Οι 9 «νάρκες» για την οικονομία

Η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 17ης Ιουνίου θα κληθεί να αντιμετωπίσει τη βαθιά ύφεση, την ανεργία και την έλλειψη ρευστότητας.  
Του Σωτήρη Καψώχα

Το σκληρό πρόσωπο της πραγματικότητας, που επιμελώς αποκρύφθηκε από τους πολίτες κατά την προεκλογική περίοδο, θα αποκαλυφθεί μετά τις κάλπες της επόμενης Κυριακής, με την κυβέρνηση που θα προκύψει να βρίσκεται αντιμέτωπη με εννέα καυτά προβλήματα της οικονομίας.

Παρά το ειδυλλιακό τοπίο που έχει καλλιεργηθεί με τις παροχές και τις υποσχέσεις των κομμάτων, η πραγματική οικονομία βαδίζει ολοσχερώς προς την κατάρρευση, καθώς η χώρα δυσκολεύεται να ικανοποιήσει πλέον στοιχειώδεις λειτουργίες της.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι οι Ελληνες επιχειρηματίες πρέπει να πληρώσουν προκαταβολικά ποσό άνω των 20 δισ. ευρώ σε ρευστό, προκειμένου να προχωρήσουν σε εισαγωγές, από τη στιγμή που διεθνείς ιδιωτικές εταιρείες ασφάλισης εξαγωγικών προϊόντων αποφάσισαν να μην ασφαλίζουν πλέον τις εισαγωγές προς τη χώρα μας. Γεγονός που, βεβαίως, σημαίνει ότι βλέπουν την Ελλάδα ως υπό προθεσμία χώρα της ευρωζώνης.

Τα «αγκάθια»

Το πρόβλημα θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί εάν οι εγχώριες τράπεζες παρείχαν τις απαιτούμενες διευκολύνσεις στις εισαγωγικές εταιρείες, κάτι που στην παρούσα φάση δεν προβλέπεται να γίνει, αφού τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας έχουν ξεμείνει από ρευστό. Την ίδια στιγμή, παρατηρούνται σοβαρότατα προβλήματα και καταγράφονται δεκάδες «τρύπες», που δύσκολα κλείνουν, ακόμη και αν πέσουν μαζεμένες δυο - τρεις δόσεις από την τρόικα.

• Το κράτος έχει στερέψει από ρευστό και τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου υπολογίζονται σε περίπου 2 δισ. ευρώ, φθάνοντας μετά βίας για να καλυφθούν μισθοί και συντάξεις μέχρι τα μέσα Ιουλίου. Οι έκτακτες ανάγκες θα καλυφθούν από τον εσωτερικό δανεισμό με την έκδοση εντόκων γραμματίων.

• Τα δημόσια έσοδα είναι χαμηλότερα κατά 1 δισ. ευρώ από τα προβλεπόμενα, λόγω της αδυναμίας -πραγματικής ή μη- των πολιτών να πληρώσουν τους φόρους τους.

• Το κράτος έχει σταματήσει προ πολλού να πληρώνει τις υποχρεώσεις του προς τους πολίτες (επιστροφές φόρων) και τις επιχειρήσεις (ΦΠΑ), καθώς και τους προμηθευτές, με αποτέλεσμα να λείπουν από την αγορά περίπου 10 δισ. ευρώ.

• Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΣΕ-ΙΚΑ, ζητούνται 1,403 δισ. ευρώ για να πληρωθούν κανονικά έως το τέλος του 2012 οι συντάξεις! Η κατάσταση στο ΙΚΑ, όπως και στα άλλα ταμεία, είναι δραματική, δεδομένου ότι έχουν μειωθεί οι εισφορές, ενώ από τις αρχές φθινοπώρου ενδέχεται να κλείσουν αρκετά νοσοκομεία. Ήδη, τα ασφαλιστικά ταμία έχουν απορροφήσει το 65% της ετήσιας επιχορήγησης.

• Η ΔΕΗ βρίσκεται στα όρια της κατάρρευσης. Κινδυνεύει με παύση σημαντικών λειτουργιών και είναι πολύ πιθανό να έχουμε - το αργότερο μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού- ενεργειακό πρόβλημα, με υπαρκτό και το ενδεχόμενο ενός μπλακ άουτ! Το ΔΝΤ, μάλιστα, αναγκάστηκε να κάνει «τα στραβά μάτια» στο ενδεχόμενο δανείου 300 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων προς την επιχείρηση, όμως και αυτό φέρεται να μην αρκεί, απλώς αναστέλλει την εμφάνιση των προβλημάτων για έναν μήνα!

• Μεγάλη εκτιμάται η μείωση στον τουρισμό. Ο Ιούνιος θεωρείται από τον επιχειρηματικό κλάδο «χαμένος μήνας», οι ελπίδες παραπέμπονται στο υπόλοιπο του καλοκαιριού, όμως οι κρατήσεις φέρονται να εμφανίζουν μείωση κατά 1,8 εκατ. και τα έσοδα εκτιμάται ότι θα είναι χαμηλότερα κατά 15%.

• Κορυφαίες εταιρείες, ακόμη και στον χώρο των τροφίμων, απειλούνται με λουκέτο, με ό,τι αυτό σημαίνει για την οικονομία, αλλά και την απασχόληση. Ηδη, με βάση τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, η επίσημη ανεργία σκαρφάλωσε τον Απρίλιο στο 21,9%, από 21,2% τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο αριθμός των ανέργων σε όλη τη χώρα ξεπέρασε το 1.075.000.

• Ο Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής του μηνός Απριλίου 2012 παρουσίασε μείωση 2,2%, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Απριλίου 2011. Ο μέσος Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής της περιόδου Ιανουάριος - Απρίλιος 2012, σε σύγκριση αυτός της αντίστοιχης περιόδου του 2011, παρουσίασε μείωση 6,3%, έναντι μείωσης 7% που σημειώθηκε στη σύγκριση του 2011 με το 2010.