Quantcast

Συζητήσεις της μπάρας, συμπεράσματα ζωής

Για να δεις το φως της ημέρας πρέπει να περπατήσεις το μονοπάτι της νύχτας.
Του Λάμπρου Ζαχαρή

Για να δεις το φως της ημέρας πρέπει να περπατήσεις το μονοπάτι της νύχτας. Όπως υποστηρίζουν κάποιοι, αφού τη νύχτα μιλάς μια άλλη, πιο αληθινή, γλώσσα από τη μέρα, τότε πολλές φορές μπορεί να είσαι πιο αυθεντικός. Αυτό ισχύει και στην περίπτωση του 33χρονου Κώστα Καρτέρη. Το real.gr συνάντησε έναν διαφορετικό πρωταγωνιστή από τους συνηθισμένους για να εστιάσει σε αλήθειες της νύχτας και της ζωής.



«Η νύχτα είναι γένους θηλυκού. Αν τη χαϊδέψεις θα σου το ανταποδώσει. Αν πας να της φερθείς άσχημα θα σε πετάξει στο περιθώριο», τονίζει ο Κώστας Καρτέρης. Άνθρωπος που έχει «σφυρηλατηθεί» μέσα της από τα 14 χρόνια του, σήμερα βρίσκεται στο «τιμόνι» ενός ιστορικού παραδοσιακού καφενείου στην περιοχή των Ιλισίων.

«Η μπάρα είναι ένα ανοιχτό πανεπιστήμιο. Εκεί θα σε οδηγήσει μια μεγάλη χαρά ή μια μεγάλη λύπη. Εκεί θα συσσωρευτούν άπειρα συναισθήματα. Θα δεις τα πάντα. Πόνος, χαρά, ενθουσιασμός, θλίψη. Θα ακούσεις 10 διαφορετικά προβλήματα. Ο μπάρμαν μπορεί να είναι και ψυχολόγος αρκεί να έχει και αντίληψη» εξηγεί .

Γεμάτος ενέργεια ο Κ. Καρτέρης θα κάνει τη μέρα σου πιο ευχάριστη όποια ώρα και να τον συναντήσεις.

«Αυτόν που θα έρθει στην μπάρα πρέπει να τον κάνεις να νιώσει οικεία ποτέ όμως με ψεύτικο τρόπο. Αν δεν βγαίνει από μέσα σου καλύτερα να μην το κάνεις καθόλου» αναφέρει .

«Δεν μπορείς να πεις σε κάποιον που έχει πιει : «πήγαινε και κάνε τα όλα ρημαδιό». Αλλά μπορείς να πεις: «πήγαινε για ύπνο και αύριο θα ξημερώσει μια άλλη μέρα. Με πολύ περισσότερες ευκαιρίες και προοπτικές».

Με το χιούμορ, την τρέλα και την αυθεντικότητα που τον διακρίνει συνοψίζει τους 10 κανόνες της μπάρας όπως εκείνος τους αντιλαμβάνεται:
1. Άκου, βλέπε, σώπαινε
2. Συζητήσεις της μπάρας, συμπεράσματα ζωής
3. Στην ήδη αναμμένη σπίθα δεν βάζεις φωτιά
4. Ποτέ δεν την «βλέπεις» παραπάνω από τον πελάτη, γιατί ό,τι ανεβαίνει, κατεβαίνει
5. Θα χαιρετάς όλους όταν ανεβαίνεις γιατί είναι οι ίδιοι που θα συναντάς όταν θα κατεβαίνεις
6. Έξω από το μπαρ όλοι είναι ίσοι οικονομικά
7. Δίνεις για να μην πάρεις
8. Δεν πίνουμε για να ξεχάσουμε, ξεχνάμε γιατί ήπιαμε
9. Τη γυναίκα και το αυτοκίνητο όταν τα καβαλήσουν πολλοί χάνουν την αξία τους
10. Όσο γλυκιά είναι η νύχτα, τόσο πόρνη μπορεί να γίνει.


