«Βόμβες» Ντάισελμπλουμ: Ο Τσίπρας, ο Βαρουφάκης, ο Σαμαράς και το ούζο!

Αποκαλυπτικός ο απερχόμενος πρόεδρος του Eurogroup, ο οποίος ζήτησε συγγνώμη για παλαιότερη δήλωση του με την οποία υποστήριζε ότι οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου ξοδεύουν τα χρήματα τους σε ποτά και γυναίκες.

Του Ισαάκ Καριπίδη, ανταποκριτή realfm 97,8 στο Λονδίνο

«Ένας Έλληνας φίλος, μου χάρισε ένα μπουκάλι ούζο πριν από λίγο καιρό. Αυτό το μπουκάλι βρίσκεται στο γραφείο μου. Είναι κλειστό. Τον Αύγουστο, τη μέρα που η Ελλάδα θα βγει από το πρόγραμμα αυτό το μπουκάλι ούζο θα αδειάσει», τόνισε μεταξύ άλλων ο Γερούν Ντάισελμπλουμ μιλώντας χθες στο London School of Economics για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρωζώνη.

Ο Ολλανδός πολιτικός, μια μόλις μέρα πριν από την ολοκλήρωση της θητείας του, σήμερα τον διαδέχεται ο πορτογάλος Μάριο Σεντένο, παραδέχθηκε ότι έχει κάνει λάθη. Τόνισε ότι έχει μετανιώσει για ορισμένα πράγματα ενώ δεν δίστασε να ζητήσει συγγνώμη για παλιότερη δήλωση του με την οποία υποστήριζε ότι οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου ξοδεύουν τα χρήματα τους σε ποτά και γυναίκες.

Ντάισελμπλουμ στους FT: «Ακραία» κάποια μέτρα που πήραμε στην Ελλάδα

Τα λάθη

Πρώτα από όλα για το γεγονός ότι σε ολόκληρη την ευρωζώνη διασώθηκαν οι τράπεζες σε βάρος των φορολογουμένων. Σημείωσε ότι η διάσωση των τραπεζών με αυτό τον τρόπο είχε μεγάλο οικονομικό και κοινωνικό αντίκτυπο. «Το λέω αυτό έχοντας το πλεονέκτημα της ύστερης θεώρηση των πραγμάτων», είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας με νόημα «να μην ξαναπάρουμε αυτό το δρόμο. Είναι ένα πολύ αρνητικό κίνητρο για τον χρηματοπιστωτικό τομέα.»

Επιπλέον δήλωσε ότι ήταν λάθος του που επέτρεψε τα δύσκολα μέτρα να μην μπουν στην αρχή του μνημονίου. «Όταν το δεύτερο πρόγραμμα έφτασε στο τέλος του, δηλαδή στο τέλος του 14, υπήρχαν ακόμη πολλά αμφιλεγόμενα πράγματα να γίνουν. Η κυβέρνηση Σαμαρά δεν είχε το πολιτικό σθένος να τα προωθήσει», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ντάισελμπλουμ.

Συγγνώμη για την δήλωση «ο νότος ξοδεύει τα χρήματα του σε ποτά και γυναίκες»

Παράλληλα σε σχετική ερώτηση του καθηγητή Κέβιν Φέδερστον ο οποίος και συντόνιζε την συζήτηση είπε ότι έχει μετανιώσει γιατί σε συνέντευξη του, τον Μάρτιο του 17 είχε δηλώσει μεταξύ άλλων ότι «οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου ξοδεύουν χρήματα σε ποτά και γυναίκες».

Συνεργάζομαι πολύ καλά με την σημερινή κυβέρνηση

Για τη σημερινή κυβέρνηση είπε ότι μετά την κρίση του 15 συνεργάζεται πολύ καλά μαζί της και ότι είναι πλέον «πολύ αφοσιωμένη να ξαναφέρει την Ελλάδα οικονομικά και πολιτικά στην καρδιά της ευρωζώνης.»

