μετάδοση σε υψηλή και τυπική ευκρίνεια.

-Ο παρών διαγωνισμός διεξάγεται με έναν χάρτη παρωχημένο του 2012 και ότι σε καμία χώρα της ΕΕ δεν έχει διενεργηθεί διαγωνισμός για πάροχο περιεχομένου με δημοπρασία.

-Το φάσμα αντέχει πολύ περισσότερες από 7 άδειες.

-Το τίμημα είναι ιδιαίτερα υψηλό αφού ενδεικτικά στην Κύπρο μπορεί κάποιος να αποκτήσει τηλεοπτική άδεια με 50.000 ευρώ και σε ένα σκανδιναβικό κράτος με το ίδιο ποσό αλλά με αυστηρότερα ποιοτικά κριτήρια.

Όσον αφορά στο MEGA, οι νομικοί του εκπρόσωποι υποστήριξε πως η συγκρότηση του ΕΣΡ ήταν πλημμελής και συνεπώς παράνομη, άρα είναι μη νόμιμη η απόφαση βάσει της οποίας τερματίζεται η λειτουργία του.

Επισήμαναν επίσης ότι από τον Σεπτέμβρη του 2016 ο σταθμός δεν είναι ενημερωτικός γενικού περιεχομένου αλλά ψυχαγωγικός, και για αυτού του τύπου τα κανάλια δεν έχει προκηρυχθεί ακόμη διαγωνισμός.

Οι 120 εργαζόμενοι του MEGA μέσω του δικηγόρου τους Δημήτρη Περπατάρη, είπαν πως «τα θύματα είναι οι εργαζόμενοι» και πως «με την άμισθη εργασία και την χρήση του αρχείου του MEGA έχει γίνει μέχρι σήμερα απόσβεση του μεγαλύτερου μέρους του δανείου».

Τα επιχειρήματα του Δημοσίου

Από την πλευρά του Δημοσίου, οι νομικοί του σύμβουλοι υποστήριξαν:

-Μέχρι τον πρώτο διαγωνισμό δεν υπήρχε η πείρα για το πόσο κοστίζει μια τηλεοπτική άδεια. Ομως τότε ο ΣΚΑΪ προσέφερε 43,6 εκ. ευρώ που ήταν τα λιγότερα και ο ΑΝΤ1 75 εκ. που ήταν τα περισσότερα. Αν δεν ήταν τόση η αξία δεν θα τα έδιναν. Πίστευαν ότι αυτή είναι η τιμή. «Ολοι αυτοί οι επιχειρηματίες δεν δίνουν χαριστικά λεφτά», σημείωσαν.

-Οδηγός του Δημοσίου ήταν αυτός ο διαγωνισμός. Επί της ουσίας τώρα ωφελούνται οι τηλεοπτικοί σταθμοί αφού παίρνουν τις άδειες σε πιο συμφέρουσες τιμές από τότε.

-Η διαδικασία είναι επίσης επωφελής διότι η αγορά θα είναι κλειστή. Αν δεν ήταν συμφέρουσα δε θα υπήρχε συμμετοχή στο διαγωνισμό. Επιπλέον μειώθηκε και ο φόρος διαφημίσεων

Σχετικά με το MEGA υποστήριξαν ότι είναι παράδοξο να συνεχίσει να εκπέμπει ενώ δεν έχει λάβει μέρος στη διαγωνιστική διαδικασία σημειώνοντας ότι και ο ίδιος ο σταθμός συνετέλεσε στην κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει σήμερα.