Αποδεικνύει ότι και η παράδοση μπορεί να χαρακτηριστεί καινοτομία, κόντρα στο μίζερο πνεύμα των εποχών, με ένα απλό καφενείο που ήταν οικογενειακή επιχείρηση αποφασίζοντας να μην αλλάξει τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του και να υποδεχθεί άτομα κάθε ηλικίας .

Γιατί όμως επέλεξε να ενισχύσει το παραδοσιακό καφενείο και να μην κάνει κάτι άλλο στη θέση του που θα μπορούσε να του αποφέρει πολύ περισσότερα χρήματα;

«Η μετατόπιση του κόσμου και της νέας γενιάς προς το παραδοσιακό καφενείο είναι κάτι που δεν περνά απαρατήρητη και ειδικά στην περιοχή των Ιλισίων και τον ευρύτερο άξονα του Δήμου Ζωγράφου (που αποτελείται από Ζωγράφου, Ιλίσια, Γουδί). Ένα οpen forum συζήτησης του κόσμου για πολλά θέματα από αθλητικά μέχρι κοινωνικοπολιτικά με τον τρόπο που βγαίνει στον καθένα. Μέσα στο καφενείο υπάρχει το real, η αλήθεια, το αυθεντικό, μια φιλοσοφία που δεν τη συναντάς σε κανένα άλλο μαγαζί . Το δεύτερο σπίτι για κάποιους. Μάθαμε με γέλια και χαρές μέσα στο σπίτι μας άρα έχουμε το ίδιο και στην προέκτασή του που είναι το καταστημά μας.
Το παραδοσιακό ελληνικό καφενείο Λουξ κρατάει τις αρχές του εδώ και αρκετά χρόνια Ειλικρίνεια, εκτίμηση , σεβασμός , η βάση από την οικογένεια μου που συντέλεσε στο να μας γνωρίσουν όλοι και να μας στηρίξουν μέχρι σήμερα.
Τα μπουζούκια και τα κλαμπ είναι απρόσωπα μαγαζιά. Στο καφενείο όμως ο ιδιοκτήτης θα σε αγκαλιάσει και θα σε στηρίξει, κάτι σημαντικό για τις μέρες μας που έχει χαθεί η επικοινωνία» εξηγεί ο Κ. Καρτέρης





Η οικονομική κρίση δεν τον φοβίζει.« Περνάμε μια προχωρημένη κατάσταση κρίσης στον κλάδο, ακόμα και το καφενείο δεν είναι εύκολο. Μια ειδοποιός διαφορά του παλιού πελάτη ,με τον σημερινό είναι η οικονομική, καθώς ο άνθρωπος δεν χαλάει εύκολα τα χρήματα του πλέον όπως έκανε παλιά. Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα οικονομικό στην αγορά. Ένα καφενείο ωστόσο, στηρίζει και τους ανθρώπους γιατί είναι προσιτό οικονομικά. Γι' αυτό και το στηρίζουν».

Η καλή φήμη, η τύχη και ο συνδυασμός με ένα καλό κλίμα μετράει. Και ο Κώστας Καρτέρης διαθέτει ακόμα και σήμερα άφθονα από αυτά.
«Όταν ξεκίνησα στο« Λουξ» σαν εργαζόμενος, ήρθε η παρέα μου να με στηρίξει και μετά άρχισε να έρχεται κόσμος της ηλικίας μου γιατί διαδιδόταν η φήμη από στόμα σε στόμα . Ενσωματώθηκαν με τους παλαιότερους. Ο ένας έφερε τον άλλο και όλα έγιναν εκ του φυσικού. Μια καλή συμπεριφορά άφθονο γέλιο και αρκετή τρέλα όχι από αυτή που ξεφεύγεις αλλά από αυτή που κάνεις όμορφα πράγματα. Μια ισχυρή αύρα. ένα καλό κλίμα. Δεν έχουμε πελάτες αλλά μόνο φίλους .Όταν υπάρχει αυτό το κράμα δημιουργεί μια επιτυχημένη συνταγή. Αυτό δεν πιστεύω ότι μαθαίνεται , ή το έχεις ή δεν το έχεις. Όταν αγαπάς αυτό που κάνεις τότε βγαίνει προς τα έξω και θα πετύχεις, αλλιώς δεν λέγεται δουλειά αλλά αγγαρεία».

