Quantcast

Συλλαλητήριο στην Καβάλα κατά του LNG

Την αντίδρασή τους εξέφρασαν τοπική κοινωνία και φορείς της Περιφερειακής Ενότητας στην ενδεχόμενη επένδυση της ΔΕΠΑ για εγκατάσταση πλωτών δεξαμενών υγροποιημένου φυσικού αερίου.
Την αντίδρασή τους εξέφρασαν η τοπική κοινωνία και οι φορείς της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας στην ενδεχόμενη επένδυση της Δημόσιας Επιχείρησης Παροχής Αερίου για εγκατάσταση πλωτών δεξαμενών υγροποιημένου φυσικού αερίου στον θαλάσσιο κόλπο, λίγα μόλις χιλιόμετρα από την ακτή στην τοπική κοινότητα της Ν. Καρβάλης.

Παρά τις υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούσαν στο κέντρο της Καβάλας, εκατοντάδες πολίτες, εκπρόσωποι συλλόγων, φορέων και οργανισμών, σύσσωμες οι τοπικές αρχές, εργαζόμενοι όλων των μεγάλων παραγωγικών μονάδων της περιοχής, δημόσιοι υπάλληλοι, αγρότες, κτηνοτρόφοι και αυτοκινητιστές συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία Ελευθερίας.
 
Διαμαρτυρήθηκαν για την πρόθεση της ΔΕΠΑ να υλοποιήσει μια επένδυση για την οποία, όπως σημειώνουν, δεν υπάρχει η συναίνεση της τοπικής κοινωνίας.

Το σύνολο σχεδόν των εμπορικών καταστημάτων παρέμειναν κλειστά κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου, ενώ με απόφαση των τεσσάρων δημάρχων της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας και του αντιπεριφερειάρχη Καβάλας κλειστές παρέμειναν για τρεις περίπου ώρες όλες οι υπηρεσίες των δήμων και της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης που εδρεύουν στην πόλη της Καβάλας.

Αγρότες και αυτοκινητιστές με φορτηγά και τρακτέρ παρατάχθηκαν στο πάνω μέρος της κεντρικής πλατείας Ελευθερίας, ενώ οι αλιείς έφτασαν από τη θάλασσα στο χώρο της συγκέντρωσης κάνοντας χρήση καπνογόνων και φωτοβολίδων δείχνοντας με το δικό τους τρόπο την αντίθεσή τους στην επένδυση που προωθεί η ΔΕΠΑ.

Το σύνολο των τοπικών φορέων υποστήριξε ότι είναι τουλάχιστον ριψοκίνδυνο μια μονάδα πλωτών δεξαμενών υγροποιημένου φυσικού αερίου να χωροθετείται σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από τη Νέα Καρβάλη, πολύ κοντά στο εμπορικό λιμάνι της Καβάλας «Φίλιππος Β’» και σε μια περιοχή όπου είναι ήδη εγκατεστημένες άλλες τρεις μονάδες υψηλής επικινδυνότητας (Βιομηχανία Λιπασμάτων, χερσαίες εγκαταστάσεις Kavala Oil, αποθήκες καυσίμων).

Αυτός ο συνωστισμός, αναφέρουν, πολλαπλασιάζει την πιθανότητα ενός βιομηχανικού ατυχήματος, με ανυπολόγιστες συνέπειες για την ευρύτερη περιοχή και το περιβάλλον.

Στο συλλαλητήριο μετείχαν και μαθητές του δημοτικού σχολείου και του γυμνασίου της Νέας Καρβάλης.

Μάλιστα, μετά την ανάγνωση των φορέων που συμμετέχουν στο συλλαλητήριο και το μήνυμα του Σεβασμιότατου μητροπολίτη κ. Προκόπιου που τάχθηκε κατά της μονάδας LNG, ακολούθησαν οι συγκινητικές ομιλίες δύο μαθητών της Β’ τάξης του Γυμνασίου της Νέας Καρβάλης, που αναφέρθηκαν στην αγωνία της δικής τους γενιάς να μεγαλώσουν και να δημιουργήσουν σ’ ένα καθαρό περιβάλλον με ασφάλεια.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΦΩΤΟ: proininews.gr