Quantcast

ΤΕΕ: 1 στους 4 ατομικούς λέβητες είχε προβλήματα σε παγετό

Σημαντικές ζημιές προκλήθηκαν πέρσι τόσο στα δίκτυα όσο και στους μετρητές ύδρευσης, καθώς υπήρξαν επιπλοκές με την παροχή του νερού σε περιοχές της Θεσσαλονίκης.
Το 25% των καταναλωτών που έχουν ατομικούς λέβητες φυσικού αερίου ή πετρελαίου υπολογίζεται πως είχαν πέρσι προβλήματα με τον παγετό.

Συγκεκριμένα, σημαντικές ζημιές προκλήθηκαν τόσο στα δίκτυα όσο και στους λέβητες και τους μετρητές ύδρευσης, καθώς υπήρξαν επιπλοκές με την παροχή του νερού σε πολλές περιοχές της Θεσσαλονίκης.

Τα περισσότερα, μάλιστα, προβλήματα οφείλονταν στις εκτεθειμένες σωληνώσεις καθώς πολλοί άφηναν ανοιχτές τις βρύσες να στάζουν. Κάποιες έσπασαν ενώ υπήρχε και πρόβλημα υδροδότησης, διότι οι δεξαμενές του νερού της ΕΥΑΘ άδειασαν και πολλές περιοχές έμειναν χωρίς νερό.

Τα παραπάνω αναφέρει ο πρόεδρος στο Τεχνικό Επιμελητήριο Κεντρικής Μακεδονίας, με αφορμή εκδήλωση του ΤΕΕ για τις επιπτώσεις του παγετού στα δίκτυα κοινής ωφέλειας της Θεσσαλονίκης.

Ο Πάρις Μπίλιας επισημαίνει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ότι γίνεται προσπάθεια εντοπισμού των προβλημάτων που εκδηλώνονται σε περίπτωση παγετού και μελετώνται οι κανόνες και οι προδιαγραφές για την αντιμετώπιση των σχετικών προβλημάτων και υπογραμμίζει ότι η βασικότερη σύσταση προς τους πολίτες είναι να φροντίσουν να μονώσουν πολύ καλά τις σωληνώσεις που είναι εκτεθειμένες.

Σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις, ο ίδιος διευκρινίζει ότι ισχύει και για κείνες όσα ισχύουν για τις κατοικίες και υπογραμμίζει ότι το σημαντικότερο αυτή τη στιγμή είναι η πρόληψη.

«Όταν υπάρχει ένα έκτακτο γεγονός, δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν όλα τα προβλήματα. Αυτός είναι και ο λόγος που πέρσι τα συνεργεία δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν» αναφέρει ο επικεφαλής του ΤΕΕ/ΤΚΜ.

Σημειώνει ότι η πρόληψη δεν απαιτεί και πολλά χρήματα, ενώ σε κάθε περίπτωση είναι απαραίτητο να υπάρχει η κατάλληλη προετοιμασία για το ενδεχόμενο έντονων καιρικών φαινομένων.

«Απαιτητή και απαραίτητη» χαρακτηρίζει τη μόνωση εσωτερικών διακλαδώσεων και υδρομέτρων - εκ μέρους των καταναλωτών και της Εταιρείας Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ ΑΕ), ο διευθυντής Εγκαταστάσεων και Δικτύου Ύδρευσης της ΕΥΑΘ, Λάζαρος Καμπουρίδης.

Ο ίδιος θα αναφερθεί στον παγετό του περασμένου Ιανουαρίου και τις επιπτώσεις του. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΥΑΘ, επειδή τότε οι απώλειες νερού για το διάστημα του παγετού ήταν τεράστιες (640000 m3), αποφασίστηκε για το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα της ημέρας η επιλεκτική διακοπή κατανάλωσης βασικών δεξαμενών ύδρευσης επί πέντε ημέρες.

