Μαξίμου: Τα κέρδη από τη συμφωνία - Σεντένο: Τηρήστε τους στόχους - Μοσκοβισί: Η εποπτεία δεν είναι νέο πρόγραμμα - Τι είπε η Λαγκάρντ

Με non paper η κυβέρνηση προχωρά σε διευκρινίσεις για το περιεχόμενο της απόφασης του Eurogroup. Ανω των 96 δισ. σε κεφάλαιο και τόκους μεταφέρονται για το 2033 επισήμανε ο επικεφαλής του ΕSM Κλάους Ρέγκλιγκ. (ΒΙΝΤΕΟ)
Οριστικό και αδιαπραγμάτευτο τέλος στην αβεβαιότητα βάζει η συμφωνία για το ελληνικό χρέος που επιτεύχθηκε στη συνεδρίαση του Eurogroup και εγγυάται την επιστροφή της Ελλάδας στην κανονικότητα της Ευρώπης, επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές.

«Η 21η Ιουνίου του 2018 θα μείνει στην ιστορία ως μία σπουδαία ημέρα για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Αυτό αναγνωρίζουν ήδη όλοι οι έγκριτοι διεθνείς αναλυτές», τονίζουν οι ίδιες πηγές.

Ωστόσο, σημειώνουν πως όλα τα παραπάνω δεν σημαίνουν ότι η χώρα πρέπει να εγκαταλείψει την προσπάθεια των μεταρρυθμίσεων και της δημοσιονομικής ισορροπίας και προσθέτουν: «Σημαίνουν, όμως, ότι η Ελλάδα εγκαταλείπει οριστικά τα μνημόνια και τη λιτότητα. Σημαίνουν ότι οι θυσίες δεν πήγαν χαμένες. Σημαίνουν ότι ξημέρωσε μία καινούργια ημέρα για τον ελληνικό λαό».

Τα κέρδη και οι δεσμεύσεις της Ελλάδας από τη συμφωνία

Αναλυτικά, για τα κέρδη της Ελλάδας από τη συμφωνία για το ελληνικό χρέος, οι κυβερνητικές πηγές υπογραμμίζουν τα εξής:

1. Δέκα χρόνια περίοδο χάριτος για το δάνειο του EFSF, δηλαδή πάγωμα των πληρωμών κεφαλαίου και τόκων μέχρι το 2032

2. Δεκαετή επιμήκυνση των ωριμάνσεων των ομολόγων του δανείου του EFSF (δηλαδή για ένα ποσό ύψους περίπου 100 δισ. ευρώ). Αυτό σημαίνει ότι ο σταθμισμένος μέσος όρος ωρίμανσης των ομολόγων του δανείου αυτού ανεβαίνει από τα 22 στα 32 περίπου χρόνια. Τα ομόλογα αυτά θα ξεκινούσαν να αποπληρώνονται το 2023 και πλέον θα ξεκινήσουν να λήγουν το 2033.

3. Εκταμίευση 15 δισ. ευρώ, τα οποία αυξάνουν το χρηματικό απόθεμα του ελληνικού δημοσίου στα 24,1 δισ. ευρώ (πρόσθεση των προηγούμενων εκταμιεύσεων του ESM για το μαξιλάρι και τα χρήματα που έχουμε αντλήσει από τις εξόδους στις αγορές). Αυτό σημαίνει ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας είναι καλυμμένες για την επόμενη διετία τουλάχιστον ακόμη και στο πιο αρνητικό σενάριο, μη έκδοσης νέων ομολόγων. 'Αρα το ελληνικό δημόσιο μπορεί να σχεδιάσει τις εξόδους του στις αγορές χωρίς καμία απολύτως πίεση και με μόνο κριτήριο τη βέλτιστη διαχείριση του ελληνικού χρέους και όχι για να εξυπηρετήσει υποχρεώσεις.

