Quantcast

«10 χρόνια θυσίες αν θέλετε ευρώ»

«... αλλιώς οι Ευρωπαίοι θα σας πληρώσουν για να φύγετε από την ευρωζώνη. Η ελληνική κυβέρνηση και οι Ελληνες πολίτες θα αποφασίσουν» λέει στην Realnews ο σύμβουλος της Αγκελα Μέρκελ, Κουρτ Λάουκ.
Στην Στεφανία Κασίμη  

«H ελληνική κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός θα αποφασίσουν αν θα παραμείνει η χώρα σας στο ευρώ», δήλωσε στη Realnews ο Κουρτ Λάουκ, πρόεδρος του Οικονομικού Συμβουλίου του γερμανικού κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και σύμβουλος της Αγκελα Μέρκελ, τονίζοντας ότι για να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ, απαιτούνται θυσίες για 10 τουλάχιστον χρόνια. Αντίθετα, αν αποφασίσει να φύγει, θα πρέπει να «προικοδοτηθεί» από τους Ευρωπαίους εταίρους.

-Η ελληνική Βουλή ψήφισε τα μέτρα που συμφωνήθηκαν μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας. Αυτό ανοίγει τον δρόμο για να εκταμιευθεί η δόση;


Από τεχνικής απόψεως, τώρα ναι. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν πολλοί που αμφιβάλλουν εάν η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να εφαρμόσει όλα τα μέτρα. Αυτό συνεχίζει να είναι το πρόβλημα. Επίσης, δεν γνωρίζω ακόμη την έκθεση της τρόικας. Ωστόσο, το ελληνικό Κοινοβούλιο έκανε ένα σημαντικό βήμα.

-Οι εκτιμήσεις των οικονομολόγων, ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο, ολοένα και πληθαίνουν. Τι πρέπει να γίνει για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητά του;

Νομίζω ότι οι οικονομολόγοι ομοφώνως υποστηρίζουν ότι το ελληνικό χρέος είναι μη βιώσιμο. Αρα, θεωρώ ότι, σε μακροπρόθεσμη βάση, χρειάζονται δύο πρόσθετα μέτρα για την Ελλάδα: Πρώτον, είναι απαραίτητη η αναδιάρθρωση του χρέους. Το επίπεδο του χρέους είναι πολύ πάνω από τον στόχο του 120% επί του ΑΕΠ (σ.σ.: που έχει τεθεί για το 2020), το οποίο λέγεται ότι είναι το μέγιστο επίπεδο στο οποίο μπορεί να είναι βιώσιμο - οι προβλέψεις δείχνουν ότι κινείται ξανά προς την κατεύθυνση του 190% επί του ΑΕΠ. Επομένως, θα χρειαστεί περαιτέρω αναδιάρθρωση του χρέους.

Δεύτερον, η λιτότητα από μόνη της δεν είναι επαρκής. Θα πρέπει να συμπληρωθεί με κίνητρα για ανάπτυξη. Αυτά τα αναπτυξιακά κίνητρα στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, είναι, φυσικά, η απελευθέρωση των υπηρεσιών και της αγοράς εργασίας. Αυτό θα οδηγήσει σε ανάπτυξη της τάξης του 2% - 3% του ΑΕΠ, χωρίς μεγάλες επενδύσεις από δημόσιο χρήμα, κάτι που πιστεύω ότι είναι απολύτως απαραίτητο.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Κουρτ Λάουκ

Φ. Σαχινίδης: Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να ζητά ειδικό λογαριασμό