Quantcast

To έργο «Θεογεννήτωρ Μαρία» του Τόκα ερμήνευσε ο Μητσιάς, μέσα σε εκκλησία

Στον ιερό ναό της του Θεού Σοφίας, στη Λευκωσία,...
Στον ιερό ναό της του Θεού Σοφίας, στη Λευκωσία, ο Μανώλης Μητσιάς ερμήνευσε πριν από λίγες μέρες, το κορυφαίο έργο του αείμνηστου Κύπριου συνθέτη, Μάριου Τόκα.

Το έργο είναι μελοποίηση από τον Μάριο Τόκα κειμένων του Αγιορείτη μοναχού, Γεράσιμου Μικραγιαννανίτη (1904-1991), τον οποίο το Οικουμενικό Πατριαρχείο ονόμασε «Υμνογράφο της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας».

Το έργο, εκτός από τον Μ. Μητσιά , θα ερμηνεύσει και ο Κύπριος συνεργάτης του Τόκα, Κώστας Χατζηχριστοδούλου.

Επίσης, μετείχαν οι χορωδίες του «'Αρη» Λεμεσού και του Μουσικού Γυμνασίου Λευκωσίας.

Στο πιάνο ήταν ο μαέστρος, Γιώργος Παγιάτης, στον οποίο ανήκει η ενορχήστρωση και διεύθυνση της ορχήστρας στον σχετικό ψηφιακό δίσκο.

Η μουσική εκδήλωση διοργανώθηκε από την σύζυγο του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, 'Αντρης Αναστασιάδη.

Ο Μάριος Τόκας είχε αφιερώσει το συγκεκριμένο έργο στη μνήμη των γονιών του πατέρα του, Κύπρου, Νικόλα και Κατερίνας, που αποφάσισαν κάποια στιγμή να αφιερώσουν τη ζωή τους στον μοναχισμό.

Ο παππούς του Νικόλας - μοναχός Ξενοφών έζησε και κοιμάται στη Μονή Σταυροβουνίου και η γιαγιά του Κατερίνα - μοναχή Ελισάβετ κοιμάται στο μοναστήρι Αγίου Γεωργίου του Αλαμάνου στην Κύπρο.

Επίσης, ο ίδιος το αφιέρωσε στις θείες του, μοναχές Θεοδοσία και Ευαγγελία και στη μητέρα του Χαρούλα.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Μίκης Θεοδωράκης, όταν άκουσε το συγκεκριμένο έργο, είχε γράψει:

«Παρακολουθώ από χρόνια τη δουλειά του Μάριου Τόκα. Το ταλέντο του, την ευαισθησία του, τη σεμνή, διακριτική και "σιωπηλή", όμως πάντα σοβαρή παρουσία του στον χώρο της ελληνικής μουσικής. Πάντα στηριγμένος στις ρίζες της μουσικής μας παράδοσης, πάντα εκτιμώντας και αναγνωρίζοντας το έργο των συναδέλφων του μουσικών - προηγουμένων και συγχρόνων - δημιούργησε και δημιουργεί έργα γνήσια ελληνικά, όπως αυτό που κρατάμε τώρα στα χέρια μας. Οι μελωδίες του, δεμένες αρμονικά με τις φωνές του Μανώλη Μητσιά και του Κώστα Χατζηχριστοδούλου, έχουν κάτι από τον ουρανό, τη θάλασσα, τον ίδιο τον βράχο του 'Αθω».