Οι μεγάλες προκλήσεις για την ευρωζώνη

Ανταγωνιστικότητα και δημιουργία μηχανισμών αντιμετώπισης κρίσεων είναι οι μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ευρωζώνη σύμφωνα με τον κ. Ντάισελμπλουμ. Την κύρια ευθύνη για την ανταγωνιστικότητα την έχουν τα κράτη μέλη σύμφωνα με τον Ολλανδό πολιτικό ενώ για την ευρωζώνη σημείωσε πως «έχει ξεμείνει από εργαλεία και αν δημιουργηθεί μια μεγάλη κρίση τα επόμενα δύο τρία χρόνια δεν θα μπορέσει να την διαχειριστεί». Τάχθηκε υπέρ της ολοκλήρωσης της τραπεζικής ένωσης και της ενοποίησης των αγορών κεφαλαίων.

Γιάννη Βαρουφάκης

Για την σχέση του με τον Γιάννη Βαρουφάκη είπε ότι ο τελευταίος δεν είχε σεβασμό για κανέναν εντός του Eurogroup εκτός από τον κ. Σόιμπλε. Σημείωσε δε ότι αυτό κατά την εκτίμηση του είχε να κάνει με την αντίληψη του κ. Βαρουφάκη για το συσχετισμό δυνάμεων στο Eurogroup.

Τόνισε ότι στους πέντε μήνες της υπουργίας Βαρουφάκη, καταθέσεις και επενδύσεις άρχισαν να φεύγουν από την Ελλάδα με αποτέλεσμα την κάθετη πτώση της ελληνικής οικονομίας. Διέκρινε ότι δεν είχε ποτέ προσωπικό πρόβλημα μαζί του, υπήρξε όμως σοβαρό θέμα εμπιστοσύνης μεταξύ των Υπουργών Οικονομικών και του κ. Βαρουφάκη. Όπως μάλιστα χαρακτηριστικά τόνισε μετά το Eurogroup της Ρίγας « ήταν φανερό πως δεν υπήρξε καμία απολύτως πρόοδος» και οι συνάδελφοι άρχισαν να μιλούν για ένα Plan Β δηλαδή για Grexit. «Εγκατέλειπαν την Ελλάδα. Αυτό ήταν τρομερό», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ντάισελμπλουμ.

Σημείωσε δε ότι μετά απ’ αυτή την εξέλιξη «τηλεφώνησα στον Αλέξη Τσίπρα και του εξήγησα την κατάσταση. Του είπα ότι όπως έχουν τα πράγματα δεν θα μπορούσα να περάσω μια συμφωνία και να πετύχω έναν συμβιβασμό και του ζήτησα αν μπορούσε να κοιτάξει αυτό το θέμα. Και αυτό το κοίταξε», τόνισε με νόημα ο κ. Ντάισελμπλουμ προκαλώντας την θυμηδία του κοινού.

Ντάισελμπλουμ στους FT: «Ακραία» κάποια μέτρα που πήραμε στην Ελλάδα

Ένας από τους επιφανέστερους υπεύθυνους χάραξης οικονομικής πολιτικής της ΕΕ προειδοποίησε, με την αποχώρησή του, πως η ευρωζώνη εξακολουθεί να μην είναι «ανθεκτική στα σοκ». Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε πως χρειάζονται περαιτέρω μεταρρυθμιστικές προσπάθειες στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες, παρά τα πέντε χρόνια κατά τα οποία ο ίδιος βρισκόταν στο «τιμόνι» διχαστικών διασώσεων και σημαντικών βημάτων πολιτικής.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ, ο οποίος σήμερα αποχωρεί από τη θέση του προέδρου του Eurogroup των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, δήλωσε στους Financial Times πως η ευρωστία της νομισματικής ένωσης θα εξαρτηθεί από τη μεγαλύτερη ευελιξία των αγορών εργασίας και τη βελτίωση της λειτουργίας των κεφαλαιαγορών, με τις εθνικές κυβερνήσεις να χρειάζεται να κάνουν μεγάλο μέρος της δουλειάς.