Η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί το οριστικό τέλος της συζήτησης για πιστοληπτική γραμμή στήριξης, αφού η γραμμή στήριξης υπάρχει ήδη στο δημόσιο ταμείο χωρίς δεσμεύσεις για πιθανές εκταμιεύσεις.

4. Επιστροφή κερδών της ΕΚΤ και των άλλων Κεντρικών Τραπεζών της Ευρωζώνης ύψους 4,8 δισ. που θα εκταμιευτούν σε 4 ετήσιες ή οχτώ εξαμηνιαίες δόσεις. Προϋπόθεση για την εκταμίευση αυτών των χρημάτων είναι η επίτευξη των στόχων και τήρηση των δεσμεύσεων που περιέχονται στην απόφαση Eurogroup.

Η επιστροφή ετησίως 1,2 δισ. ευρώ για κάλυψη είτε αναπτυξιακών είτε χρηματοδοτικών δαπανών, δίνει τη δυνατότητα επιπλέον δημοσιονομικού χώρου, αφού ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα παραμένει στο 3,5% αλλά θα έχουμε ετησίως επιστροφή 1,2 δισ. ευρώ.

5. Ποιες είναι οι δεσμεύσεις; Πρόκειται για νέο Μνημόνιο;

Σαφώς όχι. Πρώτη και κύρια δέσμευση είναι να επιτυγχάνεται ο στόχος του 3,5% πρωτογενούς πλεονάσματος μέχρι το 2022. Οι υπόλοιπες δεσμεύσεις αφορούν την συνέχιση των θεσμικών μεταρρυθμίσεων των προγραμμάτων όπως η ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων, η ανεξαρτησία της ελληνικής στατιστικής αρχής και της αρχής δημοσίων εσόδων. Σημειωτέον ότι πουθενά δεν υπάρχει δέσμευση για εφαρμογή μέτρων δημοσιονομικού χαρακτήρα. Πράγμα που με απλά λόγια σημαίνει ότι η Ελλάδα έχει μονάχα μία ισχυρή δημοσιονομική δέσμευση, αυτή του 3,5%. Τα μέσα για την επίτευξη των στόχων αποτελούν πλέον επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης.

Επίσης, η διαδικασία των αξιολογήσεων τελειώνει. Η παρακολούθηση της ελληνικής οικονομίας θα συνίσταται σε αποστολές των θεσμών που θα καταλήγουν σε εκθέσεις που πιθανόν να εμπεριέχουν συστάσεις στις ελληνικές αρχές, όπως συμβαίνει και με όλες τις υπόλοιπες χώρες που εξήλθαν από πρόγραμμα.

6. Τι επιτυγχάνεται με τη συμφωνία;

Οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας για το μεσοπρόθεσμο διάστημα δεν θα υπερβαίνουν το 15% μέχρι το 2042 και το 20% από εκεί και πέρα. Πρόκειται για ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης. Με αυτό τον τρόπο η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα για τα επόμενα χρόνια να αφοσιωθεί χωρίς το βραχνά της εξυπηρέτησης του χρέους σε αναπτυξιακές πολιτικές, να πάρει δημοσιονομική ανάσα ενώ την ίδια στιγμή εξασφαλίζεται η εμπιστοσύνη των αγορών στο αξιόχρεο μας εξασφαλίζοντας έναν καθαρό διάδρομο 15ετίας για τους επενδυτές.

Σεντένο: Είναι ένα eurogroup που θα το θυμόμαστε

"Είναι ένα eurogroup που θα το θυμόμαστε”, καθώς “η Ελλάδα αποφοιτά από το πρόγραμμα διάσωσης” και εντάσσεται στις χώρες όπως η Ιρλανδία, η Κύπρος, η Πορτογαλία και η Ισπανία, αποτελώντας άλλη μια ιστορία επιτυχούς ολοκλήρωσης του προγράμματος προσαρμογής, δήλωσε ο Πρόεδρος του eurogroup Μάριο Σεντένο, κατά την καταληκτική δημοσιογραφική διάσκεψη του eurogroup που συνεδρίαζε ως τις πρώτες πρωινές ώρες στο Λουξεμβούργο.

