Quantcast

Έως 30 Απριλίου η κατάθεση υποψηφιοτήτων για το βραβείο «Νίκος Καζαντζάκης» του δήμου Ηρακλείου

Το βραβείο το οποίο δίδεται ανά διετία...
Συνεχίζεται έως και τις 30 Απριλίου 2018, η κατάθεση υποψηφιοτήτων για το φετινό βραβείο «Νίκος Καζαντζάκης» του δήμου Ηρακλείου.

Το βραβείο το οποίο δίδεται ανά διετία, είχε απονεμηθεί το 2016 στον διεθνούς φήμης Αμερικανό καθηγητή Peter Bien, έναν από τους επιφανέστερους μελετητές του σπουδαίου συγγραφέα, παγκοσμίως.

Από πέντε θεματικούς κύκλους αποτελείται το Βραβείο «Νίκος Καζαντζάκης» και συγκεκριμένα:

«α) Γράμματα, β) καλές τέχνες, γ) δημιουργική μουσική, δ) ανθρωπιστικές επιστήμες, ε) μελέτες για την ζωή και το έργο του Νίκου Καζαντζάκη» και απονέμεται κάθε δύο χρόνια σε Κρήτες δημιουργούς (κατ' εξαίρεση στον πέμπτο κύκλο και σε μη Κρήτες), χωρίς περιορισμό ηλικίας. Το δε ύψος του χρηματικού ποσού που συνοδεύει το βραβείο, ανέρχεται σε 3.000 ευρώ.

Οι υποψηφιότητες που θα κατατεθούν θα πρέπει να περιλαμβάνουν βιογραφικό σημείωμα, βιβλιογραφικά στοιχεία, και τρία (3) αντίτυπα έκδοσης που ο υποψήφιος θα κρίνει αντιπροσωπευτική της παρουσίας του στα γράμματα. Τα αντίτυπα αυτά θα κατατίθενται στην ταχυδρομική διεύθυνση email: kostasbournazakis@hotmail.com. Η επιτροπή για το βραβείο θα δέχεται υποψηφιότητες που θα κατατεθούν ακόμη και ταχυδρομικά στην διεύθυνση: Δήμος Ηρακλείου (για το Βραβείο «Ν. Καζαντζάκης»), Αγίου Τίτου 1, Τ.Κ. 71202, Ηράκλειο

.Φέτος το βραβείο, που για πρώτη φορά δόθηκε το 1977 με εμπνευστή του τον επί πολλά χρόνια δήμαρχο Ηρακλείου, Μανόλη Καρέλλη, θα απονεμηθεί για τον πρώτο κύκλο (των Γραμμάτων) και ειδικότερα σε πρόσωπο, ή πρόσωπα καταξιωμένα στην ποίηση, στην πεζογραφία, στο δοκίμιο, στην μελέτη, στην μετάφραση αρχαίων ή ξενόγλωσσων κειμένων, στην λαογραφία, στην φιλολογική επιμέλεια και όλες τις συναφείς περιοχές των Γραμμάτων.

Στο πέρασμα των χρόνων το βραβείο έχουν λάβει σημαντικές προσωπικότητες. Μεταξύ άλλων, οι Γιώργης Μανουσάκης, Χριστόφορος Λιοντάκης (ποιητές), Νίκος Παναγιωτάκης, Γρηγόρης Σηφάκης, Θεοχάρης Δετοράκης, Μ. Ζ. Κοπιδάκης (φιλόλογοι), Νίκος Μαμαγκάκης, Γιάννης Μαρκόπουλος, Χρήστος Λεοντής, Γιώργος Κουρουπός (συνθέτες), Γιάννης Μιγάδης, Λευτέρης Κανακάκης (ζωγράφοι), Νίκος Γιανναδάκης (έφορος της Βικελαίας Βιβλιοθήκης), Μάρω Δούκα, Ρέα Γαλανάκη (πεζογράφοι), κ. ά..

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