«Αν εκδηλωνόταν ένα οικονομικό σοκ αυτή τη χρονιά, πολλές από τις χώρες μας και η νομισματική ένωση συνολικά δεν είναι προετοιμασμένες», είπε ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας.

«Καθώς τα κράτη-μέλη εξακολουθούν να έχουν τις κύριες μακροοικονομικές εξουσίες, θα πρέπει να συνεχίσουν τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια. Αυτό είναι το σημαντικότερο», τόνισε.

Η έμφαση που έδωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ στον ρόλο των αγορών στην απορρόφηση των σοκ έρχεται σε αντίθεση με την ώθηση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για νέους προϋπολογισμούς ή «άμυνες» σε ευρωπαϊκό επίπεδο που θα βοηθούν τις χώρες να ανταπεξέλθουν στις κρίσεις.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας δήλωσε πως δεν είναι αντίθετος σε έναν ενισχυμένο ρόλο για τον ESM στη στήριξη των χωρών που δέχονται οικονομικό πλήγμα. Όμως είπε πως η ώθηση για βελτίωση της ανθεκτικότητας και της ανταγωνιστικότητας θα πρέπει να έχει προτεραιότητα, αντί για τη δημιουργία περισσότερων προγραμμάτων στήριξης για χώρες που πλήττονται από την κρίση.Το Eurogroup μετατράπηκε σε βασικό όργανο λήψης αποφάσεων κατά τη διάρκεια της μακράς οικονομικής κρίσης στην ευρωζώνη. Οι αποφάσεις περνούν τώρα στα «χέρια» του νέου προέδρου του Eurogroup, του Πορτογάλου Μάριο Σεντένο.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του Ντάισελμπλουμ, οι κυβερνήσεις πλοηγήθηκαν στις χειρότερες κρίσεις κρατικού χρέους, περιλαμβανομένων των διασώσεων της Κύπρου και της Ελλάδας. Η ΕΕ δημιούργησε επίσης την Τραπεζική Ένωση της ευρωζώνης, ένα project που στόχο είχε την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην ευρωστία στο χρηματοπιστωτικό σύστημα του μπλοκ, το οποίο ο κ. Ντάισελμπλουμ θεωρεί το μεγαλύτερο επίτευγμα της θητείας του.

Τα επιτεύγματα της Τραπεζικής Ένωσης «είναι τεράστια», δήλωσε. «Ανάγκασε τις τράπεζες να αρχίσουν πραγματικά να ξεκαθαρίζουν το χάλι, να κοιτάξουν τους ισολογισμούς τους, να αναλάβουν τις ζημίες τους, να αυξήσουν τις προβλέψεις τους, να πουλήσουν χαρτοφυλάκια κόκκινων δανείων, να πάνε στις αγορές και να φέρουν νέα κεφάλαια».

Κεντρικό σημείο της πενταετούς θητείας του κ. Ντάισελμπλουμ ήταν η ανησυχία για την Ελλάδα, το χρέος της οποίας κορυφώθηκε το 2015.

Το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης για τη χώρα οριστικοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2015, μετά από ένα ταραχώδες εξάμηνο κατά το οποίο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ιδιαίτερα ο τότε υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, πολέμησαν με τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης για τους όρους που συνόδευαν τα δάνεια διάσωσης.

Το tweet του Βαρουφάκη για τη συνέντευξη Ντάισελμπλουμ

Ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε πως αν και πολλά έχουν λεχθεί για τα σχέδια που κυκλοφόρησε η Γερμανία κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων εκείνων για ένα προσωρινό «Grexit», πρακτικά ήταν οι χώρες της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης -πολλές από τις οποίες με χαμηλότερο κατά κεφαλήν πλούτο απ’ ό,τι η Ελλάδα- που είχαν περισσότερο χάσει την υπομονή τους με την Αθήνα.

