Quantcast

Μοσκοβισί: Πριν από τα Χριστούγεννα το βασικό πακέτο προαπαιτούμενων

Στο Eurogroup στις 22/1 η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, αν εκπληρωθούν τα προαπαιτούμενα, δήλωσε ο Γ. Ντάισελμπλουμ. Δεν υπήρξε ξανά τόσο ομαλή διαδικασία διαπραγματεύσεων, υπογράμμισε ο Μοσκοβισί. Το «καρφί» για Βαρουφάκη. Τονώνεται η εμπιστοσύνη, σημειώνει ο Ρέγκλινγκ.
Εχουμε καλά νέα από την Αθήνα. Η σκληρή δουλειά που έγινε από τους Θεσμούς και την κυβέρνηση οδήγησαν στο SLA, δήλωσε ο απερχόμενος πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του οργάνου.

Σημείωσε ότι τα επόμενα βήματα είναι η εφαρμογή των prior actions. Όπως είπε, ένα μεγάλο μέρος θα γίνει πριν τα Χριστούγεννα και το υπόλοιπα την νέα χρονιά.

Μετά θα γίνει η έκθεση συμμόρφωσης ώστε το Eurogroup στις 22 Ιανουαρίου να λάβει την επίσημη απόφαση για ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ απαντώντας σε ερώτηση για τα στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ επιβεβαίωσε ότι το θέμα συζητήθηκε στη συνεδρίαση και ότι εξέφρασε τον προβληματισμό του για το γεγονός ότι αντιμετωπίζουν δικαστικές εμπλοκές.
«Η διαδικασία πρέπει να προχωρήσει το συντομότερο δυνατόν», τόνισε.

Από την πλευρά του ο Πιέρ Μοσκοβισί είπε ότι το SLA ήρθε μετά από πολύ εποικοδομητικές συζητήσεις. Δώσαμε συγχαρητήρια στην κυβέρνηση. Δεν υπήρξε ξανά τόσο ομαλή διαδικασία διαπραγματεύσεων κάτι που προφανώς είναι πολύ καλό νέο. Κοιτάζουμε τώρα την δουλειά που πρέπει να γίνει για την ολοκλήρωση του προγράμματος, τόνισε ο ευρωπαίος Επίτροπος.

Αναφορικά με τα προαπαιτούμενα δήλωσε πως θα καλυφθούν το συντομότερο δυνατό. Κατανοώ πως το βασικό πακέτο θα υιοθετηθεί πριν τα Χριστούγεννα και τα επόμενα μετά.

Το τέλος της αξιολόγησης μπορεί να γίνει στις 22 Ιανουαρίου, κάτι που δεν είναι μόνο επιθυμητό αλλά και εφικτό, σημείωσε.

«Όλοι αποδέχονται την υπεραπόδοση»

Σε ό,τι αφορά τα δημοσιονομικά ο Πιέρ Μοσκοβισί στάθηκε στο ότι όλοι οι θεσμοί αποδέχονται την «κατά πολύ» υπέρβαση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα που ήταν για φέτος 1,75% του ΑΕΠ. Υπάρχει συμφωνία και για το 2018 που ο στόχος είναι 3,5% του ΑΕΠ.

Στάθηκε στο ότι έγιναν σημαντικές μεταρρυθμίσεις στον ενεργειακό τομέα που ήταν ένα κρίσιμο στοιχείο

Ρέγκλινγκ: Τονώνεται η εμπιστοσύνη

Χαρούμενος για το SLA, δήλωσε ο επικεφαλής του ESM, λέγοντας ότι δείχνει την «ιδιοκτησία» του προγράμματος, ενώ τονώνει την εμπιστοσύνη στις αγορές.

Στάθηκε στην ανακοίνωση του Ταμείου για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που αφορούν το χρέος από τα οποία δεν προκύπτει κόστος για τα κράτη μέλη της ΕΕ. σημειώνοντας ότι επιτεύχθηκε μεγαλύτερο όφελος (25 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ έως το 2060 αντί για 20 που αναμένονταν).

Σύμφωνα με τον Κλ. Ρέγκλινγκ τα παραπάνω δεν αλλάζουν κάτι σε ότι αφορά τα μεσοπρόθεσμα και τα μακροπρόθεσμα μέτρα που θα υιοθετηθούν αν απαιτηθεί.

