Quantcast

«Θα βρούμε και άλλα θραύσματα του θρόνου»

Ο «θρόνος του Αγαμέμνονα» παρουσιάστηκε επισήμως σε συνέντευξη Τύπου.
Tου Αλέξανδρου Κόντη

Τα τεκμήρια που πιστοποιούν την ανακάλυψη του «θρόνου του Αγαμέμνονα» παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου, ο καθηγητής αρχαιολογίας Χριστοφίλης Μαγγίδης, επιχειρώντας να βάλει τέρμα στην κόντρα που έχει ξεσπάσει και να αναδείξει την σπουδαιότητα του αρχαιολογικού ευρήματος.

«Η σημασία του ευρήματος είναι ότι οι τελευταίοι βασιλείς των Μυκηνών κάθονταν εκεί», τόνισε ο καθηγητής του αμερικανικού κολεγίου Ντίκινσον, ξεκαθαρίζοντας πως η σύνδεση του θρόνου με τον Αγαμέμνονα, τον ομηρικό βασιλιά των Μυκηνών, αποτελεί συνηθισμένη πρακτική.

«Κάθε τόπος, συνδέεται με την αρχαιολογία και τον μύθο, όπως συμβαίνει και με τις Μυκήνες. Για τον λόγο αυτό έχουμε συνηθίσει να μιλάμε για το «ανάκτορο του Νίστορα», ή τον «τάφο της Κλυταιμνήστρα», έστω κι αν αυτά τα πρόσωπα είναι μυθικά», τόνισε ο κ. Μαγγίδης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, το θραύσμα του θρόνου που έχει ανακαλυφθεί, έχει λειανθεί προσεκτικά από τους τεχνίτες της αρχαιότητας και προσομοιάζει με τον θρόνο που υπάρχει στο ανάκτορο της Κνωσού.

Το βάρος του είναι 80 κιλά, ενώ στο σύνολό του, εκτιμάται ότι ζύγιζε 250 κιλά. Παράλληλα, ο καθηγητής επεσήμανε ότι τα χαρακτηριστικά του λίθινου αντικειμένου και κυρίως η προσεκτική επεξεργασία την οποία έχει υποστεί δεν αφήνουν αμφιβολία ότι πρόκειται για ανακτορικό κάθισμα.

Η ανακάλυψη του «θρόνου του Αγαμέμνονα» είχε αποκαλυφθεί από την Real News ήδη από τον περασμένο Νοέμβριο. Ένα μήνα αργότερα, η «Εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρία», είχε εκδώσει ανακοίνωση στην οποία ανέφερε ότι το εύρημα δεν αποτελεί θρόνο, αλλά μια αρχαία… λεκάνη.

Η έρευνα που έχει γίνει ωστόσο δείχνει ότι εύρημα είχε διαστάσεις 50 εκατοστών, περίπου 50 εκ. μήκος, 70 εκ. πλάτος με βύθισμα έδρας μεγίστου βάθους 3 εκατοστών.

«Τα παραπάνω στοιχεία συνιστούν ασφαλή διαγνωστικά χαρακτηριστικά καθίσματος. Συνδυαστικά συνηγορούν πως πρόκειται χωρίς αμφιβολία για μεγάλο λίθινο θρόνο και βεβαίως απορρίπτουν κατηγορηματικά την εκδοχή της «λεκάνης», όπως εσφαλμένα και πρόχειρα ερμηνεύθηκε», δήλωσε ο καθηγητής.

Το θραύσμα του θρόνου ανακαλύφθηκε στις 12 Ιουνίου 2014, κατά τη διάρκεια παλαιο-υδρολογικών μετρήσεων στην κοίτη και τις όχθες του αρχαίου ποταμού Χάβου που υδροδοτούσε τις Μυκήνες.

Το σημείο της ανακάλυψης οφείλεται σε έναν καταστροφικό σεισμό που έπληξε τις Μυκήνες στα τέλη του 13ου αιώνα. Ο σεισμός γκρέμισε το παλάτι των Μυκηνών, και ο θρόνος παρασύρθηκε από τα νερά του ποταμού. «Αν κάνουμε νέες ανασκαφές στον Χάβο, θα βρούμε κι άλλα θραύσματα του θρόνου», υποστήριξε ο Χριστοφίλης Μαγγίδης, προσθέτοντας όμως πως η Αρχαιολογική Εταιρεία δεν έχει εγκρίνει ακόμα την αίτησή του για νέες ανασκαφές.