Έρχεται στη Θεσσαλονίκη το Διεθνές Φεστιβάλ Μνημείων!

Από τις 8 έως τις 10 Ιουνίου ένα τριήμερο πολιτιστικό και αθλητικό γεγονός, στη μακεδονική πόλη.
Νέοι που κάθονται μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες σε παρέες, ψηλά στην Ακρόπολη της Θεσσαλονίκης και αγναντεύουν τη θέα με μουσική, τραγούδι και γέλια.

Μια εικόνα που χαρακτηρίζει τις καλοκαιρινές βραδιές στην περιοχή του Επταπυργίου, εκεί όπου για τρίτη χρονιά φέτος θα πραγματοποιηθεί το Διεθνές Φεστιβάλ Μνημείων Θεσσαλονίκης, με στόχο να αναδειχθεί η ομορφιά και ο πολιτιστικός πλούτος της περιοχής, όπως αναφέρει το μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής του Φεστιβάλ, Δήμητρα Γρηγοριάδου.

"Είναι η τρίτη χρονιά που διοργανώνουμε το φεστιβάλ με τη στήριξη πάντα του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης, καθώς η πρόεδρός του, Βούλα Πατουλίδου, έδειξε αμέριστο ενδιαφέρον εξ αρχής", σημείωσε η κ.Γρηγοριάδου.

"Την πρώτη χρονιά σκεφτήκαμε να κάνουμε έναν αγώνα δρόμου γύρω από ορισμένα μνημεία της πόλης και πήγε πάρα πολύ καλά. Έτσι, την επόμενη χρονιά εμπλουτίσαμε το πρόγραμμα με άλλα δρώμενα", συμπλήρωσε η εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής.

Φέτος, όπως είπε, οι "δρόμοι των μνημείων", του 3ου Διεθνούς Φεστιβάλ Μνημείων Θεσσαλονίκης, θα διεξαχθούν από τις 8 έως τις 10 Ιουνίου και όπως επεσήμανε η ίδια, πρόκειται για ένα τριήμερο πολιτιστικό και αθλητικό γεγονός.

Ο «Μάης των παραμυθιών» γιορτάζει για έβδομη χρονιά

Την πρώτη μέρα (8 Ιουνίου), το κρατικό θέατρο Βορείου Ελλάδος θα ανεβάσει στον προαύλιο χώρο του Γεντί Κουλέ, την παράσταση«ΔΕ ΣΕ ΞΕΧΑΣΑ ΠΟΤΕ» του Λέοντα Α. Ναρ, ένα μουσικοθεατρικό ταξίδι μνήμης.

Την επόμενη μέρα, όπως περιέγραψε η κ. Γρηγοριάδου, το τμήμα Μουσικής επιστήμης και τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ) θα παρουσιάσει τρεις μουσικές συναυλίες που έγραψαν ειδικά για το φεστιβάλ, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Η πρώτη θα γίνει στο Βυζαντινό Λουτρό. Πρόκειται για συναυλία της τάξης "Σύνθεσης", της Κατεύθυνσης Σύγχρονης Μουσικής, με τίτλο "Έξωθεν - Εντός", όπου θα παρουσιαστούν 10 ?ινιατούρες και 3 έργα Μουσικής Δω?ατίου, από τις 6.30 έως τις 8.30 το βράδυ. Η καλλιτεχνική επιμέλεια είναι του αναπληρωτή καθηγητή Γεωργίου Κυριακάκη.

Μια δεύτερη συναυλία θα πραγματοποιηθεί από τις 7.30 έως τις 8.30 το βράδυ στον Πύργο Αλύσεως (Τριγωνίου). Πρόκειται για συναυλία της Κατεύθυνσης Παραδοσιακής Μουσικής με τίτλο "Μουσική Εξω από τα Τείχη".
 
Την καλλιτεχνική φροντίδα έχουν ο αν.καθηγητής Σωκράτης Σινόπουλος, ο επ.καθηγητής Ευθύμιος Ατζακάς και ο επ.καθηγητής, Ελευθέριος Τσικουρίδης. Η τρίτη συναυλία θα γίνει στο προαύλιο του Επταπυργίου (Γεντί Κουλέ) με ώρα έναρξης στις 9 το βράδυ.

Είναι συναυλία της Ορχήστρας Εγχόρδων του Τμήματος Μουσικής, με τίτλο "Μουσική Εντός Τειχών", όπου θα παρουσιαστούν έργα των:L.Janacek, A.Vivaldi, A.Elgar, A.Piazzolla, σε καλλιτεχνική Επιμέλεια του Δημήτρη Χανδράκη.

Ο αγώνας δρόμου Yedi Kule Conquest" θα πραγματοποιηθεί στις 10 Ιουνίου.
 
Όπως αναφέρουν οι διοργανωτές, πρόκειται για μια διαδρομή 6 χιλιομέτρων, που θα συνδέσει 8 μνημεία της πόλης: τη Μονή Βλατάδων, τον Όσιο Δαβίδ, το Βυζαντινό Λουτρό, τον ναό του Άγιου Νικολάου του Ορφανού, τη Σχολή Τεχνών και Επαγγελμάτων Χαμιδιέ (περιοχή Ισλαχανέ), τους Κήπους του Πασά, τον Πύργο της Αλύσεως (Τριγωνίου), Επταπύργιο(Γεντί Κουλέ).

Αποκορύφωμα της διοργάνωσης θα είναι η ανθρώπινη αλυσίδα που θα επιχειρήσουν να σχηματίσουν οι συμμετέχοντες, το απόγευμα της Κυριακής, στις 5 η ώρα, λίγο πριν από την έναρξη του αγώνα δρόμου μνημείων.
 
"Θέλουμε να δείξουμε τη δύναμη της αγάπης και να ενωθούμε κοινό,εθελοντές και αθλητές για να αγκαλιάσουμε το μνημείο του φρουρίου του Επταπυργίου στην Ακρόπολη της Θεσσαλονίκης", είπε η κ.Γρηγοριάδου και πρόσθεσε:
 
"Να αφήσουμε στην άκρη όσα μας χωρίσουν και να δείξουμε τη δύναμη που έχουμε ενωμένοι".


ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