Έλληνας αξιωματούχος: Κοινωνικό μέρισμα φέτος – Φόβοι ότι οι δανειστές θα ζητήσουν νέα μέτρα για το 2018

Βεβαιότητα για την ανάπτυξη και την υπέρβαση του στόχου των πλεονασμάτων εκφράζει πηγή του υπουργείου Οικονομικών. Πώς θα μοιραστεί η υπεραπόδοση. Προβληματισμός για το ενδεχόμενο το ΔΝΤ να ζητήσει τη λήψη νέων μέτρων για το επόμενο έτος. 
Αισιοδοξία για την επίτευξη ρυθμού ανάπτυξης 1,8% του ΑΕΠ φέτος, ανησυχία για τις προθέσεις του ΔΝΤ και το ενδεχόμενο να ζητήσει νέα μέτρα το 2018, αλλά και βεβαιότητα ότι θα υπάρξει υπέρβαση στο πρωτογενές αποτέλεσμα του 2017 εξέφρασε σήμερα κορυφαίος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών.

Οσο για το ενδεχόμενο καθαρής εξόδου από το Μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018 ή καθιέρωσης προληπτικής γραμμής πίστωσης η πηγή του ΥΠΟΙΚ απέφυγε να ρισκάρει ξεκάθαρη πρόβλεψη επισημαίνοντας πως ανάμεσα στο «clean exit» και τις «προληπτικές γραμμές» υπάρχει ευρύ φάσμα επιλογών αν και η απόφαση του Eurogroup του Ιουνίου υποδηλώνει ότι πολλοί παίκτες θέλουν η Ελλάδα να βγει από το πρόγραμμα.

Μεταφέροντας την εντολή του πρωθυπουργού δήλωσε πως στόχος είναι «να πάμε πάρα πολύ γρήγορα στο θέμα της τρίτης αξιολόγησης».

Ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα συζητήσει με τους δανειστές «έξυπνες λύσεις» προκειμένου να αντιστραφούν οι τάσεις απόκρυψης εισοδημάτων που διαπιστώθηκαν φέτος μετά την αύξηση των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών, ιδίως στις κατηγορίες των ελευθέρων επαγγελματιών και των αγροτών.

Οι έμμεσοι φόροι «έσωσαν» τα κρατικά έσοδα
 
«Εξετάζουμε κίνητρα», ανάφερε χαρακτηριστικά, όχι απαραίτητα με μειώσεις συντελεστών αλλά με «έξυπνο τρόπο» για να αντιστραφούν οι τάσεις δήλωσης χαμηλότερων εισοδημάτων.

Η κυβέρνηση όπως φαίνεται έχει αποφασίσει να τρέξει με γρήγορους ρυθμούς την τρίτη αξιολόγηση και ήδη σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει ζητήσει ανά υπουργείο χρονικούς και ποσοτικούς στόχους κατάτμησης των προαπαιτουμένων ώστε στο Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου να βρισκόμαστε στο 100% των 95 προαπαιτουμένων που προβλέπονται.

Η βούληση της κυβέρνησης να κλείσει η αξιολόγηση ως τα Χριστούγεννα συνδέεται με τρία ορόσημα των πρώτων μηνών του επόμενου έτους.

Τον Ιανουάριο αναμένεται νέα συζήτηση στο Δ.Σ. του ΔΝΤ αναφορικά με το εάν θα συνεχίσει και πώς το stand by arrangement το οποίο ενέκρινε τον Ιούλιο. Εως τον Απρίλιο άλλωστε, οπότε θα έχουν επικυρωθεί και τα δημοσιονομικά στοιχεία από τη Eurostat αναμένεται να γίνει συζήτηση για τον τρόπο εξόδου της Ελλάδας από το Μνημόνιο, αλλά και η συζήτηση για το χρέος. «Όταν γίνουν αυτές οι συζητήσεις δεν θέλουμε η Ελλάδα να είναι μέρος του προβλήματος».

Σε χρόνο παράλληλο του επόμενους έξι-επτά μήνες το οικονομικό επιτελείο και ο ΟΔΔΗΧ σχεδιάζει νέες εξόδους στις αγορές και για λόγους άντλησης νέου χρήματος ώστε να αυξηθεί το μαξιλάρι διαθεσίμων αλλά και για λόγους ενίσχυσης της ρευστότητας της αγοράς.