Ο Πρόεδρος του eurogroup, παρουσιάζοντας την ιστορική συμφωνία για την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα, επεσήμανε ότι η χώρα έχει ολοκληρώσει όχι μόνο τα 88 προαπαιτούμενα της τελευταίας αξιολόγησης, αλλά και 450 μεταρρυθμίσεις συνολικά, πλέον των όσων εντάσσονταν στα προηγούμενα προγράμματα, πολλές από τις οποίες ήταν επίπονες για τον πληθυσμό. Τόνισε δε ότι η ΕΕ εκταμίευσε προς τη χώρα άνω των 240 δισ. ευρώ και πως οι θεσμοί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι απαιτείται νέα αναδιάρθωση του χρέους.Ο Πρόεδρος Σεντένο έκανε λόγο για νέες ευθύνες για την Ελλάδα μετά την 20η Αυγούστου μέσω του προγράμματος αναπτυξιακής στρατηγικής, μεταξύ των οποίων επιπλέον μεταρρυθμίσεις και τήρηση των δημοσιονομικών στόχων.
Ξεκαθάρισε δε ότι η “ιδιοκτησία των μεταρρυθμίσεων” είναι “το κλειδί” για την παραμονή της χώρας στον αυτόνομο δανεισμό.

Σε ό, τι αφορά το χρέος αναφέρθηκε περιληπτικά στα 10 χρόνια της επέκτασης της περιόδου χάριτος επί των πληρωμών, και τα 10 χρόνια της επέκτασης των λήξεων.

Σημείωσε την επιστροφή των ANFAS ως το 2022 υπό την αίρεση της τήρησης του προγράμματος και εξήγησε ότι η “ενισχυμένη εποπτεία” θα ενεργοποιηθεί τις επόμενες εβδομάδες. Κατέληξε δε σημειώνοντας ότι το ύψος της δόσης, 15 δισ. οδηγεί σε ένα δημοσιονομικό μαξιλάρι 24,5 δισ. ευρώ που εξασφαλίζει τη χώρα για 22 μήνες.

Η ΕΕ θα συνεχίσει την υποστήριξη της ελληνικής προσπάθειας και με παροχή εμπειρογνωμοσύνης

Από την πλευρά του ο Επίτροπος Μοσκοβισί έκανε λόγο για ιστορική συμφωνία και ιστορική στιγμή για την Ελλάδα και την ευρωζώνη που κλείνει το τελευταίο κεφάλαιο στην υπαρξιακή κρίσης του κοινού νομίσματος.Ο Επίτροπος σε συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα ενθυμήθηκε τις κρίσιμες στιγμές του 2012 και του 2015 που η Ελλάδα έφτασε κοντά στην έξοδο από το ευρώ και υπογράμμισε τις πολλαπλές θυσίες του ελληνικού λαού.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε εκτενώς στα 88 προαπαιτούμενα και το εύρος τους σε όλους τους τομείς της ελληνικής οικονομίας και διοίκησης. Έκανε λόγο για απαραίτητες και αναπόδραστες επίπονες θυσίες.

Τόνισε δε ότι η ευρωζώνη βοηθά την Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της και στέλνει το μήνυμα στις αγορές για μια βιώσιμη έξοδο.

Σε ότι αφορά την μεταμνημονιακή εποπτεία, ξεκαθάρισε ότι αυτή δεν αποτελεί ένα νέο πρόγραμμα, αλλά ένα σύστημα πιστοποίησης της πορείας της οικονομίας.

