Νέο βήμα για έξοδο στις αγορές – Ολοκληρώθηκε το swap ομολόγων 30 δισ. ευρώ – FT: Πήγε εξαιρετικά καλά!

Ξεπέρασε αρκετά το 75% με 80% η συμμετοχή των επενδυτών στην ανταλλαγή ομολόγων, σύμφωνα με πληροφορίες. Σημαντικό κρίνεται το βήμα στην προσπάθεια της χώρας για την έξοδο στις αγορές. Μετά την γ’ αξιολόγηση νέα έκδοση ομολόγου.
Άνετα πάνω από το 75% κινήθηκε η συμμετοχή των επενδυτών στην πρόταση ανταλλαγής ομολόγων που έκανε η κυβέρνηση και η οποία ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Τρίτης. Πληροφορίες αναφέρουν ότι τελικά το «ναι» είπαν κάτοχοι τίτλων που υπερβαίνουν το 75% με τη συμμετοχή να κινείται πάντως κάτω από 95%, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Euro2day.gr.

Να σημειωθεί ότι πληροφορίες αναφέρουν πως η ΤτΕ ΕΛΛ +0,80% συμμετείχε μέσω του κοινού κεφαλαίου των ασφαλιστικών ταμείων που διαχειρίζεται με ποσό περί τα 6 δισ. ευρώ, δεν συμμετείχε όμως με ομόλογα ύψους περίπου 800 εκατ. ευρώ τα οποία βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο της ΤτΕ ΕΛΛ +0,80%, τυχόν ανταλλαγή των οποίων θα θεωρούνταν παρέμβαση στην πρωτογενή αγορά με διαφοροποιημένους όρους από τους ισχύοντες, πράξη που θα ισοδυναμούσε με νομισματική χρηματοδότηση η οποία απαγορεύεται από το άρθρο 123 της Συνθήκης.

Οι τελικές ανακοινώσεις αναμένονται από τον ΟΔΔΗΧ την Τετάρτη.

Θυμίζεται ότι στο swap κλήθηκαν να μετέχουν ομολογιούχοι (hedge funds, τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία) που κατείχαν συνολικά 20 ομόλογα ονομαστικής αξίας 29 δισ. ευρώ. Πρόκειται για τίτλους που είχαν προκύψει από το PSI το 2012 και ως επί το πλείστον βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια hedge funds.

Να σημειωθεί ότι όλοι οι ξένοι οίκοι που εξέδωσαν αναλύσεις για το θέμα τάχθηκαν υπέρ της ανταλλαγής.

Μολονότι το swap δεν προσθέτει φρέσκο χρήμα στα ταμεία του Δημοσίου, το εγχείρημα είναι υψίστης σημασίας για τα ομόλογα της ελληνικής δημοκρατίας, καθώς το υψηλό ποσοστό συμμετοχής των επενδυτών θα εκπέμπει σήμα ομαλοποίησης της ελληνικής οικονομίας. Πόσω μάλλον όταν τα εν λόγω ομόλογα λήξης από το 2023 έως και το 2042 αντικαταστάθηκαν με 5 νέα, χρονικής διαρκείας 5, 10, 15 και 25 έτη.

«Ενισχύεται η εμπιστοσύνη των επενδυτών, κυρίως όμως βελτιώνεται η εμπορευσιμότητα των ελληνικών τίτλων και εξομαλύνεται η καμπύλη», αναφέρει πηγή, όμως μετέδωσε από το πρωί το Euro2day.gr και προσθέτει: «Η επιτυχία του swap θα στρώσει το έδαφος για περισσότερες εκδόσεις ομολόγων από την πλευρά του Δημοσίου».

Ο διακανονισμός των 5 «νέων» ομολόγων θα γίνει στις 5 Δεκεμβρίου και σαφώς θα διέπονται από το αγγλικό δίκαιο. Στους άμεσους στόχους του οικονομικού επιτελείου είναι η έξοδος του δημοσίου στις αγορές αμέσως μετά το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης. Εφόσον όλα εξελιχθούν ομαλά και έως το Eurogroup -το αργότερο- της 22ας Ιανουαρίου υπάρξει η τελική συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών για την 3η αξιολόγηση, τότε το δημόσιο θα επιχειρήσει τον Φεβρουάριο νέα έκδοση ομολόγου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο σχεδιασμός προβλέπει την έκδοση 3τούς ομολόγου, ύψους 3-5 δισ. ευρώ.

FT : Πήγε εξαιρετικά καλά

Η χώρα μας ολοκλήρωσε επιτυχώς την ανταλλαγή ομολόγων ύψους 30 δισ. ευρώ, με στόχο την ενίσχυση της ρευστότητας και την προσέλκυση επενδυτών, αναφέρουν οι Financial Times, με πληροφορίες από άτομα που ενεπλάκησαν στη διαδικασία.

«Πήγε εξαιρετικά καλά... Η αποδοχή ξεπέρασε το 80%», ανέφερε μία από αυτές τις πηγές, συμπληρώνοντας ότι οι λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν την Τετάρτη.

Ανάμεσα στους κατόχους ομολόγων που μετείχαν στο swap ήταν ελληνικές τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία και διεθνείς επενδυτές. Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους είχε προσκαλέσει σε ανταλλαγή ομολόγων- που είχαν εκδοθεί μετά το 2012, με λήξεις από 5 έως 25 χρόνια- με κουπόνια από 3,5% έως 4,2%.

Η ολοκλήρωση του swap σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα προς την προγραμματισμένη επιστροφή της Ελλάδας στον δανεισμό από τις αγορές, στις αρχές του επόμενου χρόνου, σημειώνουν οι Financial Times.