Εάν δεν γινόταν αυτό, θα υπήρχε πλήρης διακοπή υδροδότησης, για όλο το καταναλωτικό κοινό, τουλάχιστον για δύο συνεχείς ημέρες.

Σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις του παγετού στο δίκτυο διανομής φυσικού αερίου ο διευθυντής ανάπτυξης και νέων συνδέσεων της Εταιρείας Διανομής Αερίου Θεσσαλονίκης, Θεσσαλίας (ΕΔΑΘΕΣΣ), Μιχάλης Στεργιόπουλος, διευκρίνισε ότι η εταιρεία είναι αρμόδια για το δίκτυο διανομής αερίου μέχρι τον μετρητή των καταναλωτών.

«Στο πλαίσιο αυτό, το δίκτυο διανομής πέρσι δεν παρουσίασε κάποια ζητήματα από τον παγετό και τις καιρικές συνθήκες και λειτούργησε με σταθερή και αδιάλειπτη παροχή» είπε, ενώ αναφορικά με τις εσωτερικές εγκαταστάσεις από το μετρητή και μετά, τόνισε ότι η ευθύνη της σωστής και ασφαλούς λειτουργίας ανήκει στον καταναλωτή σε συνεργασία με τον επιβλέποντα μηχανικό της εγκατάστασης.

«Άρα θα πρέπει οι καταναλωτές να απευθύνονται σε αδειοδοτημένους επαγγελματίες για τη συντήρηση της εγκατάστασης, τον έλεγχο των υδραυλικών εγκαταστάσεων και τις ενδεχόμενες βελτιώσεις που μπορούν να κάνουν στις εγκαταστάσεις όπως οι μονώσεις» πρόσθεσε.

Στις επιπτώσεις του παγετού στο δίκτυο διανομής Ηλεκτρικής ενέργειας, της Θεσσαλονίκης αναφέρθηκε στην εκδήλωση του ΤΕΕ/ΤΚΜ, ο υποτομεάρχης Εκμετάλλευσης του Τομέα Τεχνικών Εργασιών Δικτύου/Διεύθυνση Περιφέρειας Μακεδονίας Θράκης, ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ, Κυριάκος Νιαροπέτρος. Σημειώνεται ότι η Διεύθυνση Περιφέρειας Μακεδονίας - Θράκης της ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ, λειτουργεί, επιθεωρεί, συντηρεί και εκμεταλλεύεται ένα δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας συνολικού μήκους 60.000 χιλιομέτρων.

Στον νομό Θεσσαλονίκης εκτείνεται δίκτυο μήκους 11.800 χιλιομέτρων μέσης και χαμηλής τάσης (20.000 και 400 Volts) ενώ εξυπηρετείται αριθμός 809.849 παροχών συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 2.450.000 KVA σε 9150 Υποσταθμούς.

Σύμφωνα με τον κ. Νιαροπέτρο, ο παγετός και τα φαινόμενα που σχετίζονται και συνδυάζονται με αυτόν, επηρεάζουν το δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας και είναι δυνατόν να προκαλέσουν βλάβες, όπως κοπές αγωγών, θραύσεις ξύλινων στύλων, διαρροές τάσης στα μονωτικά στοιχεία, πτώσεις κλαδιών ή δένδρων πάνω στο δίκτυο κλπ.

Επιπλέον προκαλούν αύξηση της φόρτισης στο δίκτυο από την υπερκατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος.

Ειδικά στον νομό Θεσσαλονίκης ο παγετός προκαλεί κυρίως βλάβες λόγω της υπερκατανάλωσης, όπως έγινε και τον περασμένο Ιανουάριο.
 
Η αντιμετώπιση των βλαβών αυτών γίνεται προληπτικά με τη σωστή κατασκευή, η οποία μελετά όλες τις πιθανές επιφορτίσεις του δικτύου, με τη συστηματική επιθεώρηση και συντήρηση.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