Ανησυχίες
Σύμφωνα με τον αξιωματούχο για το 2017 δεν θα υπάρξει κανένα δημοσιονομικό πρόβλημα και μάλιστα προβλέπεται με ασφάλεια υπέρβαση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα. Η κυβέρνηση μάλιστα στη βάση αυτή έχει ήδη ξεκινήσει να κάνει σχεδιασμούς διανομής «κοινωνικού μερίσματος» στη βάση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει με την περσινή του επιστολή προς τους δανειστές ο υπουργός Οικονομικών.

«Εχουμε αρχίσει ήδη το σχεδιασμό και στο διάστημα του πρώτου 15μερου του Δεκεμβρίου ανάλογα με τις δημοσιονομικές εξελίξεις θα είμαστε έτοιμοι να ανακοινώσουμε που θα κατευθυνθεί το υπερπλεόνασμα το οποίο σίγουρα δεν θα αφορά συντάξεις αλλά θα μπορούσε να αφορά ενίσχυση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεών ή αναπτυξιακά προγράμματα».

Για το 2018 ο λογαριασμός αναλόγως με τις προθέσεις του ΔΝΤ φαίνεται «ανοικτός». «Εκτιμώ ότι δεν υπάρξει μεγάλη απόκλιση για το 2018. Αν υπάρξει θα το δούμε, είμαστε δεσμευμένοι στο στόχο 3,5% του ΑΕΠ», ανέφερε ο αξιωματούχος εκφράζοντας ανησυχία για τις προθέσεις του ΔΝΤ και παραπέμποντας στην προτροπή Μακρόν να μην έρθει το Ταμείο με νέες απαιτήσεις.

Μια ακόμα εστία ανησυχίας φαίνεται πως αφορά τους συσχετισμούς που θα διαμορφωθούν μετά τις γερμανικές εκλογές καθώς μια κυβέρνηση με συμμετοχή των φιλελευθέρων «δεν θα είναι ότι καλύτερο».

Τράπεζες

Το θέμα που έχει ανακύψει με την απαίτηση του ΔΝΤ να διενεργηθεί έλεγχος ποιότητας ενεργητικού (ARQ) για τις ελληνικές τράπεζες, ο αξιωματούχος πέταξε ευθέως «το μπαλάκι» στην ΕΚΤ και τον SSM. Η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι δεν υπάρχει κανένας τέτοιος λόγος.

Η Νουί είπε ότι «εγώ δεν το θέλω», επομένως «αν είναι ας πείσει το ΔΝΤ τους ευρωπαϊκους θεσμούς, την ΕΚΤ και τον SSM που είναι οι αρμόδιοι ευρωπαϊκοί θεσμοί.

Ληξιπρόθεσμα...

Οσον αφορά την εκταμίευση της επόμενης δόσεις των 800 εκατομμυρίων ευρώ για πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου η εκτίμηση που επικρατεί στο οικονομικό επιτελείο είναι ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα.

Τα στοιχεία για την εκτέλεση των πληρωμών θα είναι διαθέσιμα τέλος Σεπτεμβρίου και «δεν ανησυχώ ιδιαίτερα ότι θα είναι εκτός στόχων». Ο αξιωματούχος διευκρίνισε ότι παρά τα όσα γράφτηκαν δεν θα μπορούσε το θέμα να συζητηθεί στο EwG των αρχών Σεπτεμβρίου δεδομένου ότι δεν ήταν διαθέσιμα ακόμα τα στοιχεία.

Τέλος όσον αφορά τις πληροφορίες που φέρουν τους δανειστές να θεωρούν μονομερή ενέργεια τη μείωση του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια από το 24% στο 13% η ίδια πηγή δήλωσε πως δεν ισχύει, συμπληρώνοντας ότι θα προκαλέσει μεγάλη εντύπωση αν οι δανειστές το βάλουν στο τραπέζι. Ανοικτό άφησε επίσης το ενδεχόμενο μιας αναβολής της αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά του βορειανατολικού Αιγαίου από την 1η Ιανουαρίου και την επιβολή φόρου υπεραξίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων.

…και ένα ουισκάκι

Ο αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ εκφράζοντας βεβαιότητα για την επίτευξη του στόχου ανάπτυξης 1,8% του ΑΕΠ φέτος είμαι τόσο σίγουρος που βάζω στοίχημα… ένα ουισκάκι.

Το τρίτο τρίμηνο αναμένεται σημαντική επιτάχυνση της ανάπτυξης παρότι το τέταρτο τρίμηνο του έτους αναμένονται παραδοσιακά μικρότερες επιδόσεις.

ΠΗΓΗ: euro2day.gr