Ο επικεφαλής του ΕSM Κλάους Ρέγκλιγκ, επεσήμανε την ιστορικότητα της στιγμής, ειδικά για όσους παρακολούθησαν τις δραματικές νύχτες του 2015 και 2012, όταν η σταθερότητα του οικοδομήματος είχε απειληθεί, υπενθυμίζοντας τις τραγικές συνέπειες που θα είχε άλλη κατάληξη.Τόνισε δε ότι η αλληλεγγύη της ΕΕ σε επίπεδο οικονομικής στήριξης ήταν χωρίς προηγούμενο, με τα 240 δισ. των δόσεων αλλά και τα 12 δισ, ή 6,5% του ελληνικού ΑΕΠ που η Ελλάδα κερδίζει κάθε χρόνο από τα προνομιακά δάνεια του ESM.

Ξεκαθάρισε δε ότι με βάση τη σημερινή απόφαση άνω των 96 δισ. σε κεφάλαιο και τόκους μεταφέρονται για το 2033. Επεσήμανε όμως ότι η σοβαρή μεταμνημονιακή παρακολούθηση είναι απαραίτητη δεδομένου επιπέδου της βοήθειας που της έχει παρασχεθεί.

Λαγκάρντ: “δεν έχουμε ανησυχία για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέος μεσοπρόθεσμα, αλλά μόνο μακροπρόθεσμα”.

H Kριστίν Λαγκάρντ τέλος ενθυμήθηκε τη σοβαρότητα της κατάστασης όταν η πραγματική κατάσταση των δημοσίων οικονομικών της χώρας αποκαλύφθηκε στο eurogroup της 20ης Οκτωβρίου του 2009.Εκ μέρους του ΔΝΤ συνεχάρη τον ελληνικό λαό για την προσπάθεια και επεσήμανε ότι το ΔΝΤ θα εξετάσει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ξεκινώντας από την επόμενη εβδομάδα, λαμβάνοντας υπόψιν τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, όπως περιγράφονται στην απόφαση του eurogroup.

Εξήγησε ότι το Ταμείο δεν έχει χρόνο να ενεργοποιήσει το χρηματοδοτικό του σκέλος, αλλά θα μετέχει κανονικά στην μεταμνημονιακή εποπτεία.

H Kριστίν Λαγκάρντ εκτίμησε ότι τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους είναι “σημαντικά” και μεσοπρόθεσμα το ΔΝΤ έχει εμπιστοσύνη στην ικανότητα της Ελλάδας να έχει πρόσβαση στις αγορές.

Κληθείς να απαντήσει σε σχετική ερώτηση, ο Μάριο Σεντένο επεσήμανε ότι υπάρχει μια συνεχής δέσμευση του eurogroup για επιπλέον δράση επί του χρέους στο μέλλον αν παραστεί ανάγκη.

Σε ό,τι αφορά το δημοσιονομικό μαξιλάρι ο Μ. Σεντένο τόνισε ότι η ευρωομάδα θα συνεργαστεί με την Ελλάδα για την ορθή χρήση αυτού του περιθωρίου που της δίνεται μέσω του συγκεκριμένου ποσού.

Τέλος ο Πρόεδρος της Κομισιόν Γιούνκερ επεσήμανε ότι η απόφαση τοu eurogroup ανοίγει το δρόμο για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος και ενός ολόκληρου κεφαλαίου για τη χώρα. “Θα παλεύω πάντα ώστε η Ελλάδα να είναι στην καρδιά της Ευρώπης”, τόνισε. “Χαιρετίζω την ανθεκτικότητα και την ευρωπαϊκή δέσμευση του ελληνικού λαού. Οι προσπάθειες δεν πήγαν χαμένες”, κατέληξε.


Τσακαλώτος: Tο χρέος είναι πλέον βιώσιμο - H Ελλάδα μπορεί να βγει άφοβα στις αγορές (ΒΙΝΤΕΟ)

Σεντένο: Τηρήστε τους στόχους – Τι είπε η Λαγκάρντ για το χρέος – Μοσκοβισί: Η εποπτεία δεν είναι νέο πρόγραμμα

Κλείδωσε η συμφωνία για το ελληνικό χρέος - Τι αναφέρει η απόφαση

Τη βελτίωση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους επισήμανε ο Ντράγκι