Παγκόσμια αναταραχή από τον εμπορικό πόλεμο των ΗΠΑ με δασμούς σε χάλυβα και αλουμίνιο (ΒΙΝΤΕΟ)

Λαγκάρντ: Θα υπάρξουν αντίποινα μετά την κίνηση Τραμπ – Γαλλία: Σε έναν εμπορικό πόλεμο υπάρχουν μόνο χαμένοι – Πεκίνο: Εσκεμμένη επίθεση εναντίον του διεθνούς εμπορίου – Λονδίνο: Λάθος τρόπος.
Θύελλα αντιδράσεων ανά την υφήλιο προκαλεί η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλλει δασμούς σε χάλυβα και αλουμίνιο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος υπέγραψε το έγγραφο, απαλλάσσοντας, ωστόσο, τον Καναδά και το Μεξικό και οι αντιδράσεις από Ιαπωνία, Κίνα, Βρετανία, Γαλλία και ΔΝΤ ήταν έντονες.

Ο Ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών έκανε λόγο για «λυπηρή» απόφαση επισημαίνοντας ότι είναι πολύ πιθανό να επιφέρει πλήγμα στις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών.

Μάλιστα ο Τάρο Κόνο προεξόφλησε ότι η απόφαση Τραμπ θα πλήξει την παγκόσμια οικονομία και διεμήνυσε ότι το Τόκιο θα αντιδράσει με τον τρόπο που θα θεωρήσει κατάλληλο, αφού εξετάσει προσεκτικά τις συνέπειες για τις ιαπωνικές βιομηχανίες και ανατρέξει στους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ).Η επιβολή δασμών ύψους 25% στον εισαγόμενο χάλυβα και 10% στο εισαγόμενο αλουμίνιο χαρακτηρίστηκε από το Πεκίνο «εσκεμμένη επίθεση» εναντίον του διεθνούς πολυμερούς συστήματος εμπορίου.

Το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι «αντιτίθεται σθεναρά» στο μέτρο αυτό, ενώ κινεζικές βιομηχανίες του τομέα του μετάλλου ήδη απαιτούν από το Πεκίνο να λάβει αντίμετρα.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κίνα είναι η χώρα που κατατάσσεται πρώτη παγκοσμίως στην παραγωγή χάλυβα και αλουμινίου, αλλά η δική της παραγωγή δεν καλύπτει παρά μόνο ένα μικρό μέρος (2,7% των ποσοτήτων του χάλυβα, 9,7% του αλουμινίου) του συνόλου των αμερικανικών εισαγωγών, πολύ πίσω από την παραγωγή του Καναδά, της Βραζιλίας ή χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Τραμπ υπέγραψε το έγγραφο για τους δασμούς σε χάλυβα και αλουμίνιο - Σε 15 μέρες η εφαρμογή

Ο Βρετανός υπουργός Διεθνούς Εμπορίου επέκρινε την απόφαση, λέγοντας πως αυτός είναι ο «λάθος τρόπος» να χειρίζεται κανείς ζητήματα που άπτονται του εμπορίου.

Ο Λίαμ Φοξ ανακοίνωσε ότι θα ταξιδέψει στην Ουάσινγκτον για συνομιλίες με αποκλειστικό θέμα τους δασμούς και τις πιθανές εξαιρέσεις για χώρες που είναι στενοί σύμμαχοι των ΗΠΑ.

Πάντως, η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, σχολιάζοντας την απόφαση Τραμπ, δήλωσε πως φοβάται ότι θα υπάρξουν αντίποινα κι αυτά θα οδηγήσουν σε εμπορικό πόλεμο, ενώ παράλληλα επισήμανε ότι διαβλέπει κίνδυνο να υπονομευθεί η εμπιστοσύνη και να τρωθούν οι επενδύσεις.

Συγκεκριμένα, η Κριστίν Λαγκάρντ, ανέφερε ότι δεν είναι τόσο οι άμεσες οικονομικές συνέπειες των συγκεκριμένων δασμών αυτές που την ανησυχούν, όσο ο ρόλος των μέτρων αυτών ως «σκανδάλης» για την επιβολή αντιποίνων από μέρους των εταίρων των ΗΠΑ σε παγκόσμια κλίμακα.

Να εξαιρεθεί η ΕΕ, τονίζει η ευρωπαία επίτροπος εμπορίου

Η ευρωπαία επίτροπος Εμπορίου επανέλαβε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι στενός σύμμαχος των ΗΠΑ και ότι η Ουάσινγκτον θα όφειλε να εξαιρέσει τα κράτη-μέλη της από τους δασμούς.

Σε ανάρτησή της στο Twitter, η Σεσίλια Μάλμστρεμ σημείωσε: «Θα επιδιώξω περισσότερη σαφήνεια για το ζήτημα αυτό τις ημέρες που έρχονται. Αδημονώ να συναντήσω τον USTR (σ.σ. τον αξιωματούχο της αμερικανικής κυβέρνησης που είναι καθ' ύλη αρμόδιος για τα ζητήματα που άπτονται του διεθνούς εμπορίου), ΡόμπερτΛάιτχαϊζερ, στις Βρυξέλλες το Σάββατο για να συζητήσουμε».Ο Λάιτχαϊζερ, που έχει αναλάβει να χειριστεί τις διαπραγματεύσεις με τα κράτη που θέλουν να εξαιρεθούν, θα συναντηθεί με τη Μάλμστρεμ και τον Ιάπωνα υπουργό Εμπορίου, Χισοσίγκε Σέκο, για συνομιλίες όσον αφορά την υπερπροσφορά χάλυβα στην αμερικανική αγορά.

Η συνάντηση αυτή θα δώσει «μια καλή ευκαιρία ειλικρινούς και ανοικτού διαλόγου για τα μέτρα τα οποία λογαριάζει να πάρει η ΕΕ στην περίπτωση που οι ΗΠΑ υιοθετήσουν τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν», είχε διευκρινίσει η επίτροπος, η οποία παρουσίασε την Τετάρτη κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου τα προβλεπόμενα αντίμετρα.

Οι Βρυξέλλες σκοπεύουν να στοχοθετήσουν εμβληματικά αμερικανικά προϊόντα, όπως τα τζιν παντελόνια, οι μοτοσικλέτες Χάρλεϊ ή ακόμη το μπέρμπον, σε περίπτωση που η ΕΕ δεν εξαιρεθεί.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση σκοπεύει να καταθέσει παράλληλα, αν η στάση της Ουάσινγκτον δεν μεταβληθεί, προσφυγή στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ), πιθανόν από κοινού με άλλες χώρες.

Παρίσι: Σε έναν εμπορικό πόλεμο υπάρχουν μόνο χαμένοι

Η κυβέρνηση της Γαλλίας εξέφρασε τη «λύπη» της για τις ανακοινώσεις Τραμπ με τον υπουργό Οικονομίας, να δηλώνει ότι το Παρίσι και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αποτιμήσουν τις συνέπειες και θα εξετάσουν το πώς θα αντιδράσουν.

«Ένας εμπορικός πόλεμος δεν έχει παρά μόνο χαμένους», τόνισε ο Μπρούνο Λεμέρ σε ανάρτησή του στο Twitter.

«Με τους εταίρους μας στην ΕΕ, θα αποτιμήσουμε τις συνέπειες για τις βιομηχανίες μας και θα συμφωνήσουμε για τον προσήκοντα τρόπο να αντιδράσουμε», συμπλήρωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας.