Quantcast

Δύο αγαπημένα φεστιβάλ ενώνουν τις δυνάμεις τους!

Ethnofest και Νύχτες Πρεμιέρας σε σύμπραξη για τους πρόσφυγες, την Παρασκευή.
Δύο αγαπημένα φεστιβάλ ενώνουν τις δυνάμεις τους και προσφέρουν στο σινεφίλ κοινό της Αθήνας την ευκαιρία να παρακολουθήσει ένα από τα σπουδαιότερα εθνογραφικά ντοκιμαντέρ στην ιστορία.

To Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας Ethnofest εγκαινιάζει τη συνεργασία του με την 23η διοργάνωση του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας-Νύχτες Πρεμιέρας, με την προβολή της ταινίας «Το Κυνήγι του Λιονταριού Με Τόξο» (La Chasse au lion à l'arc, 1967), του Jean Rouch.

Η ταινία θα προβληθεί με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την πρώτη προβολή της και 100 χρόνων από τη γέννηση του σπουδαίου Γάλλου ανθρωπολόγου και κινηματογραφιστή Jean Rouch, που υπήρξε σημαντικός εκφραστής της Nouvelle Vague και ένας από τους θεμελιωτές του cinéma vérité.

Η προβολή της ταινίας θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 22 Σεπτεμβρίου, στις 19:00, στην αίθουσα ΔΑΝΑΟΣ 2 (Κινηματογράφος Δαναός). Θα προλογίσει ο ανθρωπολόγος Κωνσταντίνος Αϊβαλιώτης.
 
Το 23ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας θα πραγματοποιηθεί από τις 20 Σεπτεμβρίου μέχρι την 1η Οκτωβρίου 2017, στους κινηματογράφους Δαναός 1&2, Ιντεάλ και ODEON Όπερα.

Το Ethnofest στις Φωτογραφικές Συναντήσεις Κυθήρων

Στις Φωτογραφικές Συναντήσεις Κυθήρων συγκεντρώνονται κάθε χρόνο λάτρεις της φωτογραφίας, επαγγελματίες και ερασιτέχνες, ακαδημαϊκοί, ερευνητές και ερευνήτριες. Στη φετινή 16η διοργάνωση συμμετέχει και το Ethnofest στο πλαίσιο αφιερώματος με θέμα «Φωτογραφία και Ανθρωπολογία».

Το συγκεκριμένο αφιέρωμα επιχειρεί να αναδείξει τη λεγόμενη «ανθρωπολογική στροφή» στην ανάγνωση της εικόνας, η οποία απομακρύνεται από την παραδοσιακή προσέγγιση της ιστορίας της τέχνης στην αισθητική αξία της φωτογραφίας και την ανάλυση των παραδόσεων μιας ελίτ καλλιτεχνών-φωτογράφων, για να στραφεί στην κριτική ανάλυση και διερεύνηση των «οπτικών συστημάτων» και τις καθημερινές πρακτικές πρόσληψης και αναπαράστασης.

Το αφιέρωμα επιμελείται ο υπεύθυνος προγράμματος του Ethnofest Χρήστος Βαρβαντάκης και αποτελείται από μία εισήγηση και μία σειρά προβολών εθνογραφικών ταινιών με θέμα τη φωτογραφία.

Οι Φωτογραφικές Συναντήσεις Κυθήρων 2017 θα διεξαχθούν από τις 27 Σεπτεμβρίου μέχρι και την 1η Οκτωβρίου 2017. Η εισήγηση και οι προβολές του Ethnofest θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου, στις 13:00, στην Αίθουσα Κυθηραϊκού Συνδέσμου, στη Χώρα των Κυθήρων.

Συνέδριο με το βλέμμα στραμμένο προς μια Ευρώπη-Φρούριο

Το Ethnofest συμμετέχει στο συνέδριο "Contested Borderscapes: Transnational Geographies vis-à-vos Fortress Europe", που θα διεξαχθεί στα τέλη του μήνα στη Μυτιλήνη. Στόχος του συνεδρίου είναι η ανάδειξη ζητημάτων που αφορούν τους πρόσφυγες, τη μετανάστευση, την αναζήτηση ασύλου, τα σύνορα, τον εγκλεισμό, την εσαεί κράτηση, εν τέλει τις αμφισβητούμενες ρευστές γεωγραφίες που συνιστούν μια Ευρώπη-φρούριο.

Συμμετέχουν ερευνητές/ριες προερχόμενοι/ες από ένα φάσμα επιστημονικών πεδίων, ακαδημαϊκοί, ακτιβιστές/ριες και καλλιτέχνες.

Το συνέδριο, αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, φιλοξενείται στο νησί όπου η λέξη «πρόσφυγας» συνιστά όρο με ρευστή σημειολογία.

Κάποτε νησί μικρασιατών προσφύγων, σήμερα ένα από τα βασικότερα hot spots, η Λέσβος συνιστά τόπο όπου οι έννοιες της βιοπολιτικής και της βιοεξουσίας γίνονται πλέον βίωμα.

Το Ethnofest συμμετέχει στο συνέδριο Contested Borderscapes με μία σειρά από προβολές που εντάσσονται σε αυτή τη θεματική.

Θα προβληθούν οι ταινίες "A Life Suspended" της Kazuyo Minamide, "Living Beyond Borders" του Mauro Bucci, "Between War and Waiting" των Babette Bürgi & Kristijan Gucanin και "The Ethos of City Plaza" των Κώστας Τσάρας, Yagmur Kocak & Leopold Helbich.

Την επιμέλεια αναλαμβάνουν οι Κωνσταντίνος Αϊβαλιώτης και Χρήστος Βαρβαντάκης, ενώ το αφιέρωμα θα παρουσιάσει ο Παυσανίας Καραθανάσης.

Το Contested Borderscapes: Transnational Geographies vis-à-vos Fortress Europe θα διεξαχθεί από τις 28 Σεπτεμβρίου μέχρι την 1η Οκτωβρίου.

Το 8ο Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας θα πραγματοποιηθεί από τις 22 μέχρι και τις 26 Νοεμβρίου.