Quantcast

Εκτός Eurovision μετά από 40 χρόνια

Είναι η πρώτη φορά, από το 1974, και την πρώτη συμμετοχή της χώρας, που η Ελλάδα αποκλείεται από τον διαγωνισμό.
Μπορεί η ο διαγωνισμός της Eurovison να «χτίζει» γέφυρες ανάμεσα στις χώρες που συμμετέχουν, ωστόσο φαίνεται πως τελικά για την Ελλάδα τα πράγματα δεν πήγαν τόσο καλά, καθώς η χώρα μας δεν θα συμμετάσχει στον μουσικό διαγωνισμό το 2015.

Είναι η πρώτη φορά, από το 1974, που η Ελλάδα αποκλείεται από τον διαγωνισμό, για λόγους που αφορούν το τηλεοπτικό κανάλι κάλυψης της Εurovision και του όρους που έχει θέσει η EBU. 

Μετά το ντεμπούτο της το 1974, η Ελλάδα δεν συμμετείχε στο διαγωνισμό του 1975 για «άγνωστους λόγους», σύμφωνα με την EBU, αλλά διαπιστώθηκε ότι η απόσυρση ήταν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το ντεμπούτο της Τουρκίας στη Eurovision και την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974.
 
Η χώρα μας είχε αποκλειστεί το 1982, αφού αποκαλύφθηκε ότι το τραγούδι το οποίο θα συμμετείχε είχε κυκλοφορήσει στο παρελθόν.

Μετά την επιστροφή της το 1983, η ΕΡΤ αποφάσισε ότι όλα τα τραγούδια ήταν "χαμηλής ποιότητας" και αποφάσισε να μην συμμετάσχει στο διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision το 1984.

Έχοντας στο ενεργητικό της 35 συμμετοχές ανάμεσά τους και μία νίκη η χώρα μας φέτος δεν θα δώσει το "παρών" στην Βιέννη, προκαλώντας απογοήτευση σε πολλούς μουσικόφιλους και φαν της Eurovision.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που αναφέρουν πως το τελευταίο διάστημα, είχε αρχίσει η φθίνουσα πορεία, καθώς η βαθμολογία δεν ήταν αυτή που άξιζε, ωστόσο σε όλους τους διαγωνισμούς οι ελληνικές συμμετοχές είχαν περάσει με επιτυχία τους ημιτελικούς και είχαν δώσει το παρόν στον τελικό.

Στην περσινή συμμετοχή στην Κοπεγχάγη, με τους Freaky Fortune -RiskyKidd και το τραγούδι ''Rise up'', η χώρα μας κατέκτησε την 20η θέση.

Η ανακοίνωση της EBU

Με ανακοίνωση της στο oikotimes, η ΕBU ανέφερε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να πάρει μέρος στον διαγωνισμό της Εurovision από την στιγμή που η ΝΕΡΙΤ δεν έχει γίνει μέλος της EBU.

Το 2014 η Ελλάδα συμμετείχε στον διαγωνισμό κατ’ εξαίρεση, ωστόσο η EBU δεν προτίθεται να επαναλάβει κάτι τέτοιο και στον διαγωνισμό του 2015.

«Για να συμμετάσχει στο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision 2015, ένας ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός πρέπει να είναι ένα μέλος της EBU. Η αίτηση της ΝΕΡΙΤ εκκρεμεί λόγω της ιδιαίτερης κατάστασης που επικρατεί στην Ελλάδα», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση

Το Δεκέμβριο ωστόσο η EBU θα συζητήσει εκ νέου την αίτηση της ΝΕΡΙΤ, με βάση τα καινούργια στοιχεία που θα της στείλει ο νέος τηλεοπτικός οργανισμός της χώρας μας για τη φυσιογνωμία του, τη στρατηγική του και το πρόγραμμά του.

Αν η νέα φιλοσοφία την ικανοποιήσει, τότε η ΝΕΡΙΤ θα γίνει αυτόματα μέλος της και η συμμετοχή μας στην ευρωπαϊκή μουσική γιορτή μπορεί να ξανασυζητηθεί και να εγκριθεί.

Άλλωστε και πέρυσι η EBU έδωσε το «πράσινο φως» στη Δημόσια Τηλεόραση για τον μουσικό διαγωνισμό.

Η ανακοίνωση της ΝΕΡΙΤ:

«Σχετικά με δημοσιεύματα εφημερίδων και ιστολογίων για τη συμμετοχή της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision, η ΝΕΡΙΤ δηλώνει τα ακόλουθα:

Βάσει των κανονισμών της EBU, δεν είναι προς το παρόν δυνατή η εξέταση του αιτήματος της ΝΕΡΙΤ για συμμετοχή στον διαγωνισμό του 2015, καθώς απαραίτητη προϋπόθεση γι' αυτό είναι ο ενδιαφερόμενος ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός να αποτελεί πλήρες μέλος της Ένωσης.

Η ΝΕΡΙΤ έχει καταθέσει πρόταση για να ενταχθεί ως πλήρες μέλος της EBU, η οποία θα εξεταστεί τον Δεκέμβριο από τη Γενική Συνέλευση της Ένωσης.

Η EBU προτίθεται να επανεξετάσει το αίτημα της ΝΕΡΙΤ για συμμετοχή στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision εφόσον εγκριθεί η ένταξή της ως πλήρους μέλους της Ένωσης από τη Γενική της Συνέλευση».