Τσακαλώτος: Πιστεύω ότι η Ελλάδα πλέον αλλάζει σελίδα

Για τα αποτελέσματα του Eurogroup και τον διάδοχο του Νταισελμπλουμ, Μάριο Σεντένο μίλησε ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μετά την εξοδό του από το Eurogroup.

«Ήταν μια πολύ καλή συνάντηση για την Ελλάδα σήμερα στο πρώτο γύρο των συζητήσεων του Eurogroup γιατί όλοι οι θεσμοί έκαναν πολύ καλά σχόλια που τόσο σύντομα φτάσαμε σε SLA με τους θεσμούς –και οι ελληνικές Αρχές και οι θεσμοί εργάστηκαν σκληρά για αυτό το αποτέλεσμα και υπήρξε μια γενική αποδοχή για το γεγονός αυτό», δήλωσε ο κ. Τσακαλώτος μετά την σημερινή συνεδρίαση.

« Φυσικά τώρα έχουμε το θέμα της ολοκλήρωσης των προαπαιτούμενων το συντομότερο δυνατό. Ήταν πολύ καλή συνάντηση για την Ελλάδα γιατί ο Κλαους Ρέγκλινγκ ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της εφαρμογής των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος και ξεκαθάρισε ότι απέδωσαν καλύτερα από τις προσδοκίες του και τώρα πιστεύει ότι μέχρι το 2060 θα υπάρξει μείωση της τάξης του 25% στο ΑΕΠ του χρέους όχι 20% που αρχικά εκτιμούσε. Επομένως, συνολικά καλή συνάντηση, ακόμη μένει πολλή δουλειά να γίνει. Πιστεύω ότι η Ελλάδα πλέον αλλάζει σελίδα και υπάρχει γενική συμφωνία ότι συμβαίνει αυτό. Οπότε πιστεύω ότι θα υπάρξει ακόμη καλύτερο το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου» πρόσθεσε.

«Είμαι σίγουρος ότι ο Μάριο Σεντένο θα κάνει πολύ καλή δουλειά, έχει την υποστήριξη πολλών προσώπων και όλο το Eurogroup πιστεύει ότι θα κάνει πολύ καλή δουλειά. Και παρά το γεγονός ότι, όπως έχουν ήδη πει πολλοί, ο Γ. Ντάισελμπλουμ έχει θέσει ψηλά τον πήχη, οπότε έχει πολλή δουλειά να κάνει, όχι μόνο για το Γιουρογκρουπ αλλά και για την ατζέντα της βελτίωσης της οικονομικής αρχιτεκτονικής της Ευρωζώνης» κατέληξε.

Οι δύσκολες στιγμές του Ντάισελμπλουμ και ο Βαρουφάκης

Απαντώντας σε ερώτηση για την θητεία του μίλησε για μερικές πολύ δύσκολες στιγμές. Στην αρχή της θητείας του ήταν η κρίση στην Κύπρο, με σκληρές αποφάσεις και αλλαγή πορείας στη συνέχεια. Παραδέχτηκε ότι η επικοινωνιακή του προσέγγιση τότε μπορούσε να είναι καλύτερη αλλά υπεραμύνθηκε των τότε αποφάσεων.

Αναφέρθηκε στο καλοκαίρι του 2015, οπότε επιτεύχθηκε να μείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη.

Σημείωσε πάντως ότι αυτά θα τα γράψει σε βιβλίο με τον Πιέρ Μοσκοβισί να συμπληρώνει πως κάποιος πρέπει να γράψει τι έγινε καθώς προς ώρας το μόνο βιβλίο που υπάρχει είναι το «Adults in the room»), του Γιάνη Βαρουφάκη, για το οποίο είπε ότι υπάρχουν ιστορίες για παιδιά και ότι η ιστορία πρέπει να γραφτεί «χωρίς παράνοιες και ψέματα».

-Ο Μοσκοβισί «καρφώνει» τον Βαρουφάκη για το βιβλίο του: Ας γράψει κάποιος την πραγματική ιστορία... ενηλίκων χωρίς παράνοια!