Πολλοί είναι αυτοί που αναρωτιούνται ποιες αξίες μπορεί πραγματικά να μεταλαμπαδεύσει ένας άνθρωπος που έχει μεγαλώσει μέσα στη νύχτα. Η απάντηση του όμως είναι αποστομωτική.

«Ήθος, σεβασμός, κυριλίκι εκεί που πρέπει, αλητεία εκεί που πρέπει. Να φοράω παντελόνια. Να έχει τιμή ο λόγος μου, να είμαι σπαθί σαν άνθρωπος. Όλα αυτά είναι αξίες. Μέντορας μου ο πατέρας μου που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή. Μου δίδαξε τα πάντα για τη ζωή και για αυτή τη δουλειά. Δεν νομίζω ότι θα γνωρίσω στη ζωή μου καλύτερο άνθρωπο. Ήταν είναι και θα είναι το πρότυπο μου για μια ζωή».

«Αν με ακούει τώρα… Να σαι καλά πατέρα»

Η νύχτα κρύβει αρκετό πόλεμο μέσα της και ειδικά στους καταστηματάρχες . Όμως ο ίδιος γνωρίζει το μυστικό για να μην εμπλακεί σε αυτόν. «Η δική μου οικογένεια έχει μόνο αγάπη και σεβασμό από τους γύρω τους. Επειδή αυτό που δίνεις παίρνεις νομοτελειακά, έτσι και εμείς δεν έχουμε λάβει κάτι διαφορετικό από αυτό που δώσαμε».

Σε μια περιοχή όπου όλα τριγύρω αλλάζουν και όλα τα ίδια μένουν δεν πτοείται από την εγκληματικότητα και τη γενικότερη σήψη της κοινωνίας. «Ακόμα κρατάμε τη φάση του χωριού. Δεν έχουμε πολλούς παρείσακτους και αν συμβεί κάτι τέτοιο έχουμε τον τρόπο να τους αντιμετωπίσουμε ενωμένοι . Όταν βλέπεις μια ομόνοια ανάμεσα στους ανθρώπους τότε δύσκολο να κάνεις κάτι και να τους το χαλάσεις. Δεν συγκρίνεται με άλλες περιοχές », επισημαίνει.

Κάποιοι λένε ότι οι πραγματικοί μάγκες δεν ξεχνούν ποτέ να ευχαριστήσουν όσους είναι δίπλα τους. Και η χωρητικότητα του διαδικτύου προσφέρει άπειρο χώρο και για αυτό.
«Επειδή λέμε αλήθειες και μιλάω μέσα από την ψυχή μου πρέπει να ευχαριστήσω πέρα από την οικογένεια μου κάποιους συγκεκριμένους ανθρώπους: Τα παιδιά που με στηρίζουν εντός και εκτός μαγαζιού όταν έχω τα δικά μου θέματα γιατί όλοι άνθρωποι είμαστε . Θέλω να πω κάποια μεγάλα ευχαριστώ χωρίς να πω επίθετα στον φίλο μου τον Πάνο, στο Μήτσο και στο Χάρη, στον Δημήτρη τον ψηλό τον φίλο μου τον οποίο τον αγαπώ ιδιαιτέρως, στον Γιώργο, στην παρέα μου Φώτη, Νίκο κλπ από Παλαιομάνινα Αγρινίου( τον τόπο οικογενειακής καταγωγής) που είναι δίπλα μου, στο προσωπικό μου, αυτό που έχω τώρα και κατά καιρούς είχα κοντά μου και με στηρίζει ουσιαστικά.
Και ένα μεγάλο ευχαριστώ χωρίς να θέλω να μειώσω κάποιους ή να έχω ξεχάσει κανέναν αλλά σε όλο τον κόσμο στη βάση μου, Ιλίσια, Ζωγράφου Γουδί που θεωρώ ότι από ηλικίες 18- 40 χρονών μπορεί και παραπάνω δεν υπάρχει ένας που να μην έχει έρθει έστω και μια φορά στο μαγαζί μου. Είναι μεγάλη μου χαρά να συνυπάρχω με όλους αυτούς στο μονοπάτι της νύχτας».