Τουρκικά παγκόσμια σπίτια - μουσεία πολιτισμού

Μια βόλτα στο πολιτιστικό...

Κωνσταντινούπολη, της Βάνας Στέλλου

Μια βόλτα στο πολιτιστικό πάρκο σπιτιών της Κωνσταντινούπολης αναδύει ιστορία, παράδοση, ταξίδι στο χρόνο και αρχοντιά ανατολίτικης στόφας. Μπαίνοντας στο πάρκο αυτομάτως «μεταφέρεσαι» σε τζαμιά, χάνια, μεντρεσέδες, παλάτια, σκηνές, σκεπαστά παζάρια, μιναρέδες..Ανατολή.
Στην είσοδο του πάρκου μια τεράστια τουλίπα σύμβολο αγάπης και δόξας την περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, εντοπίζεται αρχικά στο Ιράν, το Καζακστάν, την Τουρκία και άλλες περιοχές της Κεντρικής Ασίας.Σε μία από τις σημαντικότερες ιστορικές περιοχές της Κωνσταντινούπολης, το Τοπκαπί, σε ένα καταπράσινο χώρο φυσικής ομορφιάς 15.000 τ.μ εκτείνεται το «πολιτιστικό πάρκο σπιτιών» (Topkap? Türk Dünyas?), ένα μουσείο του τουρκικού πολιτισμού με διαφορετικές κουλτούρες, δωρεές από διάφορες τουρκικές δημοκρατίες.

«Ένα ταξίδι από την Μογγολία έως την Ανατολική Ευρώπη, διαφορετικών πολιτισμών, ομάδων, εθνικών κοινοτήτων αλλά και διαφορετικών παραδόσεων, χωρών, περιοχών και γλωσσών, ένα όνειρο του Μητροπολιτικού Δήμου της Κωνσταντινούπολης, που έγινε πραγματικότητα», λέει ο κ. Αλί Ακτσάκαγια, υπεύθυνος επικοινωνίας του πολιτιστικού πάρκου.

Αζερμπαϊτζάν, Καζακστάν, Ουζμπεκιστάν, Κιργιζιστάν, Τουρκμενιστάν, Tαταριστάν, Βαλκανικές Περιφέρειες, η «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου», η Δημοκρατία του Μπασκορτοστάν, εκπροσωπούνται στα πολιτιστικά σπίτια-εκθέματα, συμβολίζοντας τα έθιμα και τις παραδόσεις των χωρών αυτών, ενώ παραδίδονται μαθήματα γλωσσών, διοργανώνονται φεστιβάλ γαστρονομίας, εθνικών γιορτών και καλλιτεχνικά δρώμενα.

Το πάρκο, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, κοσμούν γκαλερί με αγάλματα λαϊκών ηρώων, στήλες με ανάγλυφες παραστάσεις, ιστορικά αναμνηστικά των χωρών, χαλιά, χειροτεχνήματα, παραδοσιακές φορεσιές, κοσμήματα, μουσικά όργανα, φωτογραφίες και αρχιτεκτονικά έργα.

Η παραδοσιακή σκηνή της Κιργισίας (δωρεά στο πάρκο το 2013), αναπαριστά ένα «αισθησιακό» γιουρτ (σ.σ. φορητά, κυκλικά σπίτια νομαδικών λαών της Κεντρικής Ασίας, ζεστά το χειμώνα και δροσερά το καλοκαίρι).

Το εσωτερικό της σκηνής είναι καλυμμένο με περίτεχνα χαλιά, όπως και οι σκηνές που έζησαν οι Οθωμανοί σουλτάνοι κατά τη διάρκεια εκστρατειών.

Το πολιτιστικό σπίτι του Καζακστάν, έχει παραδοσιακά στοιχεία των Καζάκων σχετικά με το κυνήγι αρπακτικών, την τοξοβολία και τη μουσική. Επίσης τα όργανα μουσικής dombra (ντόμπρα) και kobuz (κομπούζ), που είναι γλωσσικά και μουσικά συνδεδεμένα με τα τουρκικά όργανα tambur (ταμπούρ) και kopuz (κοπούζ)

Το όνομα της Ουζμπεκικής πρωτεύουσας Τασκένδη (σ.σ Taskent) προέρχεται από τις τουρκικές ρίζες tas και kent και σημαίνουν «πέτρινη πόλη».
 