«Πίσω από τη μεγάλη πλάτη της Γερμανίας έκαναν ουρά ένας αριθμός χωρών που απλά είπαν ‘Τελειώσαμε. Δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη. Δεν θέλουμε να μιλήσουμε άλλο με την ελληνική κυβέρνηση. Θέλουμε να μιλήσουμε για το Plan B», σύμφωνα με τον κ. Ντάισελμπλουμ.

Ο ίδιος είπε πως ποτέ δεν υποστήριξε μια έξοδο της Ελλάδας, κάτι το οποίο θα ήταν «πραγματικά καταστροφικό» και ένα «τεράστιο λάθος».

Η Ελλάδα δεν παραβιάζει πλέον τους όρους της ΕΕ για τους προϋπολογισμούς και αναμένεται να εξέλθει του προγράμματος διάσωσης φέτος.

«Ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας και, φυσικά, ο (νυν υπουργός Οικονομικών) Ευκλείδης Τσακαλώτος έχουν αλλάξει παντελώς τη σχέση με τους Ευρωπαίους εταίρους. Σχεδόν τα πάντα ήταν πιο εύκολα από τότε… είναι μια εντελώς διαφορετική κατάσταση», σχολίασε ο κ. Ντάισελμπλουμ.

Όπως ανέφερε, κάποια από τα μέτρα που έπρεπε να λάβει η Ελλάδα για να διορθώσει τα κατεστραμμένα δημόσια οικονομικά της ήταν «ακραία», όμως οι συζητήσεις έχουν στραφεί τώρα από το «σφίξιμο του ζωναριού» στις μεταρρυθμίσεις.

Το «βάπτισμα του πυρός» του κ. Ντάισελμπλουμ έγινε με τη διάσωση της Κύπρου το 2013. Μια πρώτη εκδοχή που συμφωνήθηκε, επικρίθηκε έντονα λόγω της επιβολής εισφοράς στους καταθέτες των τραπεζών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με αποταμιεύσεις μικρότερες των 100.000 ευρώ, που κανονικά θα προστατεύονταν από το δίκαιο της ΕΕ.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ παραδέχθηκε πως δεν έπεισε την κοινή γνώμη πως το σχέδιο δεν παραβίαζε την ευρωπαϊκή εγγύηση τραπεζικών καταθέσεων, δηλώνοντας πως λυπάται για το επεισόδιο, αν και η κυπριακή κυβέρνηση πρότεινε την εισφορά.

Η συμφωνία για τη διάσωση τροποποιήθηκε λίγες ημέρες αργότερα, ώστε να γλιτώσουν οι μικροκαταθέτες και να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή στους ομολογιούχους των τραπεζών, περιλαμβανομένων των πιστωτών πρώτης εξασφάλισης.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ τόνισε πως η κίνηση αυτή -που έκανε σαφές πως οι πιστωτές των ευρωπαϊκών τραπεζών θα πρέπει να περιμένουν πως δεν θα γλιτώσουν τις απώλειες- ήταν μια κίνηση που «άλλαξε το παιχνίδι», με επιπτώσεις πέραν της Κύπρου. Σημείωσε πως το βήμα άνοιξε τον δρόμο για την τραπεζική ένωση της ευρωζώνης, που θα συνδύαζε τη στήριξη ευρωπαϊκών μηχανισμών προς το χρηματοπιστωτικό σύστημα με κανόνες για την ευθύνη των πιστωτών.

Ερωτηθείς ποια συμβουλή θα έδινε στον κ. Σεντένο, υπογράμμισε πως «κλειδί» είναι η υπομονή και μια «ενεργητική στάση». «Δεν συμβαίνει γύρω από σένα. Πρέπει πραγματικά να μπεις και να εμπλακείς με την ουσία, με τη διαδικασία της πολιτικής διαπραγμάτευσης», είπε. «Μην επιτρέψεις την ηττοπάθεια, μην επιτρέψεις καν να μπει στις σκέψεις σου».

ΠΗΓΗ: Εuro2day