Το Ουζμπεκιστάν με τη θρυλική πόλη Σαμαρκάνδη το «μαργαριτάρι του μουσουλμανικού κόσμου» και την Μπουχάρα την πιο καλοδιατηρημένη μεσαιωνική πόλη της Κεντρικής Ασίας, εμπορικά και πνευματικά κέντρα, σταθμοί στον Δρόμο του Μεταξιού. Υπέροχα ουζμπεκικά υφάσματα και ρούχα εκτίθενται στο πολιτιστικό σπίτι του Ουζμπεκιστάν.

Η λέξη Τουρκμένος (Türkmen) χρησιμοποιήθηκε αρχικά για να περιγράψει τη φυλή Oghuz (Ογούζ), που συνδέθηκε με το Ισλάμ. Η ίδια λέξη αναφέρεται επίσης και για τις τουρκικές μειονότητες στο Ιράκ, τη Συρία, το Ιράν και την Τουρκία. Στο πολιτιστικό σπίτι του Τουρκμενιστάν, εκτός από παραδοσιακές φορεσιές, υπάρχουν ιδιαίτερα κεντητά καπέλα με ουρά από κοχύλια, νομίσματα και μεταλλικά στοιχεία, αργαλειοί χαλιών και παραδοσιακά κοσμήματα.

Το όνομα Μπασκορτοστάν (Baskurtostan) - Δημοκρατία της Ρωσίας, προέρχεται από τις τουρκικές λέξεις bas (επικεφαλής-αρχηγός), kurt (λύκος) και stan (χώρα) και σημαίνει η χώρα του «αρχηγού λύκου». Μια σειρά από εντυπωσιακά κοστούμια εκτίθενται στο πολιτιστικό σπίτι του Μπασκορτοστάν, καθώς επίσης και αντικείμενα από ασημί και κοράλλι.

Το πιάτα στο εστιατόριο «Ziynet» του πάρκου, είναι ένα εκρηκτικό μείγμα γεύσεων και αρωμάτων Τουρκικής και Ασιατικής κουζίνας, που ικανοποιεί ακόμα και τα πιο δύσκολα γούστα.

Από το αρωματικό πιλάφι του Ουζμπεκιστάν έως τις απίθανες ποικιλίες τσαγιών από την Κεντρική Ασία, ο κατάλογος περιέχει εικόνες των πιάτων, επειδή η πλειοψηφία των ονομάτων δεν είναι αναγνωρίσιμη και έχει ιδιαίτερο νόημα για όσους θέλουν να διεισδύσουν στην «ουσία των ανθρώπων»: παραδοσιακά πιάτα από κουζίνες των Ουιγούρων, των Ουζμπέκων, των Καζάκων, των Κιργίζιων, των Αζέρων, των Τατάρων.

Πίτσα Ουιγούρων στο πάχος ..τσιγαρόχαρτου (Uygur pizza), μαντί Ουιγούρων (Uygur manti) -μεγάλα ραβιόλια με γέμιση κιμά βρασμένα στον ατμό αρωματισμένα με μπαχάρια, τσάϊ με δεκαπέντε βότανα (dogu Türkistan çay), νόστιμα νουντλ και λαχανικά, ρύζι με ψιλοκομμένα καρότα κρέας και μπαχάρια, διαφόρων ειδών σούπες, πιροσκί, χειροποίητα μακαρόνια (λαγκμάν στη γλώσσα των Ουζμπέκων), μυρωδάτα φρούτα, είναι ελάχιστα από τον μακρύ κατάλογο εξωτικής πανδαισίας γεύσεων.

Καθίστε στο ξύλινο αίθριο του εστιατορίου, απολαύσετε τη φύση και «μεταφερθείτε» σε έναν διαφορετικό κόσμο. Το πάρκο βρίσκεται όσο πρέπει κοντά στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης και όσο χρειάζεται μακριά από αυτήν, για να προσφέρει απόλυτη ηρεμία στον επισκέπτη.